Mascid-i Aksa özgür olmalı!

Filistinli akademisyenler, İsrail'in Mescid-i Aksa'yı önce kapatmasına, daha sonra kapılara elektronik dedektörler yerleştirerek girişlere kısıtlamalar getirmesine tepki gösterdi

Haberler 22.07.2017 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Filistinli akademisyenler, srailin Mescid-i Aksay önce kapatmasna, daha sonra kaplara elektronik dedektörler yerletirerek girilere kstlamalar getirmesine tepki gösterdi.

srail polisinin, 14 Temmuzda sabah saatlerinde Mescid-i Aksada silahl saldrda bulunduunu iddia ettii 3 Filistinliyi öldürmesi, Aksay ibadete kapatmas, daha sonra kaplara elektronik dedektörler yerletirerek girilere kstlamalar getirmesine tepki gösteren Filistinli akademisyenlerden Beytülmakdis çalmalar Vakf Yönetim Kurulu Bakan ve Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Tarih Bölümü Öretim Üyesi Doç. Dr. Khalid El Awaisi, srailin Mescid-i Aksay ibadete kapatarak ve sonrasnda kstlamalar getirerek nihai hedefine adm adm yaklatn söyledi.

Mescid-i Aksann tam 50 yldr igal altnda olduunu, ilk defa bu tür uygulamalarn yapldn kaydeden Awaisi, öyle devam etti:

gal altnda 1967 ylndan bu yana srail ilk defa böyle bir ey yapyor. 2 gün boyunca ezan ve namaz tamamen yasakland. Son 2 gün Müslümanlar tamamen kapya kadar geliyor, kapda namaz klyorlar. Gerçekten durum çok zor. 1967ten sonra srail ilk defa cuma namazn bile yasaklad. Aslnda daha kötü bir duruma doru ilerliyor. srail tepki olmadn görünce daha kötü uygulamalar yapacak. 2 yl önce ezan ve namaz bir gün yasakland. O zaman daha tepki vard ama imdi hiçbir tepki yok. srail daha fazla ileri gidecek çünkü kimse Mecid-i Aksaya sahip çkmyor.

Awaisi, Müslüman ülkelerden yeterince tepki gelmedii için srailin nihai hedefine doru ilerlediini kaydetti.

- Kabeye sahip çkar gibi Aksaya sahip çkmalyz

Kuran- Kerimde 2 mescitten bahsedildiini, birinin Mescid-i Haram dierinin de ilk kble olan Mescid-i Aksa olduunu anmsatan Awaisi, Kabe igal altnda olsa hiçbir Müslüman brakmaz çünkü bizim kblemiz. Mescid-i Aksa da bizim ilk kblemiz ama kimse sahip çkmyor. Bu 50 sene içinde Müslümanlar buray unutmu. Müslümanlar nasl Mescid-i Haram seviyorsa Mescid-i Aksaya da ayn seviyede sahip çkmalar gerekiyor. ifadelerini kulland.

Awaisi, Mescid-i Aksann 144 dönümlük bir alan üzerine kurulu olduunu, srailin buray tamamen ele geçirip bir Yahudi mabedi ina etmeyi hedeflediini söyledi.

Siyonistler 1960l yllarda Mescid-i Aksay ele geçirdi. O zaman en büyük haham ve asker komutanlar tavsiyelerde bulundular. Mescid-i Aksay tamamen yok edeceiz dediler. O zaman askeri komutan böyle bir ey yaparsak bütün Müslümanlar kalkacak. Biz yava yava bunu yapalm dedi. lk önce Burak Duvarn yaptlar. Ondan sonra yava yava deitirmeye baladlar. diyen Awaisi, imdi de Mescid-i Aksann ikiye bölündüünü, sabah Yahudiler, öleden sonra da Müslümanlar için kullanldn dile getirdi.

srailin bunu deitirmek istediini, Mescid-i Aksann 144 dönümlük bir alan olduunu bildiren Awaisi, srail ilk önce Mescid-i Aksadan bir alan almak istiyor. lerde tamamen almak ve orada bir Yahudi mabedi ina etmek istiyorlar. Bu uzun vadeli amaç. Önceden bunu mecliste konumazlard, imdi rahat rahat konuuyorlar. dedi.

- Türkiye son Müslüman kaledir

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann Mescid-i Aksa ile ilgili birçok açklamas olduunu, bu konuda da açklama beklediklerini aktaran Awaisi, Son Müslüman kale olarak gördükleri Türkiyeden beklentilerinin büyük olduunu aktard.

Awaisi, konumasn öyle sürdürdü:

Beytülmakdis halk 15 Temmuz darbe giriimi gecesinde uyuyamad. Türkiye için herkes namaz kld ve dua etti. imdi Türkiye devleti ve halkndan destek bekliyor. Türkiye son Müslüman kaledir. Dier Müslüman ülkelerden beklenti yok. Filistin halk Türkiyeden çok ey bekliyor. nallah bir gün hep beraber özgür bir ekilde Mescid-i Aksada namaz klacaz.

- Yeni bir intifada balayabilir

MAÜ slami limler Fakültesi Öretim Görevlisi Dr. hsan Hammed ise srailin önce Mescid-i Aksann kapsna kilit vurduunu, sonra da girite kontrolü salamak için elektronik kaplar koyduunu anmsatt.

Filistin ve Kudüs halknn bu karar reddettiini kaydeden Hammed, srailin bu hukuksuzluundan dolay birkaç gecedir Kudüslüler ve siyonistler kar karya geliyor. srail tavrnda srarl olmaya devam ederse zannediyorum ki yeni bir intifada balayacaktr hatta mevcut durumun yeni bir intifada olduu da söylenebilir. dedi.

Filistinlilerin srail askeri olmakszn Aksaya girmek istediini ifade eden Hammed, unlar söyledi:

Mescid-i Aksann kapsna kilit vurulmu, namaz klnmyor, ezan okunmuyor. Filistinliler bu igali kaldrma konusunda kararl, srail askeri olmakszn Aksaya girmek istiyor. Ayn ekilde Allahn izniyle önümüzdeki cumay Mescid-i Aksada klmakta srarldrlar. Eer srail Filistinlerin talebini yerine getirmezse Kudüste bir ayaklanma olma ihtimali yüksek.

Geçmite Türkiyenin Filistin davasna destek olduunu, özellikle Gazzedeki mazlumlara destek salandn aktaran Hammed, bu hassasiyetin sürmesini beklediklerini kaydetti.

Ana Sayfaya Git