MEB: 9, 10 ve 11'inci sınıflarda Matematik zorunlu

MİLLİ Eğitim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yeni ortaöğretim modelinde Matematik dersinin 9, 10 ve 11'inci sınıflarda ortak ders grubunda olduğu belirtilerek, "Yani her öğrencinin almak zorunda olduğu bir derstir" denildi.

Haberler 21.05.2019 - 01:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun 18 Mays Cumartesi günü basn toplantsyla kamuoyuna duyurduu Yeni Ortaöretim Tasarm ile ilgili yeni detaylar paylald. Bakanlktan yaplan yazl açklamada, yeni modele göre 9, 10, 11 ve 12nci snflardaki zorunlu dersler ve seçmeli ders gruplar hakknda bilgi verildi.

MATEMATK ORTAK DERS GRUBUNDA

Açklamada, Matematik dersini 9, 10 ve 11inci snflardaki her örencinin almak zorunda olduu belirtilerek öyle denildi: Açkladmz Ortaöretim Tasarmmzda Matematik dersi 9, 10 ve 11inci snflarda ortak ders grubundadr. Yani her örencinin almak zorunda olduu bir derstir. 12nci snfta ise Matematik, disiplinler üstü kariyer dersi olarak yaplandrlm ve Matematik arlkl dersler grubu bal açlmtr. Ayn zamanda örencimiz hangi alandan ders seçerse seçsin matematik bilgisini kullanmak durumunda kalacaktr. Sosyal bilimler ve fen bilimleri alanndan da matematikle ilgili entegre bir çok alan bulunmaktadr. 12nci snfta örencilerimize matematik, fen ve sosyal bilimlerde kendi alanlarnda derinleme imkn sunuyor ve onlar hayata hazrlyoruz ifadeleri kullanld.

Açklamaya göre 9uncu snfta toplam ders says 8 olacak ve tüm örenciler Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Yabanc Dil, Matematik Uygulamalar, Doa Bilimleri Deneyimi, Sosyal Bilimler Deneyimi olmak üzere 6 dersi zorunlu olarak alacak. Örenciler ayrca seçmeli ders grubu 1 ve 2den birer ders seçecek.

MATEMATK, FEN VE SOSYAL SEçMEK ZORUNDA

10uncu snfta ise örencilerin alaca toplam ders says 10 olacak. Örenciler Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilgi Kuram, Yabanc Dil Grubu, Matematik Grubu, Fen Bilimleri Grubu, Sosyal ve Beeri Bilimler Grubu derslerinden en az birer tane almak zorunda olacak. Ayrca, geri kalan 3 dersin tamamn zorunlu tercih grubundan veya ilgiye bal seçmeli derslerden alabilecekler. 11inc snfta toplam ders says yine 10 olurken, örenciler Türk Dili ve Edebiyat, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Bilgi Kuram, Yabanc Dil Grubu, Matematik Grubu, Fen Bilimleri Grubu, Sosyal ve Beeri Bilimler Grubu derslerinden en az birer tane almak zorunda kalacak. Geri kalan 3 dersin tamamn zorunlu tercih grubundan veya ilgiye bal seçmeli derslerden alabilecek.

12NC SINIFTA SEçME MKANI OLACAK

12inci yani son snfta ise toplam ders says 7ye inecek. Son snf örencileri Türk Dili ve Edebiyat, T.C. nklap Tarihi ve Atatürkçülük ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerini zorunlu olarak alacak. Ayrca Disiplinler Üstü Kariyer Dersleri olan Yabanc Dil Grubu, Matematik Arlkl Dersler Grubu, Fen ve Teknoloji Arlkl Derslik Grubu, Sosyal ve Beeri Bilimler Arlkl Dersler Grubu, Sanat ve Teknoloji Arlkl Dersler Grubundan 4 ders seçecek. Yani sadece bu kademede Matematik Arlkl Ders Grubundan ders görmek örencinin tercihine bal olacak.

YKSDA 2024DEN ÖNCE DEKLK YOK

Milli Eitim Bakanl, yeni ortaöretim tasarm ile balantl olarak Yükseköretim Kurumlar Snavnda (YKS) 2024 ylndan önce herhangi bir deiiklik yaplmayacan bildirdi.

Bakanlktan yaplan yazl açklamada, Milli Eitim Bakan Ziya Selçukun 18 Mays Cumartesi günü düzenledii Ortaöretim Tasarm Tantm Toplantsnda, ortaya konulan tasarmla üniversiteye giri snav arasndaki balantya dikkat çektii hatrlatld ve Bakan Selçukun ihtiyaç duyulan deiim sürecinin Yükseköretim Kurulu ile yaplacak istiarelerle ilerleyeceini ifade ettii kaydedildi. Açklamada öyle denildi:

Söz konusu açklamada, YKSye ilikin deiimin en erken 2024 ylnda ortaöretim tasarmyla uyumlu olarak ele alnabilecei açkça vurgulanm olup bu tarihten önce üniversite snavnda deiiklik olacana dair bir ifade kullanlmamtr.

Ana Sayfaya Git