MASAK, FETÖ'nün kara parasına geçit vermiyor

MASAK, 2020 sonuna kadar FETÖ/PDY hakkında 57 bin 672 analiz dosyasını tamamlarken, bu dosyalar kapsamında 270 bin 614 gerçek ve tüzel kişi hakkında düzenlediği analiz raporlarını adli makamlara sundu

Haberler 16.07.2021 - 00:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mali Suçlar Aratrma Kurulu Bakanl (MASAK), Fetullahç Terör Örgütüne (FETÖ) yönelik 17-25 Aralk 2013te balatt soruturma ve incelemelerine, hem ulusal hem de uluslararas alanda yapt i birlikleriyle birçok alanda devam ediyor.

Hazine ve Maliye Bakanlna bal MASAKtan alnan bilgiye göre, Bakanlk tarafndan FETÖ/PDYnin finansal yapsna ilikin yürütülen soruturma ve incelemelere 17-25 Aralk 2013 sonras savclk ve kolluk birimleriyle koordineli olarak baland.

FETÖnün 15 Temmuz 2016daki hain darbe giriimine kadar olan süreçte mali soruturmalar olgunlatrlrken, örgütün finansal sektördeki en önemli aktörlerinden Kaynak Holding Aye, örgütle balantl irketlerin banda gelen Koza-pek Holding Aye ve örgütün önde gelen balantl irketlerine kayyum tayin edilme süreçlerine baland. 29 Mays 2015te Asya Katlm Bankas A, Tasarruf Mevduat Sigorta Fonuna (TMSF) devredilirken, 15 Temmuz darbe giriiminden sonra yaymlanan kanun hükmünde kararnamelerle FETÖ/PDY yurt içindeki ekonomik varlklarn kaybetti. Bu süreçte, örgütle balantl eitim kurulular ve sivil toplum kurulular kapatlrken, balantl, iltisakl, irtibatl irketlere de TMSF tarafndan kayyum tayin edildi.

MASAK, aklama ve terörün finansman suçlarna ilikin toplanan verileri ve üpheli ilem bildirimlerini analiz, deerlendirme ve ilgili birimlere sevk faaliyetlerini sürdürüyor.

Bunun yan sra FETÖ/PDY terör örgütü yaplanmasnda yer alan kiilerle ilgili savclk ve mahkemelerden gelen taleplerde, hakknda mali analiz raporu düzenlenmesi talep edilen gerçek ve tüzel kiilerin, FETÖ/PDY ile organik balants olup olmadn tespite yönelik MASAK tarafndan eriim salanabilen her türlü veriyi bir arada analiz etmek suretiyle çalmalarna devam ediyor.

TERÖR ÖRGÜTÜNE YÖNELK MAL NCELEMELER

MASAK, FETÖ/PDYnin mali yaplanmasnn deifre edilmesine ilikin çalmalar kapsamnda adli makamlarn örgüte yönelik soruturma ve kovuturmalarna katk salyor.

FETÖ/PDY kapsamnda yürütülen soruturma ve kovuturmalarda yer alan kiilerin mal varlklar, ortaklklar, banka hesaplar ve hesap hareketleri, FETÖ/PDY ile ilikili olabilecek para transferleri ve benzeri konulardaki analiz raporlar taleplerini yerine getiren Bakanlk, ayn zamanda resen yürüttüü analiz çalmalaryla örgütün mali sistem içindeki risk tekil eden hareketlerde kullandklar finansal enstrümanlarn tespitine yönelik çalmalar da yapyor.

MASAK, 2020 sonuna kadar FETÖ/PDY hakknda 57 bin 672 analiz dosyasn tamamlarken, bu dosyalar kapsamnda toplam 270 bin 614 gerçek ve tüzel kii hakknda düzenledii analiz raporlarn adli makamlara sundu.

Hazine ve Maliye Bakanlnn yükümlüler nezdinde veya bunlar araclyla yaplmaya teebbüs edilen ya da halihazrda devam eden ilemlere konu mal varlnn aklama veya terörün finansman suçuyla ilikili olduuna dair üphe bulunmas durumunda 7 i günü askya almaya yetkisi bulunurken, 2020 sonuna kadar FETÖ/PDY üphesi görülen 1571 ilemde bu karar verildi.

Ayrca, bu yl FETÖ/PDY ile iltisakl 205 gerçek kiinin Türkiyedeki mal varlklarnn dondurulmas kararlatrld, bu kiilerin 203ü, ayrca 2015te 11 kii, 2017de 72 kii ve 2020de de 120 kii hakknda ilgili yabanc devletlerden mal varlnn dondurulmas talebinde bulunuldu.

FETÖ LE MÜCADELEDE YURT DII MUADL KURULULARLA BRL

Türkiyenin mali istihbarat birimi olan MASAK, kara para aklanmas ve terörün finansman suçlar kapsamnda tüm ülkelerdeki muadili istihbarat birimleriyle i birlii halinde faaliyetlerini sürdürürken bu kapsamda, aratrma konusu kiilerin yurt dna uzanan ve mahiyeti anlalamayan finansal ilemlerine ilikin bilgi paylam/talebi yapyor.

Bu çerçevede MASAK, FETÖnün finansman kaynaklarnn engellenmesi amacyla 2020 sonuna kadar örgüt hakknda 450 gerçek ve tüzel kiiyle ilgili yurt d muadil mali istihbarat birimlerine bilgi paylam veya talebinde bulundu.

Bakanlk, yurt d muhataplarn örgüt ve finansal yaps konusunda bilgilendirilmesi kapsamnda da gerek yurt dndan gelen yabanc heyetlere gerekse Bakanlkça yurt dna yaplan heyet ziyaretlerinde FETÖ/PDY ve finansal yaps hakknda bilgilendirmede bulunuyor.

FETÖ TOPARLANMA ARAYIINDA

MASAKa, 17-25 Aralk 2013 sonrasnda olgunlatrlan mali soruturmalar ve özellikle de 15 Temmuz darbe giriiminden sonraki süreçte, FETÖnün güç kaybettii, yurt içinde gelir elde etme imkannn neredeyse sfrland, bir toparlanma araynda olduu ancak yeni finansman kaynaklarna ulamak konusunda zorlandna dair istihbari bilgiler ulayor.

Bakanlk halihazrda dier istihbarat birimleriyle de koordineli olarak faaliyetlerini sürdürürken özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgn döneminde FETÖnün finansman toplama veya edinme çabalarna ilikin her istihbari bilgiyi deerlendiriyor, herhangi bir üpheli hususun tespiti durumunda konunun takibi için adli mercilere bilgi veriyor.

KRPTO VARLIK PYASASINDA TERÖR ÖRGÜTÜ ZLER SÜRÜLÜYOR

Son zamanlarda finansal sistemdeki enstrüman çeitlilii, teknolojik gelimelere dayal olarak artarken, özellikle kripto varlklar, tamamen kullancnn kontrolünde, merkeziyetsiz, anonim özellikleri nedeniyle devletler ya da kamu kurumlarnn kontrolü dndaki varlklar olarak ilem görmeye devam ediyor. Bu özellikleri dolaysyla MASAK tarafndan kara para aklama ve terörün finansman suçlarnda kullanlabilme riskinin yüksek olduu, suç gelirlerini gizleme çabasnda olanlar ve terör örgütleriyle bunlar ve mensuplarn finanse edenler tarafndan talep görebilecei deerlendiriliyor.

Bakanlk, bu kapsamda, kripto varlk hizmet salayclarn yükümlüler arasna alarak, kripto varlk kullanlmak suretiyle terör örgütlerinin finanse edilmesinin önlenmesi hususunda önemli bir adm att.

Bu çerçevede, Resmi Gazetenin 1 Mays tarihli saysnda yaymlanarak yürürlüe giren yönetmelikle, kripto varlk hizmet salayclar, bankalar, sigorta irketleri, varlk yönetim irketleri, Milli Piyango daresi, spor kulüpleri ve noterler ile ayn yükümlülükler altna alnarak, suç gelirlerinin aklanmasnn ve terörün finansmannn önlenmesine dair tedbirlerden yükümlü tutuldu.

MASAK da kripto varlk hizmet salayclar için bir rehber yaymlayarak, kara para ve terörün finansmannn konusunu oluturan fonun takibi konusunda yükümlü kurulular arasna dahil edilen kripto para platformlarnn uyaca kurallar derledi.

Söz konusu düzenlemeyle milli güvenlie kast eden FETÖ/PDY ve benzeri yaplanmalarn kripto varlk piyasasndaki finans kaynann kesilmesi amaçlanyor.

Ana Sayfaya Git