Mağdurlar 28 Şubat davası kararını değerlendirdi

28 Şubat sürecinde mağdur olanlar, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesinin 28 Şubat davasında verdiği kararları değerlendirdi. Mağdurlar cezaları yeterli bulmasa da mağduriyetlere yol açanların 21 yıl sonra cezalandırılmasının önemli olduğu noktasında birleşti.

Haberler 15.04.2018 - 01:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

28 ubat dönemine ilikin 103 sann Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren düürmeye ve devirmeye itirak suçundan yargland davada kararn açklanmasnn ardndan süreçte maduriyet yaayanlar AAya deerlendirmelerde bulundu.

nsan Haklar ve Mazlumlar çin Dayanma Dernei (MAZLUMDER) Genel Sekreteri avukat Kaya Kartal, 28 ubat darbesinin bir yarg kararyla tekrar tescillenmesini olumlu bulduklarn belirtti.

Davada smail Hakk Karaday, çevik Bir ve çetin Doann yan sra eski YÖK Bakan Kemal Gürüzün de müebbet hapis cezasna çarptrlmasnn bu dosya açsndan önemli olduunu vurgulayan Kartal, müebbet hapis cezas alan bu insanlarn istinaf ve temyiz sürecini tutuksuz geçirecek olmalarnn bir çeliki ortaya koyduunu dile getirdi. Kartal, unlar kaydetti:

Türkiyede normal, basit yaralama dosyalarnda insanlar tutuklu yarglanrken anayasal düzeni deitirmi, hükümeti devirmi ve bundan ceza alm 21 sann tutuksuz yarglanmas adalet, eitlik ilkesi açsndan bakldnda ciddi bir problem oluturuyor. Bu kimseye izah edilemez. Bu sanklarn brifingleriyle ceza alm insanlar, cezaevlerinde ihtiyarladlar ama bu sanklara yallklar gözetilerek mahkemece tutuksuz yarglama karar verildi. Karar yönünden bizce en büyük hayal krkl bu.

Darbenin herkesin gözü önünde gerçekletiini dile getiren Kartal, 15 Temmuz gibi bir darbe giriiminden bahsetmiyoruz aksine gerçeklemi bir darbeden bahsediyoruz. 28 ubat darbesinin sanklarna bu kadar hassas davranlyorken o dönem hapse konulanlardan u an içeride hasta mahpuslar var. 20 yl aan sürelerle cezaevlerinde tutulan, bu kararlarla hapsedilmi insanlar var. Bu insanlara böyle bir hassasiyet gösterilmemesi, aileler yönünden ciddi bir hayal krkl oluturdu. Umuyoruz ki itirazlar olacaktr. tirazlarla bu tablo deiir. deerlendirmesinde bulundu.

- Bir üst mahkemede kararn deiecei kanaatindeyim

28 ubat maduru ve 15 Temmuz gazisi Murat Karakoca ise davann tam anlamyla istedikleri gibi sonuçlanmadn belirtti.

1998 ylnda Türk Silahl Kuvvetleri ile iliii kesilen Karakoca, sonucun Türkiyede demokrasi ve adalet adna bir zafer olduunu dile getirdi. Karakoca, Onca zulüm görmü insan adna bir zaferdir. Bir üst mahkemede biraz daha olumlu deiecei kanaatindeyim. ifadelerini kulland.

- Karar darbecileri cesaretlendirir

28 ubat sürecinde, binba rütbesindeyken Yüksek Askeri ura kararyla ordudan atlan Albay Mehmet Yavuz Ay, 103 sann yargland davada verilen cezalarna ilikin, Bu karar, darbecileri önümüzdeki dönemde daha da cesaretlendirecektir. dedi.

Ay, Ankara 5. Ar Ceza Mahkemesinin açklad kararn beklentileri karlamadn ifade etti. Mehmet Yavuz Ay, Bu kadar zulüm yapm, insanlarn kaderini etkilemi, hem maddi hem manevi deerleriyle oynam ve mümkün olmayan yaralar açm cuntaclarn arlatrlm müebbet almalar gerekiyordu. Bu karar, darbecileri önümüzdeki dönemde daha da cesaretlendirecektir. ifadesini kulland.

- Ne i yansn ne de kebap cinsinden bir karar

28 ubat postmodern darbe sürecinde Astsubay Kdemli Üstçavu olarak görevini sürdürürken irtica gerekçesiyle ihraç edilen Hazine Müstearl çalan Kerim Sürel, kararn adil olmadn düündüünü belirterek, Tabiri caizse ne i yansn ne de kebap yansn cinsinde bir karar. ifadesini kulland.

Karar müebbet hapis gibi görünse de aslnda bu insanlarn cezalarn evlerinde çekeceklerini ve herhangi bir zorlamayla karlamayacaklarn ifade eden Sürel, unlar söyledi:

Her 28 ubat madurunun düündüü gibi asl davann öbür tarafta, ahirette görüleceine, asl cezann orada verileceine inanyoruz. 28 ubat kararlar daha devam etmektedir. Bu insanlarn 20 yl önce verdii cezalardan dolay hala cezaevinde olan insanlar var. Bunlar karlatrdmz zaman verilen cezann adil bir ceza olmadn görüyoruz.

- Bizi tatmin etmedi

Adaleti Savunanlar Dernei (ASDER) Genel Bakan Yardmcs Arif çelenk, 28 ubat sürecinde Yüksek Askeri ura kararyla ordudan ihraç edildiini belirtti.

Milli deerlerine sahip olan insanlar adna Türk yargsnn, ilk defa bir askeri cunta faaliyetine darbe demesinin Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Türk milleti açsndan büyük önem tadn vurgulayan çelenk, 28 ubat bir darbe deildir, diyenlerin bu kararn ardndan ne durumda olduklarn merak ediyorum. dedi.

28 ubat sürecinde sadece ordudan tasfiye edilenlerin saysnn 10 bine ulatn belirten çelenk, Ordudan tasfiye edilen subay, astsubaylar maduriyetler yaad, yuvalar ykld. Bu nedenle intihar edenler oldu ve özellikle bu psikolojik travmaya dayanamayan kadnlarmz oldu. Bu yönüyle bizi tam tatmin etmedi. ifadesini kulland.

çelenk, o günün millete tepeden bakan, Ben ne dersem o olur zihniyetiyle milleti hiza, istikamete sokan anl anl komutanlarndan, bu bir darbedir kavramyla 21 taneciinin de olsa müebbet hapisle cezalandrlmasnn, kendileri için bir teselli olduunu ifade etti. çelenk, Yarg bu ekilde sonuçlandysa yargnn kararna sayg duyuyorum ama milletin vicdannda bu kiiler, sadece 103ü deil nice 103leri, belki ismi orada zikredilmeyen gizli kalm kiiler hiçbir zaman aklanamayacaktr.

- Belki de hiç cezaevine girmeyecekler

28 ubat sürecinde baörtüsüyle okula alnmad için üniversite eitimini yarda brakmak zorunda kalan Reyhan Yiit ise davann sonucundan memnun olduklarn söyledi.

28 ubatn bir darbe olarak kabul edilmesi bile bizim için sevindirici bir sonuç. diyen Yiit, suçun cezasz kalmamasnn kendilerini mutlu ettiini dile getirdi.

Müebbet hapis cezas alanlarn çounun ileri yata olduunu ifade eden Yiit, Belki de hiç cezaevine girmeyecekler. Cezaevine girmeleri de aslnda bizim için önemli deil. Bizim için 28 ubatn darbe olarak kabul edilmesi ve suçlularn yarglanmas bile büyük bir aama. dedi.

Yiit, 28 ubat sürecinde yaad maduriyetin hala devam ettiine dikkati çekerek, unlar kaydetti:

Bizim baz taleplerimiz var, isteklerimiz var çünkü bizler mezun olduk ama yllar sonra mezun olduk. Baz arkadalarmz daha yeni mezun oldular. Halen istihdam edilemedik. Arkadalarm emekliliklerini hesaplarken biz hala öretmen olarak atanmak için mücadele ediyoruz. Maduriyetlerin giderilmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git