Mardin Büyükşehir Meclisi'nde 'İstiklal Marşı' tartışması

MARDİN Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk başkanlığında toplanan meclis toplantısında AK Parti'li ve HDP’li meclis üyeleri arasından saygı duruşu ile İstiklal Marşı tartışması yaşandı. Tartışmalar üzerine verilen aranın ardından AK Parti grubu saygı duruşunda bulununca, Başkan Türk, HDP'li üyeleri de saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı okumaları yönünde uyardı.

Haberler 18.04.2019 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

31 Mart yerel seçimlerinin ardndan Mardin Büyükehir Belediyesinin ilk Meclis toplants, Ahmet Türk bakanlnda yapld. AK Partli 22, HDPli 32 meclis üyesinin yer ald toplantda sayg duruunda bulunulmad, stiklal Mar okunmad. Dorudan yoklama yaplp, gündem maddelerine geçildi. Bu durum üzerine AK Parti Grup Bakan ve Yeilli Belediye Bakan Hayrettin Demir, söz alp, sayg duruunda bulunulmas ile stiklal Mar okunmasn istedi. Bakan Türkün itiraz üzerine Demir, kendi gruplarnn sayg duruunda bulunup, stiklal Mar okuyacan söyledi. Ahmet Türk, Hayrettin Demiri provokatörlük ile suçlad ve Meclis açl öncesinde bu teklifin gelmesi gerektiini ifade etti. Türk, teklifin niçin yaplmadn sordu.

AK Parti grubunun srar üzerine tartma çkt. Bakan Ahmet Türk, hazrladklar gündeme bal kaldklarn, stiklal Mar okunmamas ile sayg duruunda bulunulmamasnda kast olmadn kaydederek, oturuma 5 dakika ara verdi.

Arann ardndan balayan toplantda, AK Parti grubu sayg duruuna balad. Bunun üzerine Türk, HDP grubunu sayg duruu için ayaa kalkmalar ve stiklal Mar okumalar yönünde uyard. Bakan Türk, stiklal Marnn ardndan, marn üçüncü ktasn okuyarak, stiklal Marna kar olmadklarn söyledi.

Daha sonra oturumun açl konumasn yapan Ahmet Türk, kayyum yönetimine 63 milyon borçla devir ettikleri belediyeyi, 406 milyon borçla geri aldklarn öne sürdü. Türk, Yerel seçimlerden yeni çktk. Yeni bir dönemin kapsn aralyoruz. nanyor ve umut ediyorum ki bütün belediye bakan arkadalarmz iktidar ve muhalefetiyle, bu halkn sorunlarn çözmek için ortak bir akl ve irade ile uzlaarak, halkmzn yararna olan hizmetleri yürütmü oluruz. Büyükehir belediyesi olarak bütün arkadalarmzla dayanma içerisinde bu dönemi geçirmek için çaba göstereceiz. Arkadalarmzla her zaman açk, effaf bir ekilde, birlikte politikalar üreterek, bu halkn hizmetlerini yerine getirmeye çalacaz. Bizim için önemli olan halkn iradesinin sanda yansmasdr. Tartmalar ne düzeyde olursa olsun, bugün irade tecelli etmitir. Tartmalar bir tarafa brakarak, halkn iradesini esas alan bir yaklamla, hep birlikte bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. çünkü demokrasilerin tek vazgeçilmezi, demokrasi ve halkn iradesini esas almaktr. Biz bu anlayla arkadalarmzla doru bir siyaset yapacamza, Mardinimizin ve halkmzn ihtiyaçlarna göre kararlar alacamza inanyorum. Büyükehir belediyesine kayyum atand zaman belediyenin kasasnda 95 milyon TL nakit paramz vard. Kurulu aamasnda ilçelerin bütün borçlar büyükehre yanstlmt. Sonuç olarak ayrldmz gün 63 milyon lira borç ile biz belediyeyi devir ettik. Ancak bugün devir aldmz gün büyükehir belediyesinin borcu 406 milyon lira. 63 milyon borç ile devir ettiimiz belediyeyi 406 milyon borç ile devir aldk dedi.

CUMHURBAKANI ERDOANDAN RANDEVU STEYECEK

Cumhurbakan Erdoann kendileri hakknda yanltldn öne süren Türk, Sayn Cumhurbakan buraya geldiinde bir rakam söylemilerdi, Ahmet Türk 690 milyon lira borç brakt diye. Sayn Cumhurbakanndan randevu talep edeceim ve bu gerçekleri kendisine ileteceim. Sonuçta ne olursa olsun, biz halkn iradesini temsil ediyoruz. Basklar ve farkl formüller karsnda da asla ve asla boyun emeyeceiz. Bu ii yapanlar, demokrasi adna yola çkanlar her riski de göze almak zorundalar. ki yldan fazla bir süre büyükehir belediye bakanln üstlendim. Özel kalemde harcadm para 2 milyon 870 lira. Benden sonra harcanan para, bu süre içerisinde 9 milyon 406 bin lira, bunun da bilinmesini istiyorum diye konutu.

Ana Sayfaya Git