Meclis 7 Temmuz'da toplanacak

27. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin and içme töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00'te toplanacak

Haberler 04.07.2018 - 11:01 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Bakanl adaylk bavurusu ayn gün balayacak ve 11 Temmuzda sona erecek

Meclis Bakanl seçimi 12 Temmuz Cuma günü yaplacak. Bakan seçilebilmek için birinci ve ikinci turlarda 400 oy, üçüncü turda ise 301 oy almak gerekecek

27. Dönem Parlamentosu, milletvekillerinin andiçme töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00te toplanacak. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Haziran Cumhurbakan ve Milletvekili Genel Seçiminin kesin sonuçlarn yarn açklamay planlyor.

TBMM çtüzüüne göre, TBMM Genel Kurulunun, milletvekili genel seçimi kesin sonuçlarnn Yüksek Seçim Kurulunca ilann takip eden üçüncü gün saat 14.00te çarsz olarak toplanmas kural uyarnca; Genel Kurul, milletvekillerinin andiçme töreni için 7 Temmuz Cumartesi günü saat 14.00te en yal üye sfatyla, TBMM Geçici Bakan Deniz Baykaln bakanlnda toplanacak.

Andiçme, her milletvekilinin Anayasadaki metni kürsüden yüksek sesle aynen okumas suretiyle olacak. Milletvekilleri seçim çevresi, soyad ve adlarnn alfabe srasna göre andiçecek.

Andiçme töreninde bulunmayan milletvekilleri, katldklar ilk birleimin banda andiçebilecek.

Milletvekilleri andiçerek göreve balayacak. Andiçmekten imtina eden milletvekilleri, milletvekili sfatndan kaynaklanan haklardan yararlanamayacak.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, 26. Dönemde olduu gibi, milletvekillerinin andiçme törenini izlemek için Meclise gelmesi söz konusu olabilecek. Erdoann, 8 Temmuz Pazar günü yemin etmesi bekleniyor.

Meclis Bakanl adaylk bavurusu

TBMM Bakanl için adaylk bavurular parlamentonun topland gün balayacak.

TBMM çtüzüü uyarnca, Bakanlk için bir yasama döneminde iki seçim yaplyor. lk seçilenin görev süresi iki, ikinci devre için seçilenin görev süresi üç yl oluyor.

TBMM Bakan adaylar Meclis üyeleri içinden, milletvekili genel seçimlerinden sonra Meclisin topland günden itibaren veya ikinci devre için yaplacak seçimlerde birinci devre için seçilen Bakann görev süresinin dolmasndan 10 gün önce balamak üzere, 5 gün içinde Bakanlk Divanna bildiriliyor. TBMM, seçimin yaplaca gün kendiliinden toplanyor.

Bakan seçimi gizli oyla yaplyor. lk iki oylamada üye tamsaysnn üçte iki ve üçüncü oylamada üye tam saysnn salt çounluu aranyor. Üçüncü oylamada salt çounluk salanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yaplyor; dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, Bakan seçiliyor.

Seçim günü

Buna göre, TBMM Bakanl için adaylk bavurular 11 Temmuz Perembe günü sona erecek.

TBMM Bakanl seçimi 12 Temmuz Perembe günü yaplacak.

Seçimlerde, birinci ve ikinci turlarda üye tam saysnn üçte iki (400 oy) çounluu, üçüncü turda ise salt çounluk (301 oy) aranacak.

Meclis Bakanl seçiminin ardndan, Bakanlk Divan üyeleri de belirlenecek.

Ana Sayfaya Git