Mavi Marmara saldırısının 10. yılı

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı tarafından, Gazze'ye insani yardım götürmek için yola çıkan Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerince yapılan saldırının 10. yılında anma programı düzenlendi.

Haberler 30.05.2020 - 00:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

HH nsani Yardm Vakf tarafndan Mavi Marmara ehitleri, geminin kalkt bölge olan Sarayburnunda düzenlenen programla anld.

ehit yaknlar ve Mavi Marmara yolcularnn katld programda konuan Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanma Dernei Kurucu Bakan smail Ylmaz, anma program için geni çapl bir organizasyon yapldn ancak dünyann yaad pandemi nedeniyle program deitirdiklerini söyledi.

Sosyal medya üzerinde çalmalarn devam ettiini ve insanlara Mavi Marmaray anlatmaya çaltklarn belirten Ylmaz, sözlerini öyle sürdürdü:

Bugün Mavi Marmara gemisi, ilk olarak stanbuldan Antalyaya yolcularn almak için buradan Sarayburnundan yola çkmt. Mavi Marmarann yola çkn ve ehit olan 10 arkadamz anmak adna küçük bir etkinlik düzenledik. Mavi Marmarann, dünyada bugüne kadar düzenlenmi belki en temiz ve effaf, insanlk sorununu dünyann gündemine tamak adna yaplm çok güzel bir sivil çalma olduunu söylemek istiyorum.

Mavi Marmarada 36 ülkeden ve her inançtan insan olduuna dikkati çeken Ylmaz, geminin yola çknn her aamasnn resmi olarak yapldn ve Birlemi Milletlerin de gözlemci olarak davet edildiini vurgulad.

Ylmaz, Uluslararas sularda olmamza ramen, 80 yldr Filistinli kardelerimize uyguladklarn 31 Maysta bize de yaptlar. Uluslararas sularda maalesef bu yaplan katliamd. diyerek, unlar kaydetti:

çünkü sivil insanlarn askeri anlamda bütün unsurlarla saldrya urad bir gündü. ehit olan 10 arkadamz, 50den fazla da yaral arkadamz var. O gün orasn tarif etmek istesek zaten BM raporlarnda net görülüyor. Tarafsz heyetin oluturduu yolcularla yapt görümeler sonras çkan raporlar, kasten bilerek, cinayet amaçl ate etmeler olduunu gösteriyor. Biz dünyaya Filistinin sesini duyurmak istemitik ve duyurduumuzu düünüyoruz. Filistinin özgür haklarn alana kadar, Mescid-i Aksa özgürleene kadar, Türkiye olarak, vicdanl insanlar olarak bu mücadelemize devam edeceiz. Mavi Marmara tüm mazlumlar adna dünya için umut dr.

- Babamn ehadetinin üzerinden tam 10 yl geçti

Anma programna katlan ehit brahim Bilgenin olu smail Bilgen de duygularn öyle dile getirdi:

Babamn ehadetinin üzerinden tam 10 yl geçti. 10 yldr babama olan hasretimiz hiç dinmedi. Bugün bizim için çok anlaml. 10 yl deil, 100 yl geçse de biz bu anlarmz içimizde taze tutacaz. Bunu en derinde hissedeceiz. Bu acy hisseden bilir. Bu acy Filistinliler, Gazzeliler yllardr çekiyordu. Bizim babalarmz, insanlarmz tamamen silahsz bir ekilde, insanlk malzemesi tarken ehit edildi. Bundan 10 yl deil, 100 ylda geçse insanlar srailin bu aybn her zaman hatrlayacak. Bizim de bu acmz, daima taze bir ekilde içimizde kalacak adalet salanana kadar.

Konumalarn ardndan, Mavi Marmarann kalkt bölgede toplanan katlmclar, her ehidin isimlerinin yazl olduu gülleri karaya brakt. Daha sonra katlmclar ehitlerin ansna denize de güller att.

Ana Sayfaya Git