'Malazgirt ruhuna sahip çıkacağız'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: "Evlatlarımıza tarih şuuru, kimlik bilinci kazandırmak konusunda halen pek çok eksiğimiz bulunuyor. Gençliğimiz Ahlat'ı, Malazgirt'i yeterince tanımıyor. Buradan milletime sesleniyorum; Malazgirt'i görmeden, Ahlat'ı görmeden 'Türkiye'yi tanıyorum' demeyin. Buraları tanırsanız, Anadolu'yu tanırsınız"

Haberler 27.08.2019 - 00:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Evlatlarmza tarih uuru, kimlik bilinci kazandrmak konusunda halen pek çok eksiimiz bulunuyor. Gençliimiz Ahlat,Malazgirti yeterince tanmyor. Buradan milletime sesleniyorum;Malazgirti görmeden, Ahlat görmeden Türkiyeyi tanyorum demeyin. Buralar tanrsanz, Anadoluyu tanrsnz. dedi.

Erdoan, Malazgirt Zaferinin 948inci yl dönümü etkinlikleri kapsamnda Bitlisin Ahlat ilçesinde düzenlenen programa katld.

Program dolaysyla Okçular Vakfna ve vakfn yöneticilerine ükranlarn sunan Erdoan, Okçular Vakfnn bu yl ki kutlama programn KKTCden balatmasyla Türkiye ile Kbrs Türkleri arasndaki dayanmann seviyesinin dost düman herkese gösterildiini söyledi.

Malazgirt Zaferinin 948inci sene-i devriyesinin ülke ve millet için kutlu ve mübarek olmasn dileyen Erdoan, öyle konutu:

Demiri demirle dövenlerin, Anadoluyu irfan, hikmet ve akla youranlarn destanna ahitlik etmek üzere bir kez daha Ahlattayz, Malazgirtteyiz. Her karnda bir yiidin yatt bu mübarek topraklarda aziz ehitlerimizin manevi huzurunda bulunmann heyecann yayoruz. Az önce Ahlat Kabristann dolatk, dualarmz ettik. Ondan önce Cumhurbakanl Külliyesindeki inaat ziyaret ettim. nallah önümüzdeki yl Cumhurbakanl Külliyesi bitmi olacak. Ahlat böyle muhteem bir esere kavumu olacak. Malazgirt Zaferinin 948inci yl dönümünde cesaretleriyle, mücadeleleriyle Anadoluyu bize ebedi vatan klan ehitlerimizin her birine Allahtan rahmet ve mafiret niyaz ediyorum. Sultanlarn ah, Alperenlerin Serdar, Anadolunun Fatihi, Malazgirtin Muzaffer Komutan Sultan Alparslan hürmetle yad ediyorum. Rabbim ehitlerimizin ruhlarn ad, makamlarn ali, mekanlarn cennet eylesin. Rabbim onlar fedakarlklarnn karlklar olarak Resulü Ekrem efendimize komu eylesin. Mevlam bizleri de son nefesimize kadar ehitlerimizin kutlu yolundan, srat- müstakimden ayrmasn.

- Haluk Dursun Hocamz geride esiz bir miras brakt

Erdoan, geçen hafta trafik kazasnda yaamn yitiren Kültür ve Turizm Bakan Yardmcs Prof. Dr. Ahmet Haluk Dursuna rahmet dileyerek, unlar söyledi:

O da buray kontrole gelmiti. Haluk Dursun Hoca, hep Ahlat görmeden tarihi anlayamazsnz derdi. O bir tarihçiydi. Mevlada ondan emanetini bir Ahlat yolculuundan dönerken ald. Ömrünün tamamn ilme, tarihe ve kültüre adayan Haluk Dursun Hocamz yetitirdii örencilerle, ilmi alandaki eserleriyle, bürokrasideki dürüstlüü ve gayretiyle geride esiz bir miras brakt. Haluk Dursun Hoca bu dünyadan ayrlmadan önce bize Diclenin kuzularn çakallara kaptrtmama vazifesi de verdi. Ben de diyorum ki Haluk Hoca, inallah bizler de hem devlet hem de sivil toplum olarak senin emanetine sahip çkp, Diclenin, Fratn kuzularn çakallara kaptrtmayacaz.

- Ayn baary tarihimize sahip çkmada gösteremiyoruz

Tarihin bir milletin hafzas olmasnn yan sra istikbalinin de pusulas olduunu ifade eden Erdoan, Geçmiini unutan, geçmiine srtn dönen toplumlar, tpk kökleriyle ba kopmu aaçlar gibi devrilmeye mahkumdur. Biz binlerce yllk tarihi anl zaferlerle ilmek ilmek dokumu bir devletiz. Biz ça kapatp, ça açan fetihlere imza atm bir milletiz. Tarih yazan, tarihe damga vuran bir millet olarak maalesef ayn baary tarihimize sahip çkma hususunda gösteremiyoruz. Evlatlarmza tarih uuru, kimlik bilinci kazandrmak konusunda halen pek çok eksiimiz bulunuyor. Gençliimiz Ahlat,Malazgirti yeterince tanmyor. Buradan milletime sesleniyorum;Malazgirti görmeden, Ahlat görmeden Türkiyeyi tanyorum demeyin. Buralar tanrsanz, Anadoluyu tanrsnz. diye konutu.

Ahlatn Türk tarihinde tekabül ettii yerin çok çok önemli olduunu dile getiren Erdoan, ehrin Anadolunun kaps ve Türkiyenin tapusu addedildiini vurgulad.

- Ahlat, Kubbet-ül slam unvanna sahiptir

Osmanlnn Ahlat ata ehir olarak gördüünü anmsatan Erdoan, Ahlatn Belh ve Buhara ile birlikte Kubbet-ül slam unvanna sahip yegane belde olduuna deindi.

Cumhurbakan Erdoan, unlar kaydetti:

Toplam 8 bin 200 ecdat mezarnn bulunduu Selçuklu Kabristanndaki her bir ahide, her bir kitabe ayn zamanda bizim bu topraklardaki binlerce yllk varlmzn hafza kaytlardr. Sultan Alparslan MalazgirtZaferiden önce son otan burada kurmu, Kutalmolu Süleyman Bey Anadolunun fethini buradan planlamtr. Osmanly kuran Kay Aireti yllarca Ahlatta yaam, Osman Gazinin babas Erturul Gazi yine burada domutur. Tarihimiz boyunca Ahlatta alimler, arifler ve gönül erleri Anadoluya slam mührünün vurulmasnda çok büyük rol oynamlardr. 1. Dünya Harbi esnasnda Ermeni çetelerinin ar zulmüne urayan Ahlat, Milli Mücadelenin en büyük destekçilerinden biri olmutur.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Ne Haçl artklarnn ne Bizans heveslilerinin ne PKK denilen o kendini bilmezlerin, terör örgütlerinin bizimle hedeflerimiz arasna girmesine müsaade etmeyeceiz. dedi.

Her köesinden tarih fkran Ahlatn asaletin ve yüce bir manevi iklimin ehri olduunu belirten Erdoan, Tüm bu birikimine, zenginliine ramen Ahlat maalesef senelerce kaderine unutulmu bir ehrimizdir. dedi.

Tarihi 1923ten balatan zihniyetin Ahlata da gereken kymeti vermediini dile getiren Erdoan, Türk milletinin ruh köküyle ban kesmek isteyenler dier pek çok deerimiz gibi Ahlat da ihmal etti, görmezden geldi. Nasl kütüphanelerimizdeki gibi nadide eserler hurda diye yabanclara satlmsa Ahlat gibi yaayan kütüphaneler de yllarca umursanmad. ifadesini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, düzenledikleri etkinliklerle Ahlatn makus tarihini deitirmeye çaltklarna iaret ederek, Bu külliyemizle beraber çevresinde butik birkaç otel de yapacaz. Bu kabristanlar ziyarete gelenler inallah oralarda iskan etme imkan da bulsunlar. Ahlat daha iyi tansnlar. dedi.

Malazgirt Zaferini manasna uygun ekilde kutlarken Ahlatn kadim mirasnn da daha yakndan tannmasn saladklarn vurgulayan Erdoan, Anadolunun Orhun Abideleri olarak bilinen tarihi eserleri UNESCO listesine aldrmak için mücadele ettiklerini söyledi.

Malazgirt Savann yaand bölgeyi de Milli Park olarak ilan ederek örnek bir yer haline getirdiklerini belirten Erdoan, Geçen sene Cumhurbakanl olarak burada Ahlatn gururu olacak sembol bir eserin inaatna baladk. Atamz Sultan Alparslandan ilhamla Ahlatta 10 dönüm arazi üzerine bin 71 metrekare oturma alanna sahip bir Cumhurbakanl Külliyesini kuruyoruz. Bu inaatla ilgili çalmalar çok yakndan takip ediyorum. Birileri rahatsz olsa, engellemeye çalsa da inallah biz bu ota ilçemize kazandracaz. deerlendirmesinde bulundu.

Gelecek süreçte Ahlatn tarihi kimliini güçlendirecek ve sahip olduu zengin mirasn gençlere aktarlmasn salayacak faaliyetlere hz vereceklerini anlatan Erdoan, Ahlatn Türk tarihindeki önemine uygun ekilde tannmas, bilinmesi ve hak ettii konuma ulamas gerektiini belirtti.

- Ata sporlarmza sahip çkacaz

Erdoan, sanat ile spor, tarih ile kültür, mimari ile müziin birbirinin tamamlaycs olduunu ifade ederek, konumasn öyle sürdürdü:

Tarihi ehirlerimize nasl sahip çkyorsak, ecdat miras ata sporlarmza da ayn hassasiyetle sahip çkacaz. Güre, binicilik, okçuluk gibi ata sporlarmzn hepsinde hayata dair belli ilkeler, kurallar, belli ahlaki ve insani deerler vardr. Osmanl Döneminde ok meydanna abdestsiz ve sarho girilmesi yasakt. Okçular, kabza snavnda kabiliyetleri yannda ahlak ve karakterleriyle de imtihan edilirlerdi. Pehlivanlarn ferdi hayatlarnda da civan mert olmalar beklenirdi.

Ata sporlaryla ilgili pek çok kural, kaide ve prensip bulunduuna iaret eden Erdoan, geleneksel spor dallarnn ihyasnn bu deerlerin inas, bu sporlarn yaygnlamasnn kültürle olan balarn güçlenmesi, daha fazla insan tarafndan icrasnn da tarihi hafzann yeniden canlanmas demek olduunu kaydetti.

Erdoan, bu alanda son dönemde farkl bir ivme yakaladklarn belirterek, yllarn ihmalini giderecek, ata sporlarn tantacak birçok projeyi devreye aldklarn, Okçular Vakf ve Dünya Etnospor Konfederasyonunun çok kymetli çalmalara imza attn söyledi.

Gelecek yl dördüncüsü yaplacak Dünya Göçebe Oyunlarnn ev sahibinin Türkiye olacan belirten Erdoan, böylece Türk dünyas ile bir araya gelerek dostluk ve muhabbet balarnn yenilenme imkan bulunacan ifade etti. Erdoan, Okçular Vakfnn Malazgirtte olduu gibi Ahlatta da güzel bir çalma ortaya koyduunu belirterek, gerçekletirilen etkinlikler hakknda bilgi verdi.

- 82 milyon bir ve beraber olarakMalazgirt ruhuna sahip çkacaz

Cumhurbakan Erdoan, burada hep beraber bir kez daha millet olmann, karde olmann bir ve beraber olmann uuruna erdiklerini belirterek, Ahlat ile Lefkoann, Söüt ileMalazgirtin, Girne ile stanbulun kaderdalnn tekrar farkna vardk. diye konutu.

Sultan Alparslann MalazgirtSavandan sonra Size öyle bir vatan braktm ki ebediyen sizin olacaktr. dediini anmsatan Erdoan, unlar kaydetti:

Biz de o büyük destann 948inci yl dönümünde tüm dünyaya Anadolunun ebedi ve ezeli yurdumuz olduunu haykrdk.Malazgirtten aldmz cesaretle, Ahlattan aldmz ilhamla inallah kutlu yolculuumuzu daha kararl bir ekilde devam ettireceiz. Tpk 9,5 asr önceMalazgirtte, bir asr önce çanakkalede olduu gibi bize kefen biçenlerin heveslerini kursaklarnda brakmay sürdüreceiz.

Hiç kimsenin bizi bölmesine, bizi birbirimize düürmesine, 82 milyonun fertleri arasna nifak tohumlar ekmesine frsat vermeyeceiz. Ne Haçl artklarnn ne Bizans heveslilerinin ne PKK denilen o kendini bilmezlerin, terör örgütlerinin bizimle hedeflerimiz arasna girmesine müsaade etmeyeceiz. Bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da birlik, dirlik ve bamszlmzn teminat olan rabiamza dört elle sarlacaz. Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyeceiz, 82 milyon bir ve beraber olarakMalazgirt ruhuna sahip çkacaz. unu unutmayn, biz bu dört ilkeye sarlrsak kimse bizi bölemez. Biz bir olursak, iri olursak, diri olursak, karde olursak biliniz ki Cumhur ttifak çok daha güçlü bir ekilde gelecee yürüyecektir. Rabbim yar ve yardmcmz olsun.

Erdoan, konumasn Sultan Alparslan ve aziz ehitleri anarak ve Okçular Vakfna organizasyon için teekkür ederek tamamlad.

- Notlar

Cumhurbakan Erdoan, alandaki konumas öncesinde Ahlatta Selçuklu Meydan Mezarln ziyaret etti, ilçede devam eden Cumhurbakanl Külliyesi inaatnda incelemelerde bulundu.

Erdoan, konumas öncesinde tören alannda kurulan han otanda bir süre oturdu.

Ahlat çarho mevkisi etkinlik alanndaki programa TBMM Bakan Mustafa entop, Cumhurbakan Yardmcs Fuat Oktay, KKTC Babakan Ersin Tatar, Gençlik ve Spor Bakan Mehmet Muharrem Kasapolu, çileri Bakan Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakan Mehmet Nuri Ersoy, Mili Eitim Bakan Ziya Selçuk, Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Ulatrma ve Altyap Bakan Mehmet Cahit Turhan, Salk Bakan Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakan Mustafa Varank, Tarm ve Orman Bakan Bekir Pakdemirli, MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler ve kuvvet komutanlar, eski TBMM Bakan Binali Yldrm, letiim Bakan Fahrettin Altun, Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln, baz milletvekilleri, Okçular Vakf Bakan Haydar Ali Yldz ve vatandalar katld.

Ana Sayfaya Git