Mağduriyetler derhal son bulmalı

Eğitim Bir- Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, adli soruşturmaları bittiği halde göreve alınmayan öğretmenlerin yaşadığı sorunlara dair açıklamalarda bulundu.

Haberler 14.08.2018 - 10:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Güvenlik soruturmasndan geçen ve buna ramen öretmenlerin atamasnn yaplmamasn eletiren Eitim Bir- Sen Diyarbakr ube bakan Yunus Memi, aça alnan ve atamas yaplmayan öretmenlerin sorunlarn gazetemize anlatt. Maduriyetlerin daha çok Diyarbakr ve bölge illerinde yaadn belirten Memi, insanlarn ilemedikleri suçlar yüzünden yarglanmasn, ceza almasn eletirdi. Bu maduriyetlerin bölge insannn huzurunu bozduunu, oluabilecek yeni maduriyetlerin ortaya çkmasndan endie ettiini belirtti.

DDALAR LE AçIA ALMA DORU DEL

Aça alnan üyeleri ve insanlar ile ilgili konuan Memi, Birilerinin iftirasna uram, gizli tanklarn ifadesine dayanlarak soruturmaya maruz kalm insanlarn olduunu görünce, sosyal medya hesabm üzerinden yaanlan bu hakszlklara dair açklamada bulundum. Açklamamdan sonra, adli ve idari soruturmas sonuçlanan dokuz arkadamz görevine iade edildi. Adli ve idari soruturmalar devam eden 24 kii bekletildi. Biz unu söylüyoruz. Bir kiini hukuki bir durumu olduu zaman hukuk sistemi bunu yerine getirir. Ama söylem ve iddialar ile öretmenlerin ve memurlarn aça alnmasn doru bulmuyorum. çünkü, öretmen ve memur aç olan ilimizde bu tarz eylerin önüne geçilmesini istiyoruz.diye uyard.

Yeni atanan sözlemeli öretmenlere ve KPSS snavndan sonra sözlü mülakata giren insanlarn yaadklar skntlara tank olduunu belirten Memi, nsanlar ailesinin ve akrabasnn politik görüüne göre nitelendiriyorlar ve doktor, öretmen olacak insanlara görev verilmiyor. Bu durum maduriyetlerin devam etmesine neden oluyor. Yeni atanan sözlemeli öretmenlerin güvenlik taramas yaplyor. Bu güvenlik taramas sonucunda slam ve medeni hukuka uymayacak durumlar yaanacak. slam ve medeni hukukta ahsn kendisine yönelik yaptrm uygulanr. diyen Memi, sözlerini öyle sürdürdü: Kardeimin, amcamn, kuzenimin ve dier akrabalarmn yaptklar hukuki olarak beni balamaz. çünkü ben birey olarak kendi deerlerime bal kaldm halde iime alnmyorsam, kendimi o nitelendirilen gruplarn yannda bulurum. Sendika olarak bu maduriyetlerin yaanmasn doru bulmuyoruz. Bu maduriyetlerin derhal son bulmasn istiyoruz.

Geçen yl öretmenlik atamas yaplmas gerekilen insanlarn atamas yaplmad. Tp alannda da buna benzer sorunlar yaanyor. 6 yl okul okuyan bir genç darda isiz bir ekilde dolayor. Sendikamzn görevi bu tarz maduriyetlerin yaanmasn önlemeye çalmaktr. Devletin suç ileyen kiilere yaptrm uygulama iradesine de sayg duyuyoruz. Ama bakasnn iledii bir suçtan dolay insanlarn yarglanmasn doru bulmuyoruz. Diyarbakrda milyonlarca insan var. Bu insanlar birçok kii ile ilikilendirebilirsin. Bunlarn maduriyet yaratmamas için ve mazlumlarn yannda olmak için sesimizi yükselttik.

NSANLAR NE DEVAM ETSN

l Mili Eitim Müdürlüünde yaplan çalma sonucu dokuz üyelerinin göreve iade edildiini ifade eden Memi, Mahkemesi devam eden ve görevine iade edilmeyen insanlar var. Biz bunlarn da doru olmadn söylüyoruz. Mahkeme uzun da sürebilir. Bu süre zarfnda insanlarn belge karartma ans gibi bir durumda söz konusu deildir. Bu süre zarf boyunca insanlarn ilerine devam etmesi daha doru olacaktr. Genel merkezimiz ilgili yerler ve Adalet bakanl ile ciddi görümeler yapyor. Bu maduriyetlerin bir an önce son bulmas için birçok bakanla bavuru yapyoruz ve adli soruturmalarn sonuçlanmasn istiyoruz. dedi

MORBEYN UYGULAMASI MADURYETLER SÖZ KONUSU

Morbeyn gibi maduriyetlerin söz konusu olduunu aktaran Memi, çevremizde yaayan ve tannan insanlarn FETÖ ile balantsnn olmas mümkün deildir. Bu insanlara dair kötü planlar yürütülüyor, belgeler karartlyor. Morbeyn uygulamas yüzünden insanlar aylarca cezaevinde kald. Bu insanlarn cezaevinden çktktan sonra toplumdaki itibarlarnda sarslmalar yaand. Bu tarz maduriyetlerin olumamas için haykryoruz. Bununla beraber unu da söylüyoruz. Devletin bekasn ve toplumun can güvenliine kast edenlere devletin yaptrm uygulamasn doru buluyoruz. Bunu da dillendiriyoruz. Bizim görevimiz bütün maduriyetlerin önlenilmesi ve bu tarz maduriyetlerin olumamas için sesimizi yükseltiyoruz diye belirtti.

DAR SORUTURMALAR BR AN ÖNCE SONUçLANSIN

Bu süreçte birçok insann yaamlarna ve düüncelerine zt suçlamalar ile kar karya kaldn vurgulayan Memi, FETÖ ile alakas olmayan insanlar suçland, ceza ald. Baz okul müdürleri görevlerine iade edilmedi. Giriimlerimiz sonucu baz maduriyetler giderildi. l Milli Eitim Müdürlüünün yardmlar da oldu. Biz yeni maduriyetlerin olumamas için haykryoruz, çabalyoruz. Ya idari soruturmalar bir an önce sonuçlansn ya da idari soruturmalar kiinin iine devam etmesine engel tekil etmesin. Güvenlik soruturmalar devam edebilir ama insanlarn iine de devam etmesi gerekiyor. Yetkili mercilerden bu sorunlara çözüm bulmalarn diliyoruz.diye ifade etti.

BÖLGEMZDE DAHA çOK MADURYET YAANIYOR

Memi, Bu durum Türkiyenin birçok yerinde ve bölgemizde sklkla devam etmektedir. Bölgemizde daha çok maduriyet yaanyor. Sözlemeli öretmen almnda ve sözlü mülakatlarda birçok maduriyet yaand. Bölge insan birçok yaftaya maruz kalyor. nsanlar terör suçlamas içerisine alabiliyorlar. Tutuklanan FETÖcülerin Diyarbakr ve bölge insanna dair toplad yanl bilgiler yerinde duruyor. Bu bilgiler yüzünden Fetöcüleri içeri atacaz ama bu bilgilere de güveneceiz? Bu nasl olacak? nsanlar bu bilgilere göre yarglayacaz. Bu doru bir tutum deildir. diye yaknan Memi, konumasn u sözler ile sonlandrd:Biz bölge olarak derin yaplarn verdii zararlardan çok çektik. Bölge insan olarak, bizimle ilgisi olmayan, geçmiteki bir takm filemelerden veya akrabalarmzdan kaynakl durumlar ile ilgili maduriyetlerin olumamasn bütün yetkili kurumlardan talep ediyoruz. Bu durum yoksa travmalara neden olacaktr ve bu travmalar yeni maduriyetler oluturacaktr. Ülkenin bütün özelliklerine göre hareket edilmesini bekliyoruz. Bölge insann fikri ne olursa olsun, bütün fikirlerin bir masa etrafnda oturup konumas gerektiini düünüyoruz. Bütün sorunlar tartlsn. Ama insanlar fikrinden dolay yarglanmasn.

Ana Sayfaya Git