Mağduriyeti gidermiyor!

Hukukçular infaz düzenlemesinin mağduriyetleri gidermediğini belirtiyorlar

Haberler 26.03.2020 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ceza infaz kurumlar ve tutukevlerinde bulunan hükümlü ve tutuklular hakknda infaz indirimi düzenlemesine ilikin açklamalarda bulunan Av. Fatih Beyazt ile Av. Hasan Bozda, bu düzenlemenin amacnn maduriyetlerin giderilmesini salamak olmas gerektiini söylediler.

nfaz düzenlemesi, ölümü göstererek toplumu stmaya raz etmektir

Av. Fatih Beyazt, Yaklak olarak son bir yldr infaz düzenlenmesi, toplum gündeminde tutulmaktadr. Kanmca bu husus planl bir ekilde yaplmaktadr. çünkü infaz düzenlemesi, ölümü göstererek toplumu stmaya raz etmektir. Bugün planlanan ve meclis gündemine gelen infaz düzenlemesi, cezaevlerindeki younluu azaltmak adna kiilerin lekelenmeme hakknn ihlal edilmesidir. Zira infaz düzenlemesiyle mahkmiyet sona erse de, mahkmiyete bal sonuçlar devam etmektedir. Örnein ceza infaz kurumunda bulunan bir KHK maduru, infaz düzenlemesiyle serbest kalabilir ancak bu kiinin artk görevine dönmesi mümkün olmayacaktr. Dolaysyla bu düzenlemeyle madurlar, özgürlüü ve meslei arasnda bir tercih yapma durumunda brakld için ikinci defa madur edilmektedir. Ya da genç yata evlendii için ceza infaz kurumunda bulunan kii serbest braklsa bile ömrünün sonuna kadar cinsel suçlu lekesi ile yaamaya mahkm edilmekte, yaad cezaevi maduriyetinin yannda bir ömür boyu madur olmaya devam etmektedir. Bu maduriyetlerin giderilebilmesi için infaz düzenlemesi deil, ceza kanunu düzenlemesi gerekmektedir. Ayrca mahkmiyetin tüm hüküm ve sonuçlarn ortadan kaldracak bir genel af ta maduriyetler konusunda çözüm olarak gösterilebilir. dedi.

Suçlar bu ekilde kategorize edilerek hazrlanan yasayla, bozulmu toplumsal bar tesis edilemez

Beyazt, nfaz düzenlemesi, hastala yönelik gelitirilen bir tedavi deil, hamasi bir mantk ile hareket edilerek uygulanacak tedavinin bünyeye uygun tedavi olmasn arzulamaktan ibarettir. Bu düzenlenme nedeniyle daha sonra hastalktan kaynakl sorunlarn yannda, bir de yanl tedaviden kaynakl sorunlarla uramak zorunda kalnacaktr. Zira bu düzenlemeye benzer düzenlemeler, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde sekiz defa yaplmasna ramen, istenen ve arzulanan sonucu dourmam ve hastalkl bünyeyi tedavi etmemitir. nfaz düzenlemesinde yaplan dier vahim hata ise suçlar kategorize ederek (Terör, Adam Öldürme, Uyuturucu, Cinsel suçlar) infaz düzenlemesi yaplmasdr. Suçlar bu ekilde kategorize edilerek hazrlanan bir infaz yasasyla bozulmu toplumsal bar tesis edilemez. Örnein, cinsel istismar suçlarn ele alacak olursak, gerçekten maddi olarak bu fiili ileyip ceza alanlar olduu gibi, karlkl rza ile evlendii için ekli olarak bu suç kapsamna girip ceza alm olanlar da bulunmaktadr. Bu ikinci durumda bulunanlarn, hem hükümlünün ei hem de varsa çocuu madur durumundadr. Bu iki istismar suçu, ayn kefeye konularak tek bir kategoride deerlendirilemez. Bunun yaplmas adalet sistemi açsndan vahim bir hatadr. ifadelerini kulland.

Paketin amac, cezaevlerinde bulunan kii saysn azaltmaktr

Beyazt, Dolaysyla hazrlanan infaz paketinin amac, bozulan toplumsal bar tesisi etmek veya maduriyetleri gidermek deildir. Paketin amac, Türkiyenin ceza infaz kurumu kapasitesi 220 bin olmasna ramen, ceza infaz kurumunda 300 bin kii bulunmas nedeniyle cezaevlerinde bulunan kii saysn azaltmaktr. Düzenlemeyle maduriyet durumuna baklmakszn 80-100 bin kii tahliye edilerek, cezaevindeki ar younluun azalmas umulmaktadr. dedi.

Her hlükrda infaz indirimini faydal buluyoruz

Mahkm ve mahkm yaknlar ile toplumun genelinde uzun süredir ceza indirimi veya af ile alakal bir beklenti oluturulduunu belirten Av. Hasan Bozda, Bu beklenti ciddi bir karlk buldu. Son dönemde Coronavirus vakalar kapsamnda alnan önlemlere istinaden de bir takm düzenlemeler bekleniyordu. Söz konusu infaz indirimi ile ilgili taslak acaba Coronavirus ile alakal tedbir mahiyetinde mi getirildi yoksa önceden hükümetin üzerinde düündüü ve uzla arad bir düzenleme miydi? Bunu merak ediyoruz. Her hlükrda infaz indirimini faydal buluyoruz. Cezaevlerinin doluluk orannn snrlar atn biliyoruz. Bu infaz indiriminin tüm mahkmlara ve suçlara eit ve adil bir ekilde yansmas gerekiyor. Önceki düzenlemelerin tamamnda adli mahkmlara öncelik tannrken siyasi mahkmlarla ilgili herhangi bir düzenleme yaplmazken u anda konuulan düzenlemede biz tüm suçlara eit ve adil bir muamele yaplmas gerektiini düünüyoruz. Bir kesimin infaz dörtte üç iken bir kesimin infaznn bir bölü iki olmasnn hakkaniyete aykr olduunu düünüyoruz. Bu balamda eer ceza infaz kurumlarnn amac rehabilitasyon ve bununla beraber de slahsa tüm mahkumlarn kazanlmas gerekiyor. 28 ubat yarglamalar ve bununla beraber derin karanlk yaplarn uydurduu terör örgütleri kapsamnda pek çok insan haksz yere cezaevindeyken bu kiilerin bu kapsam dnda tutulmas açkças hakkaniyete ve adalete aykrdr. diye belirtti.

Belli bir yan üzerinde bulunan mahkmlarn cezalarn ev hapsinde geçirmesi gerek

Bozda, Hükümetin infaz indirimi düzenlemesini yaparken genel önleme kapsamna da çok ciddi ekilde dikkat etmesi gerekiyor. u anda infaz indirimi kapsamnda bulunan suçlarn birçou genel kamu düzenini tehdit eden hrszlk ve yama gibi suçlardr. Bu balamda bu infaz indiriminden yararlanacak olan mahkmlarn tekrardan bu suçlar ilememesi ve kamu düzenini tehdit etmemesi gerekiyor ki aksi takdirde sürekli bir af ve infaz indirimi alkanl suçlularn üzerinden olumasn. Özellikle bu Coronavirus kapsamnda alnacak önlemler balamnda biz özellikle kronik hastalklar bulunan ve belli bir yan üzerinde bulunan mahkmlarn her ne suç ilemi olurlarsa olsunlar muhakkak cezasn ev hapsinde geçirmesi gerektiini düünüyoruz. dedi.

Gerek ya gerek hastalk sebebiyle cezaevlerinde ciddi bir analiz yaplmaldr

Cezaevlerinin kronik hastalklara davetiye çkardn belirten Bozda, Mevcut cezaevi koullar zaten kronik hastalklar oluturmaya meyyalken bu kiilerin cezaevinde ar koullarda bulunmas istedikleri ekilde tedavi olamamas veya shhatli bir ekilde gda ihtiyacn karlayamamasndan bu kiilerin hastalktan etkilenmesi dier mahkmlara göre çok daha olasdr. Bu anlamda gerek ya gerek hastalk sebebiyle cezaevlerinde ciddi bir analiz yaplarak bu tür mahkmlarn muhakkak cezalarn ev hapsinde veya uygun görülecek baka infaz metotlar biçiminde geçirmeleri gerekiyor. ifadelerine yer verdi.

Ana Sayfaya Git