Mavi Marmara saldırısının üzerinden 12 yıl geçti

İsrail'in, Gazze'ye insani yardım götüren ve "Rotamız Filistin, Yükümüz Özgürlük" sloganıyla yola çıkan Mavi Marmara gemisine 31 Mayıs 2010'da düzenlediği ve 10 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği saldırının üzerinden 12 yıl geçti.

Haberler 01.06.2022 - 00:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srailin uzun süredir ambargo uygulayp ablukaya ald Gazze halkna yardm götürmek ve bölgede yaanan insanlk dramna dikkat çekmek için HH nsani Yardm Vakf ile Free Gaza Movement ve Viva Palestinann aralarnda bulunduu uluslararas insani yardm kurulular tarafndan 2010da yardm kampanyas balatld.

Rotamz Filistin, Yükümüz Özgürlük sloganyla düzenlenen yardm kampanyasna dünyann birçok bölgesinden binlerce sivil toplum kuruluu ve aktivist destek verdi.

Düzenlenen kampanya kapsamnda alnan ilaç, tbbi malzeme, çimento, demir, oyuncak, çocuk oyun park ve okul gereçlerinin bulunduu malzemeler Defne Y, Gazze 1 ve Mavi Marmara gemilerine yüklenerek 22 Mays 2010da stanbuldan yola çkt.

Sarayburnu Limanndan Gazzeye sevgi gösterileriyle uurlanan Mavi Marmara gemisi, 28 Mays 2010da saat 00.30da Antalya Limanndan 34ü yabanc 50 gazetecinin de aralarnda bulunduu 32 ülke ve çeitli inançlardan 560 yolcusunu alarak Akdenize açld.

Mavi Marmara gemisi, Kbrsn 30 mil güneyinde uluslararas sularda farkl ülkelerden yola çkan 5 gemiyle bulutu. Gazzeye insani yardm malzemesi tayan gemiler, 30 Mays 2010da hep birlikte Gazzeye doru hareket etti. 30 Mays gecesi ve 31 Mays gece yarsndan sonra Mavi Marmara gemisine telsiz üzerinden tehdit mesajlar gönderen srail ordusu, filoda bulunan gemilere havadan ve denizden tacizde bulundu.

srail ordusuna bal komandolar helikopterler ve zodyak botlarla sabaha kar filoya saldr balatrken, Mavi Marmara gemisindeki sivillere önce sis ve ses bombalar att, ardndan hedef gözetmeksizin ate açt.

Düzenlenen silahl saldrda 9 Türk yardm gönüllüsü hayatn kaybetti, 50den fazla gönüllü ise yaraland. Bandan vurulan yardm gönüllüsü Uur Süleyman Söylemezin 4 yl bitkisel hayatta kaldktan sonra vefat etmesiyle de saldr sonucu yaamn yitirenlerin says 10a yükseldi.

HH nsani Yardm Vakfnda basn danman olarak çalan Cevdet Klçlar saldr ann fotoraflarken 19 yandaki aktivist Furkan Doan ise kamerayla kayt alrken helikopterden açlan atele balarndan ve göüslerinden vurularak hayatn kaybetti.

YARALILAR SAATLERCE BEKLETLD

srail donanmasna ait birçok helikopter, hücumbot, frkateyn ve bir denizaltnn da destek verdii youn saldr sonucu Mavi Marmara ile filoda bulunan gemiler, srail donanmas tarafndan ele geçirildi. Gemideki herkes kelepçe taklarak güvertede topland.

srail askerleri, yarallara yardm etmek isteyen yolcular engelledi, yarallar ancak birkaç saat sonra helikopterlerle götürüldü.

Saldr sonras Adod Limanna doru yola çkan gemi seyir halindeyken gazetecilere ve tüm yolculara srail askerlerince saatlerce kötü muamelede bulunuldu. Gemidekilerin cüzdan, bilgisayar, kamera, fotoraf makinesi ile cep telefonu gibi eyalarna ve gazetecilerin görevlerini yaparlarken kullandklar teknik malzemelere el konuldu.

Mavi Marmara, Adod Limanna ulatktan sonra yine saatlerce bekletilirken, gemide bulunanlara sadece su verildi. srail devlet görevlilerinin eliinde gemiden çkarlan yolcular liman içerisine alnd.

Liman içerisindeki özel odalarda tek tek fotoraflar çekilen, tam aramas yaplan gazeteci ve aktivistler, srail istihbarat görevlileri tarafndan saatlerce sorguland. Daha sonra elleri kelepçeli yolcular, 4er ve 5erli gruplar halinde cezaevi araçlarna bindirilerek Ber eva Cezaevine götürüldü. Cezaevinde 4er kiilik hücrelere konulan aktivist ve gazeteciler, burada da 2 gün geçirdi.

Gazzeye insani yardm götürmek için yola çkan ancak srailin saldrs nedeniyle amaçlarna ulaamayan aktivistler, 2 Haziran sabah saatlerinde Tel Avivdeki Ben Gurion Havalimanna getirildi. Burada da tüm gün snr d ilemleri devam ederken 16s Türk 50 gazeteci ve aktivist, THYye ait uçaklarla 3 Haziran Perembe sabah Atatürk Havalimanna geldi.

HAYATINI KAYBEDENLER UNUTULMADI

srailin uluslararas sularda Mavi Marmara gemisine düzenledii saldrnn üzerinden 12 yl geçti. HH nsani Yardm Vakf ile Mavi Marmara Özgürlük ve Dayanma Dernei tarafndan da saldrnn her yl dönümünde çeitli anma programlar düzenleniyor.

srailin saldr sonucu hayatn kaybeden Ali Haydar Bengi, Cengiz Songür, çetin Topçuolu, Necdet Yldrm, Cevdet Klçlar, brahim Bilgen, Fahri Yaldz, Furkan Doan, Cengiz Akyüz ve Uur Süleyman Söylemezin isimleri Türkiyenin çeitli ehirlerinde ve Gazzede yaptrlan birçok kalc eserlerle yaatlyor.

Ana Sayfaya Git