Malazgirt ruhuyla!

Selçuklu Hükümdarı Sultan Muhammed Alparslan'ın, Romen Diyojen komutasındaki Bizans ordusunu yenilgiye uğrattığı ve Türklere Anadolu'nun kapılarını açtığı 26 Ağustos 1071 Malazgirt Zaferi'nin 947'nci yıl dönümü, büyük zaferin ruhunun yeniden canlandırıldığı etkinliklere sahne olacak

Haberler 26.08.2018 - 12:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dönemin din alimlerinin tavsiyesiyle muharebeyi 26 Austos Cuma günü balatp Romen Diyojen komutasndaki Bizans ordusunu Turan taktiiyle malup eden Sultan Alparslan ve askerleri, Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkndaki görkemli törenle anlacak

Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann himayesinde ve katlmyla düzenlenecek etkinliklerde, Malazgirt Zaferinin anlam ve önemi katlmclara çeitli programlarla aktarlacak

YYÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öretim Üyesi Abdurrahim Tufantoz:

Türklerin Anadoluya yerlemesi ve kök salmasnn temelinde Malazgirt Zaferi yer almaktadr çünkü artk Malazgirtte Türklere kar çkacak bir güç kalmyor. Bizans kabuuna çekiliyor. Bu savala Türkler büyük bir öz güven kazand

Türklere Anadolunun kaplarnn açld 1071 Malazgirt Zaferinin 947nci yl dönümünde, tarih sayfalarnda önemli bir yeri olan büyük zaferin ruhu yeniden yaatlacak. Yarnki anma törenleri Türkiye Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve binlerce katlmcyla gerçekletirilecek.

Horasan Meliki çar Beyin son einden dünyaya gelen ve amcas Turul Beyin yerine 27 Nisan 1064te Büyük Selçuklu Devletinin ikinci hükümdar olan Sultan Muhammed Alparslan, 42 yanda elde ettii büyük baaryla dünya tarihinin geleceine yön verdi.

Sultan Alparslann, Malazgirtte 26 Austos 1071de Bizans mparatoru Romen Diyojenin ordusuna kar say olarak az ancak yürekli askerleriyle asrlarca konuulacak taktiksel bir savala elde ettii büyük baar, 947nci yl dönümü kutlamalaryla yeniden hafzalarda yerini alacak.

Bakan Recep Tayyip Erdoann himayesinde ve katlmyla Muun Malazgirt ilçesindeki Malazgirt Meydan Muharebesi Tarihi Milli Park ile Bitlisin Ahlat ilçesinde gerçekletirilecek etkinliklerde Malazgirt Zaferinin önemi anlatlacak.

Din alimlerinin de tavsiyesiyle muharebe cuma günü balad

Türklere Anadolunun kaplarn açan büyük zaferin komutan Sultan Muhammed Alparslan, Selçuklu hükümdar çar Beyin ikinci olu olarak 20 Ocak 1029da dünyaya geldi. Babas ile amcas Turul Beyin vefatnn ardndan ortaya çkan saltanat mücadelesinden gelip gelerek 27 Nisan 1064te Selçuk Devletinin tahtna çkt.

Yönünü batya çeviren Alparslann ilk hedefi Bizansn idare ettii Anadolu corafyas oldu. Bu amaçla ilk olarak kuzey snr hatt olan Gürcistan ve bat snr hatt olan Anadoluya seferler düzenledi. Kars ve Ani ehirlerini ele geçirerek Bizanstan ilk topran ald.

Kazand topraklar ve sahip olduu güçlü ordusuyla slam dünyasnda önemli bir yer edinen Sultan Alparslan, hilafet makamn tayan Abbasilerin de koruyuculuunu üstlendi.

Abbasi Halifesinin Fatmilere kar 1070te yardm talep etmesi üzerine Sultan Alparslan, ordusuyla Fatmilerin üzerine yürüdü. Alparslann Msra yönelecei haberi üzerine Bizans ordusu, yaklak üç yldr hazrlklarn yapt dou seferini balatt.

Bizans ordusunun taarruzunu örenen Alparslan, geri dönerek Suriye hattna doru ilerleyie geçti. Rey ehrinde konulanaca duyumunu yayan Alparslan, Rey yerine Mua doru hareket etti. Bizans ordusu Rey ehrine doru ilerlerken, Sultan Alparslan Malazgirt Ovasnda karargahn kurdu.

Alparslan, mahiyetindeki din alimlerinin de tavsiyesiyle muharebeyi cuma günü yapmaya karar verdi. Ordusuyla birlikte 26 Austos Cuma günü namaz klp dua eden Alparslan, namazn ardndan Romen Diyojen komutasndaki Bizans ordusunun üzerine yürüdü.

Selçuklularn Turan taktiinin en baarl örneini uygulad savan ardndan, Romen Diyojen daha fazla dayanamayp yenilgiyi kabul etti ve baz askerleriyle yaral olarak esir alnd.

Esir ald Diyojene gösterdii hogörüyle de nam salan Alparslan, Barzam Kalesi kumandan Yusuf Harizminin bçakl saldrsna uramasnn ardndan 24 Kasm 1072de hayatn kaybetti.

Sultan Alparslan, Türkmenistandaki Merv ehrine defnedildi. Vasiyeti üzerine yerine olu Melikah tahta geçti.

Tarihe Anadolunun kaplarn Türklere açan sultan olarak geçen Alparslan, tahtta kald yllar boyunca önemli seferlere imza att. Büyük bir devlet adam ve komutan olan Sultan Muhammed Alparslan, Abbasilerin de yardmna koarak slam dünyasnn hamiliini üstlendi.

Yaadmz topraklar o süreçte Türkiyeye dönütü

Van Yüzüncü Yl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öretim Üyesi Abdurrahim Tufantoz, 947 yl önceki muharebenin Bizans ordusu için büyük hezimet, Türkler için ise büyük zafer olduunu söyledi.

Bizans ve Türklerin daha önce de 1048de Hasankal (Pasinler) Savanda kar karya geldiini dile getiren Tufantoz, Ancak Malazgirti önemli yapan, 1071de bizzat kaanlar yani Alparslan ve kar tarafta da Romen Diyojen tarafndan yaplan bir harp oluudur. Diyojenin amac, Anadoluyu Türklere kapatmakt. Alparslann amac da ordularna ve insanlarna yer bulmakt. Bunun mücadelesiydi. Kazanan Alparslan oldu. imdi bizim yaadmz topraklar bu süreçte Türkiyeye dönütü. dedi.

Turan taktiinin en iyi uyguland bir savatr

Tufantoz, Alparslann Bizans ordusuyla Malazgirt Ovasnda karlatn aktararak öyle devam etti:

Alparslann 25 bin, Bizansn da 50 bin civarnda bir ordusu olduunu tahmin ediyoruz. çünkü Alparslann yannda 4 bin muhafz birlii kalmt. Afin Bey Anadoludayd, 10 bin kiiyle geldi.10 bin kii de gönüllüler vard. 26 Austos günü cuma namazna müteakip Alparslan, beyaz bir elbise giyip ordusuna Bu benim kefenim olsun dedi. Malazgirt Sava hilal taktii dediimiz Türklerdeki mehur Turan taktiinin en iyi uyguland bir savatr. Dünyada çok ksa süren savalardan biridir. Sava yaklak 2 saat sürüyor. O srada Romen Diyojenin de sava alannda olduunu görüyoruz ve yakalanyor.

Bizans 105 yl boyunca kar çkacak gücü bulamad

Savata yakalanan Romen Diyojenin bir krala yakr ekilde muamele gördüünü anlatan Tufantoz, unlar söyledi:

Malazgirt Sava Türklerin Anadoluyu yurt edinme zaferidir. Savata kaç kayp verildiine yönelik bir fikir yok. çünkü kaytl asker saysyla ilgili kesin bir bilgi yok. Bu zaferle Bizans 1176 ylna kadar yani Malazgirt Savandan 105 yl sonrasna kadar Selçuklulara kar çkacak gücü kendinde bulamad. Ardndan Alparslann emriyle Anadoluda ertesi yl 5 devlet kuruluyor. Danimentliler, Saltuklular, Mengücekler, Artuklular ve Sökmenliler bu zaferden hemen sonra kuruldu. leri uçta da Selçuklu Hanedanndan Süleyman ahn kurduu Türkiye Selçuklular Devleti var. Bizansn artk direnecek gücü kalmad için o kadar hzl bir yerleim yaanyor ki Anadolu tamamen Türk yurdu haline geliyor.

Zaferden sonra Avrupallar Anadolunun Türk bölgesi olduunu kabul etti

Malazgirt Savandan sonra Avrupal seyyahlarn Anadolu için Türkmenia diyerek Türk bölgesi olduunu kabul ettiini vurgulayan Tufantoz, zaferin elde edildii bölgede yürütülen çalmalara ilikin unlar kaydetti:

Bu sene ikincisi tertipleniyor. Malazgirt Savann yapld yerde tadilat tamirat yaplyor. Yeni eserler oluturuluyor. Otalar kuruldu. Ortasnda Cumhurbakanl forsunda bulunan 16 yldz betimleyen tarihler yazlacak. Osmanldan önce de bu topraklarn bize ait olduunu gösteren vesikalar hayata geçiriliyor. Türklerin Anadoluya yerlemesi ve kök salmasnn temelinde Malazgirt Zaferi yer almaktadr. çünkü artk Malazgirtte Türklere kar çkacak bir güç kalmyor. Bizans kabuuna çekiliyor. Bu savala Türkler büyük bir öz güven kazand.

Ana Sayfaya Git