Mahkeme: Sur'da 11 çocuk kendi istekleriyle terör örgütüne katıldı

DİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde barikatların kaldırılması, hendeklerin kapatılması, tuzaklanmış el yapımı patlayıcıların imha edilmesi ve PKK'lı teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için yapılan operasyonlar sırasında, açılan güvenlik koridorundan çıkan 11 çocuğu çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptıran Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi, gerekçeli kararını açıkladı. Kararda, 12-17 yaşları arasındaki çocukların, kendi istekleriyle terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil oldukları ve güvenlik güçlerine karşı silahlı eylem ve direnişlere katıldıkları ifade edildi.

Haberler 18.11.2017 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Surda hendek-barikat operasyonlar srasnda açlan koridor ile mahalllerde bulunan, yalar 12-17 arasnda deien 11 çocuk, 3 Mart 2016 tarihinde bölgeden çkarak güvenlik güçlerine teslim oldu. Gözaltna alnan çocuklardan F.Y. (16), Ö.S. (17) ve M.ç. (17) tutuklanrken, R.A.(17), S.K. (14), .A. (16), A.A. (15), F.B. (15), M.S.K. (15), M.F.D. (12) ile R.H.(16) tutuksuz yarglanmak üzere serbest brakld. Soruturmay 14 Haziran 2016 günü tamamlayan savclk, üphelilerin tamamnn, Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan yarglanmasn istedi.

SAVCI: çOCUKLARA HIRSIZLIK YAPTIRILMI

ddianamede, fotoraf tehis tutanana göre; üphelilerden M.F.D.nin (12) örgüt mensuplarnn talimat ile boaltlan evlerden kymetli eyalar çald ifade edildi. S.K.nn (14) kalanikof kulland belirtilirken, Ö.S.nin (17) ise 5 askerin ehit edildii Cumhuriyet lköretim Okulundaki saldry Afad kod adl terörist ile birlikte gerçekletirdii vurguland. Teslim olan çocuklarn vücutlarnda ve elbiselerinde güçlü patlayc maddeler HMX, RDX ve TNT kalntlarnn tespit edildii belirtilen iddianamede, örgüt üyesi çocuklarn operasyonlarn bitmesi aamasnda teslim olduu kaydedildi. Suça sürüklenen çocuklarn kendi istek ve iradeleri ile terör örgütünün amaçlar dorultusunda hareket ettikleri belirtilen iddianamede, 11 çocuk hakknda Silahl terör örgütüne üye olmak suçundan en fazla 5er yla kadar hapis cezas ve koruyucu tedbirlere bavurulmas talep edildi.

ZORLA HENDEKLERDE NÖBET TUTTURDULAR

ddianamenin kabulünün ardndan 3ü tutuklu, 11 çocuun yarglamas Diyarbakr çocuk Ar Ceza Mahkemesinde yapld. Yarglama srasnda, tutuklu çocuklardan M.ç. ve F.Y.nin 2015 ylnda PKK terör örgütüne katldklar, daha sonra kaçarak Irakta KDP güçlerine teslim olduklar, buradan Türkiyeye teslim edildikleri tespit edildi. PKKya katlan F.Y., mahkemedeki ifadesinde, 2015 ylnda PKKya katldm. 10 gün kaldktan sonra kaçtm. Köydeyken 3 örgüt mensubu babam tehdit etti. Sonra beni arabann bagajna koyup, zorla Sura getirdiler. Alier kod adl kii beni bahçelerde teslim ald. 3 ay boyunca duvar krdrp, kalanikof silahla hendeklerde nöbet tutturdular. çatmaya girmedim. Zorla götürülüp, zorla tutuldum dedi.

SLAH ALMAYI REDDEDNCE ELM, KOLUMU BALADILAR

Sanklardan R.A. ise arkadan görmek için Sura gittiini belirterek, Yüzü kapal birisi tarafndan alndm. Verdikleri silah almaynca devletin yollad ajan olduumu düündüler. Bir müddet bodrum katnda tutuldum. Yeniden silah almam istediler. Ben reddedince elimi, kolumu baladlar. 2 kiiyle kaçmak istedik. Önden giden kii vurulunca bizi dövdüler. Kapya balanm bir cenaze ile birlikte serbest brakacaklarn söylediler. Zorla tutuldum ve hep tutuklu kaldm. Beni baladlar ve saçmn sar olan ön ksmn kestiler. Bir müddet sonra arkadam eyhmus ve silahl eylemlere katldn bildiim Devran ile kaçmak üzere plan yaptk. Plan dorultusunda mevzilerin arkasna koarak kaçmaya çaltk. Ancak teröristler arkamzdan ate ederek Devran öldürdüler. Devran devletin öldürdüünü söylediler. Birçok kez kaçma teebbüsünde bulundum. Beni dövdüler diye konutu.

SZ BURADA OLURSANIZ YOUN BOMBA ATII OLMAZ

Sank A.A. da teröristler tarafndan zorla tutulduklarn ifade ederek, çkmak isteyince yerlerini bildiim için beni dövdüler. Siz burada olursanz youn bomba at olmaz diyerek bizi tutuyorlard. Zorla silah verdiler. Bo evlerden çkan erzak, deerli eya ve paralan örgüt mensuplanna teslim ediyorduk dedi. Bakr toplamak için Sura girdiini söyleyen M.F.D. ise Yüzü maskeli 2 kii gelip, bana tokat att. Ben aladm, çkmak istedim, izin vermediler. çatma sesleri gelince kaçmaya baladk. Yüzleri maskeli iki terörist beni yakalad ve tokakatlad. Tekrar kaçmaya çaltm ama ayaklarma ate ettiler ifadelerini kulland.

BRET çN ÖLÜSÜNÜ HERKESE GÖSTERDLER

.A. ise ifadesinde evlerinin karsnda hendek kazldn belirterek, öyle dedi:

Ramazan ve Devran ile kaçmaya çaltk. Hendeklerin önüne geçtiimizde Devran vurdular. Ölüsünü herkese gösterip, Kaçanlarn sonu böyle olur dediler. Beni 3 ay zorla tuttular. Kaçmaya çaltm ancak beni yakalayp, dövdüler. Güvenlik güçlerine komaya baladk. Teröristler bize ate ettiler. Mermilerden biri Devrann kafasna isabet etti ve öldü. Devran gömdüler ve onu polisin öldürdüünü söylediler. Devrann cesedini ibret olsun diye herkese gösterdiler. Kaçanlarn sonunun böyle olacan anlattlar.

12-15 YA ARASI 5 çOCUUN CEZASI ERTELEND

Kararn açklayan mahkeme heyeti, 5 çocuu Silahl terör örgülüne üye olmak suçundan 6 yl hapis cezasna çarptrd. Suça sürklenen çocuklarn 12-15 ya grubunda olmas ve iyi halini indirim nedeni kabul eden mahkeme, cezalarn 2.5 yla indirdi. Suça sürüklenen 5 çocuun tekrar suç ilemeyecei yönünde kanaate varldn belirten mahkeme, cezann ertelenmesine hükmetti. 15-18 ya arasndaki 3 çocuu 3er yl 4er ay, 2 çocuu 4er yl 5er ay 10ar gün ve 1 çocuu 5 yl 4 ay hapis cezasna çarptran mahkeme, Ö.S., M.ç. ve F.Y.nin tutukluluk halinin devamna hükmetti.

MAHKEME: OPERASYONLARIN BTMES AAMASINDA TESLM OLDULAR

Gerekçeli karar açklayan mahkeme, örgüt üyesi çocuklarn operasyonlarn bitmesi aamasnda grup halinde teslim olduunu kaydetti. çocuklarn kendi istekleri ile terör örgütünün hiyerarik yapsna dahil olduklar belirtilen kararda, çocuklarn örgüt yöneticilerinden emir ve talimat aldklar, güvenlik güçlerine kar silahl eylem ve direnilere katldklar ifade edildi. Kararda, suça sürüklenen çocuklarn örgüte katlmay, balanmay, örgüte hakim olan hiyerarik gücün emrine girmeyi, somut davranlaryla ortaya koyarak, organik bala dorudan doruya örgüt üyelii suçunu iledikleri vurguland.

Ana Sayfaya Git