Mağdur hakkı genişletilicek

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Onarıcı adalet anlayışımız çerçevesinde sanık-mağdur dengesini koruyarak mağdura tanınan hakları daha da geliştiriyoruz. Suç mağduru kişiyi korumak, yargılama safhasında yeniden örselenmesini engellemek temel amacımızdır." dedi.

Haberler 17.11.2020 - 09:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gül, bir otelde düzenlenen Adli Destek ve Madur Hizmetleri Deerlendirme Toplantsnda konutu.

Ceza adaleti sistemi içerisinde madura özgü uygulamalarn her zaman öncelik verdikleri ve hassasiyetle üzerinde durduklar konu olduunu belirten Gül, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan tarafndan geçen yl açklanan Yarg Reformu Strateji Belgesinde, madur odakl uygulamalara yönelik açk hedeflere yer verildiini anmsatt.

Suça maruz kalan kiilere adli süreçte destek olmak, yalnz olmadklarn hissettirmek amacyla son dönemde bu yönde birçok adm attklarn ifade eden Gül, çocuklar bata olmak üzere suça maruz kalan madurlarn ihtiyaçlarn gözeterek adli görüme odalarn kurduklarn ve saylarn artrdklarn bildirdi.

Adliyelerde Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüklerini faaliyete geçirmeye baladklarn aktaran Gül, böylece krlgan gruplara yönelik, onlarn yannda yer alacak ekilde düzenlemeler ve hazrlklar yaptklarn söyledi.

Gül, adli süreçte madurlar desteklemek adna yaplan bu çalmalar ve gelecek dönemde yaplabilecek çalmalar deerlendirmek üzere bir araya geldiklerine deindi.

Her suçun kamu düzenini ve toplum huzurunu dorudan etkilediine iaret eden Gül, bu nedenle suç ve suçluluk ile etkin mücadele yürütüldüüne dikkati çekti.

Bu mücadele adli sürecin bir tarafnda suça maruz kalan kiilerin, yani madurlarn yer aldn dile getiren Gül, suç madurlarnn istemedikleri bir eyleme maruz kaldn ve bu eylemin neticelerinin de ortadan kaldrlmasn beklediini söyledi.

Bakan Gül, sözlerini öyle sürdürdü:

Adalet ancak suçlunun cezalandrlmas, hakkn hak sahibine teslimi, madurun gözyann silinmesi ve vicdanlarn teskin edilmesi ile ancak tecelli eder. Bu anlamda madurun, mazlumun, güçsüzün hak ve hukuk temelinde korunmas ve gözetilmesi gerekmektedir. Adalet sistemi, güçsüzü koruyabildii ölçüde, madurun ve mazlumun gözyan silebildii ölçüde kendinden söz ettirir. Bu nedenle onarc adalet anlaymz çerçevesinde sank-madur dengesini koruyarak madura tannan haklar daha da gelitiriyoruz. Suç maduru kiiyi korumak, yarglama safhasnda yeniden örselenmesini engellemek temel amacmzdr. Uygulama, hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde maddi gerçei ararken yeni maduriyetlere sebebiyet vermemelidir.

Madur hakknn aslnda toplumun hakk olduunu, onu korumann toplum huzuru için de önem tadn ifade eden Gül, bu sayede yargya güven duygusunun da artacan vurgulad.

Bir hukuk düzeninde suç madurunun korunmas, desteklenmesi ve hak arayna ortak olunmasnn hukukun üstünlüüyle dorudan ilgili olduunun altn çizen Gül, Suçtan zarar gören kiiyi yargsal mekanizmalar içerisinde kendi derdiyle ba baa brakmak hukuk devletinde mümkün deildir. Zira hukuk kurallar hiyerarisi deildir, haklar toplamdr. Adalet bu haklarn yerini bulmasdr. Bir yandan hakszl yapann yanna brakmazken dier yandan madurun hukuka, toplumsal bara, huzura olan inancn tamir eden bir hukuk düzeni adildir, demokratiktir, güvenilirdir. deerlendirmesinde bulundu.

- Sosyal devlet olmann gerei

Maduru korumann sosyal devleti gerei olduuna iaret eden Gül, Madurlara, suçu yetkili makamlara bildirmeleri konusunda cesaret verici bir yaklam içinde olmalyz. Özellikle kadnlara yönelik iddet, aile içi iddet vakalar gibi maduriyetlerde hukukun onlarn yannda, faillerin ensesinde olduunu uygulamalarnzla ortaya koymalsnz. Bu durum yeni maduriyetlerin önlenmesine ve adaletin tez zamanda tecellisini beraberinde getirir. diye konutu.

Adalet Bakan Gül, devletin temel görevinin koruma yükümlülüü olduunu, bu kapsamda madurlarn yeni maduriyetler yaamasnn önüne geçmesi gerektiini söyledi.

Suça maruz kaldnda ikayetini dile getiren ve adli sürece dahil olan madurlara yaklam tarznn tad öneme deinen Gül, madura hak ve yükümlülüklerinin hatrlatlmas ve anlatlmas, adli sürecin aamalar hakknda bilgilendirilmesi, ikincil örselenmelerin önüne geçilmesi, psiko-sosyal destek alabilmesi gibi tamamlayc admlarn da maduru önceleyen uygulamalar olarak dikkati çektiini hatrlatt.

Bunlarn yannda uzlama gibi onarc adalet anlamnda çok önemli uygulamalarn da söz konusu olduunu aktaran Gül, Bazen bir ba yapmak, bir kitap hediye etmek, özür dilemek gibi bir takm fiillerle onarc adaletin yerine gelebilmesi bu uygulamayla mümkün olabilmektedir. dedi.

Yarg Reformu Strateji Belgesinde bu bak açsyla çalmalar ortaya koyduklarn belirten Gül, Adli Süreçte Madur Odakl Yaklamlarn Güçlendirilmesi ve Alternatif Uyumazlk çözüm Yöntemlerinin Yaygnlatrlmasn hedefler arasna dahil ettiklerini bildirdi.

Bu anlayla yüzlerini caydrc adalet anlayndan daha çok onarc adalet ve madur odakl adalet sistemine doru çevirdiklerini vurgulayan Gül, Onarc adalet esasen madur haklarnn korumak ve güçlendirmek kadar failin de adil yarglanma ve topluma yeniden kazandrlmas amacna hizmet etmektedir. Bu sistemde silahlarn eitlii ilkesinden sadece bir tarafn kazanmas deil, adaletin kazanmas ve dolaysyla herkesin kazanmas anlay yer almaktadr. eklinde konutu.

Geride kalan 18 ylda çok önemli admlar atldn belirten Gül, bu yl haziran aynda çok önemli bir Cumhurbakanl kararnamesinin yürürlüe girdiini anmsatt.

Suç Madurlarnn Desteklenmesine Dair Cumhurbakanl Kararnamesi sayesinde bu alandaki admlarn çtasnn daha yukar çktn söyleyen Gül, kararnameyle üpheli veya sankla madurun temasn önleyici tedbirler bata olmak üzere pek çok adm atldn anlatt.

Bakan Gül, bu kapsamda daha önce sadece aile, çocuk mahkemelerinde görev yapan tüm uzmanlarn Cumhuriyet Savclar ve tüm mahkemelere hizmet vermesinin yolunun açldn hatrlatt.

Bu çerçevede Adli Destek ve Madur Hizmetleri Dairesi Bakanl kurulduunu, illerde de Adli Destek ve Madur Hizmetleri Müdürlüklerinin kurulmaya balandn ve ileride yaygnlatrlacan belirten Abdulhamit Gül, öyle devam etti:

Bu müdürlüklerimizin temel görevi de madurlarn adli süreçte yalnz olmadklarn hissettirmek ve devletin müfik yüzünü göstermektir. Deerli çalanlarmzdan beklentimiz, devletin bu müfik yüzünü göstermek, adliyeye geldiinde madurun eli, kolu, gözü olmanzdr. Adliyede devlet benim yanmda, madurun yannda, adaletin yannda dedirtmenizdir. Bunu yapacak olan sizlersiniz. Yeni kuruldunuz ama bir madurun adliyenin kapsndan girdiinde elinden tutacam, yalnz hissettirmeyeceim diye düünen tüm çalma arkadalarma teekkür ediyorum.

- Faille kar karya gelmeden yarglama süreçleri baaryla devam etmekte

Özellikle çocuklara kar ilenen suçlarda ve cinsel suçlarda duruma salonlarnda suçun anlattrlmasnn yeniden travma yaanmasna neden olduuna iaret eden Gül, Buna engel olmak adna bildiiniz gibi adli görüme odalar faaliyete geçirildi. Yine uzmanlar eliinde durumada faille kar karya gelmeden yarglama süreçleri baaryla devam etmektedir. Bu ortamda da her bir madur vatandamzn suç maduru olarak devlet benim yanmda diyebilmesi, bu duyguyu hissettirebilmesi bizim ortak amacmzdr. dedi.

Bu uygulamann kapsamnn da geniletildiini anmsatan Gül, artk sankla yüz yüze gelmemesi deerlendirilen tüm madurlar ve tank ifadelerinin de bu odalarda alnmasnn mümkün hale getirildiinin altn çizdi.

Adli destek müdürlüklerinin saysn gelecek yl 150ye ulatrmay hedeflediklerini kaydeden Adalet Bakan Gül, 400 yeni uzman istihdam ederek müdürlüklerimizi destekleyeceiz. nallah 2021 ve devam süreçte alacamz personellerimizle 813 olan uzman saymz 1923e çkarm olacaz. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git