Mahkemeden Enis Berberoğlu kararı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulunca hakkında ikinci kez hak ihlali yapıldığına karar verilen Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılama talebinin kabulüne ve infazın durdurulmasına hükmetti

Haberler 09.02.2021 - 09:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulunca hakknda ikinci kez hak ihlali yapldna karar verilen Enis Berberolunun yeniden yarglama talebinin kabulüne ve infazn durdurulmasna hükmetti.

AYMnin ikinci kez verdii kararn ardndan ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlas amacyla dosyann gönderildii stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi, kararn açklad.

Anayasa Mahkemesi tarafndan 21 Ocakta alnan kararn balayc olduu dikkate alnarak bu karara uyulduuna hükmeden mahkeme, Berberolu hakknda Anayasa Mahkemesinin 21 Ocak 2021 tarihli hak ihlali karar uyarnca Berberolunun yeniden yarglama talebinin kabulüne ve infazn durdurulmasna karar verdi.

Yargtay 16. Ceza Dairesinin ilamyla kararn kesinlemi olmas sebebiyle sank hakknda yeniden yarglama karar verildiinden, kesinlemi hükmün bütün sonuçlaryla ortadan kaldrlmasn karara balayan heyet, Berberolunun Anayasa Mahkemesinin ayrntl kararnda belirtildii üzere seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakknn ihlal edilmi olmas ve yarglama sürecinde yeniden milletvekili olmas sebebiyle sank hakknda yasama dokunulmazl kaldrlncaya kadar yarglamann durmasn kararlatrd.

Berberolunun yasama dokunulmazlnn kaldrlmas için Adalet Bakanlna yaz yazlarak hakknda fezleke düzenlenmesinin istenilmesine karar veren stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi, sann yasama dokunulmazlnn kaldrlmas ya da milletvekili sfatnn sona ermesi durumunda resen dosyann yeni esasa kaydedilerek yarglamaya yeni esasa kaydedilen dosya üzerinden devamna hükmetti.

Mahkeme, kararn bir suretinin bilgi amaçl olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Bakanl ile stanbul Cumhuriyet Basavclna gönderilmesine karar verdi.

  • Savclk AYM kararna göre karar verilmesini istedi

stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi, AYMnin ikinci kez ihlal karar vermesi üzerine savclktan görü istedi. Bunun üzerine cumhuriyet savcs, hazrlad mütalaay bu sabah stanbul 14 Ar Ceza Mahkemesine sunmutu..

Mütalaada, sank Kadri Enis Berberolunun Anayasa Mahkemesine yapm olduu bireysel bavurunun 21 Ocak 2021de karara balandna vurgu yaplarak, AYMnin oy birliiyle sank Kadri Enis Berberolunun bavurusunu kabul edilebilir bulduu kaydedilmiti.

AYMnin söz konusu kararnda, Berberolunun Anayasann geçici 20. Maddesinin yürürlüe girmesinden sonra yaplan seçimlerde milletvekili seçilmesi nedeniyle tekrardan yasama dokunulmazln elde ettiini, ancak yarglamaya devam edilmesi nedeniyle sann Anayasal siyasi faaliyette bulunma ve seçilme hakknn ihlal edildiine karar verildii hatrlatlan mütalaada, Anayasa Mahkemesinin bireysel bavurular kabul ve karara balama noktasnda Anayasa tarafndan yetkilendirilmi ve kararlarnn Anayasal olarak balayc nitelikte olduu belirtilmiti.

Mütalaada, Sonuç olarak Anayasa Mahkemesinin 21 Ocak 2021 tarihli kararnda da belirtildii üzere sank Kadri Enis Berberolu hakknda yeniden yarglamann kabulü, hakknda verilmi mahkumiyet hükmüne ilikin infaz ilemlerinin durdurulmas, sann hükümlü statüsü sona erdirilerek hakknda yaplacak yarglamada durma karar verilmesi ve sank Kadri Enis Berberolu hakknda TBMMden dokunulmazlnn kaldrlmasna ilikin fezleke düzenlenmesi kamu adna talep ve mütalaa olunur. ifadelerine yer verilmiti.

Ne olmutu?

Anayasa Mahkemesi, 17 Eylül 2020de verdii kararla, Berberolunun, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakk ile kii hürriyeti ve güvenlii hakknn oy birliiyle ihlal edildiine karar vererek, ihlalin sonuçlarnn ortadan kaldrlmas için yeniden yarglama yaplmak üzere kararn stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

Bu karara kar üst mahkemeye itirazda bulunulmas üzerine stanbul 15. Ar Ceza Mahkemesi, ihlalin giderilmesine ilikin görevin stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde olduu gerekçesiyle itiraz hakknda karar verilmesine yer olmadna hükmetti.

Yaanan sürecin ardndan Berberolunun avukatlar, Anayasa Mahkemesine ikinci kez bireysel bavuruda bulunarak, ihlal kararnn gereinin yerine getirilmeyerek seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakk ile kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildii belirtilmiti.

YARGILAMA SÜREC

Eski CHP Milletvekili Kadri Enis Berberolu, durdurulan MT trlar görüntülerini eski Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayn Yönetmeni Can Dündara verdii iddiasyla stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesinde yargland. Mahkeme Berberolunu, devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadyla açklamak suçundan 25 yl hapis cezasna çarptrd ve tutuklad.

Dava dosyas, itiraz üzerine stanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine geldi. Daire, yerel mahkemenin kararn esastan bozarak dosyay stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesine gönderdi. stanbul 14. Ar Ceza Mahkemesi ise stinafn bozma kararn usul ve yasaya aykr bularak, dosyay iade etti.

STNAF, CASUSLUK DEL, GZL BLGLER AçIKLAMAK SUçU DED

Dosyay yeniden ele alan stinaf, bu kez Enis Berberoluna casusluk suçundan deil, devletin güvenlii, iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri açklamak suçundan 5 yl 10 ay hapis cezas verdi ve tutukluluunun devamna hükmetti.

Bu karar temyiz eden stanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcs, Berberolunun casusluk suçundan cezalandrlmas talepli temyiz dilekçesini Yargtaya gönderdi. Dilekçede, Berberolunun, devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibaryla gizli kalmas gereken bilgileri siyasal veya askeri casusluk maksadyla açklama suçundan cezalandrlmas talep edildi.

Enis Berberolu, dosyann temyiz incelemesi devam ederken, 24 Haziran 2018 seçimlerinde aday oldu ve tekrar milletvekili seçildi.

Berberolunun avukatlar, tekrar milletvekili seçilmesi nedeniyle yarglamann durdurulmas ve tahliyesine karar verilmesini talep etti.

Ancak dosyann temyiz incelemesini yapan Yargtay 16. Ceza Dairesi, 19 Temmuz 2018de bu talebi reddederek, Enis Berberolunun yasama dokunulmazlndan yararlanamayacana ve yarglamaya devam edilmesi gerektiine karar verdi. Buna yaplan itiraz da 17. Ceza Dairesince 10 Eylül 2018de reddedildi.

Yargtay 16. Ceza Dairesi, Berberoluna, gizli kalmas gereken bilgileri açklamak suçundan verilen 5 yl 10 ay hapis cezasn 20 Eylül 2018de onad, milletvekillii sona erinceye kadar cezasnn infaznn durdurulmasna ve salverilmesine karar verdi. Bu karar üzerine Berberolu, ayn gün cezaevinden tahliye edildi.

KOVD-19 ÖNLEMLER KAPSAMINDA CEZAEVNDEN çIKARILDI

CHPli Berberolu hakknda verilen ve Yargtay tarafndan onanarak kesinleen cezaya ilikin Cumhurbakanl tezkeresi, TBMM Genel Kurulunda 4 Haziran 2020de okundu. Anayasa gereince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardndan Berberolunun milletvekillii dütü.

Milletvekilliinin düürülmesinin ertesi günü yeniden cezaevine gönderilen Berberolu, Kovid-19 önlemleri kapsamnda izinli olarak ayn gün cezaevinden çkarld.

Anayasa Mahkemesince hakknda daha önce ihlal karar verilen Enis Berberolunun avukatlar, ihlal kararnn yerel mahkemelerce yerine getirilmemesi nedeniyle ikinci kez bireysel bavuruda bulundu.

Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, ihlal kararnn gereinin yerine getirilmemesi nedeniyle seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakk ile kii hürriyeti ve güvenlii hakknn ihlal edildiini ileri süren Enis Berberolunun bireysel bavurusunda, yeniden ihlal karar vermiti.

Ana Sayfaya Git