Mahkeme: HDP'li Irmak'ın Devlete yönelik isnatları, eleştiri sınırlarını aştı

KOCAELİ'de tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak'ı 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçundan 1 yıl hapis cezasına çarptıran Diyarbakır 9'uncu Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı.

Haberler 29.03.2018 - 09:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kocaelide tutuklu bulunan HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aalama suçundan 1 yl hapis cezasna çarptran Diyarbakr 9uncu Asliye Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararn açklad.

HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, 14 Kasm 2015 tarihlerinde düzenlenen Demokratik Toplum Kongresi Genel Kurul Toplants srasnda, PKK terör örgütünün yayn organ televizyondaki programa telefonla balanarak, konuma yapt. Irmakn konumasnda, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aalama suçunu iledii gerekçesiyle soruturma balatlp, dava açld. Diyarbakr 9uncu Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Ocakta görülen karar durumasnda Selma Irmak 1 yl hapis cezasna çarptrld.

Kocaeli F Tipi Cezaevinde tutuklu bulunan Irmak hapis cezasna çarptran mahkeme, gerekçeli kararn açklad. Gerekçeli kararda, Selma Irmakn olay tarihinde PKK terör örgütünün yayn organ televizyona telefon ile balanarak yapt konumada Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yarg organlarn alenen aalama suçunu iledii ifade edildi.

DURUMAYA GETRLSEYD PKK PROVOKATF EYLEMLER YAPILABLRD

Mahkeme, sank Selma Irmakn yarglama srasnda Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile savunma yapmak istemediini, SEGBS araclyla kendisini ifade edemediini ilettiini belirtti. Sann SEGBSin yüz yüzelik ilkesine aykr olduunu, duruma salonunda savunma yapmak istediini söylediini belirten mahkeme, sank ve avukatna gerekli belgelerin tebli edildii ve savunmalarn hazrlamalar için gerekli sürenin verildiini ifade etti. Sann durumada hazr edildii takdirde Türkiyenin içinde bulunduu olaanüstü hal koullar dikkate alndnda, kamu güvenlii açsndan zafiyetler ortaya çkabilecei ve terör örgütü PKK mensuplarnca ya da sempatizanlarnca provokatif eylemler gerçekletirilebileceini vurgulayan mahkeme, SEGBS yönteminin kullanlmasnn yüz yüzelik ilkesine aykr olmadn kaydetti. Sann kendisini rahatça ifade edebildii, hukuki itirazlarn engelsiz bir ekilde yapabildii, beyanlarnn duruma tutanana aynen yazld, avukatlar ile görümesi için bir engel bulunmad belirtilen kararda, mahkemenin sann sorgusunun SEGBS ile alnmasna yönelik takdiri hakknn bulunduu kaydedildi. Kararda, Türkiye Cumhuriyetinin PKK/YPG, FETÖ/PDY, DA gibi terör örgütlerine kar verdii mücadele ve ülkenin içinde olduu OHAL koullar deerlendirildiinde, sank savunmasnn SEGBS ile alnmasnn, savunma hakknn kstlanmas niteliinde olmad belirtildi.

ELETR SINIRLARINI AMITIR

Demokratik toplumlarda fikir ve düünce açklamalar, devlet ve hükümete yönelik ar eletiriler, toplumu rahatsz edici önerilerin dahi düünce ve fikir özgürlüü kapsamnda deerlendirildiini belirten mahkeme, gerekçeli kararnda unlar kaydetti:

Milletvekillerinin elbette ki eletiri hatta ar eletiri haklar bulunmaktadr. Hatta bu onlarn görevleridir. Ancak milletvekillerinin sözlerinin sradan insanlara göre daha fazla etki gösterebilecei açktr. Sann elinde hiçbir delil yokken Türkiye Cumhuriyeti ve Hükümetine yapt isnatlar eletiri snrlarn amtr. Türkiye Cumhuriyetinin kendi meru snrlar içinde terör örgütü PKKya kar gösterdii mücadele, Türkiye Cumhuriyetini kendi vatandalarna sistematik olarak katliam yapan devlet olarak gösterme çabas, hükümetin terör örgütü DA ile balantlar bulunduunun iddia edilerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini vahet yapmak, igalde bulunmak, DA terör örgütü ile ibirlii yapmak, insanlar ate altnda brakarak öldürmek amacyla kurun skmak, mezarlklar bombalamak, panzerlerin arkasndan cesetleri sürüklemek, ambulans taramak ve hastaneleri bombalamak eklinde tahkir edici, küçük düürücü, toplumda farkl alg oluturacak ekilde beyanlarda bulunmak suretiyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini aalad anlalmtr.

Ana Sayfaya Git