Meclis'in en uzun yemin töreni başladı

Milletvekili sayısının 550’den 600’e çıkması nedeniyle tören yaklaşık 12 saat sürdü. İki vekil tutuklu oldukları için törene katılmazken, meclisin ilk gününde renkli görüntüler yaşandı.

Haberler 08.07.2018 - 12:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TÜRKYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurul, 27nci Dönem milletvekillerinin ant içme töreni Milletvekili saysnn 550den 600e çkmas nedeniyle, yaklak 12 saat sürdü. ki vekil tutuklu olduklar için törene katlmazken, meclisin ilk gününde renkli görüntüler yaand. Y Parti Milletvekili Durmu Ylmaz, en yal milletvekili sfatyla geçici olarak Meclise bakanlk etti.

YEN MECLSTE LK GÜN

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli, Genel Kurula ilk gelen lider oldu. Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Genel Kurula geldiinde Ak Partililer ayaa kalarak cokuyla alklad. Ardndan Erdoan, locadaki yerini ald. Erdoana, TBMM bakanl görevini devreden smail Kahraman ve TBMM Geçici Bakanvekili olarak Ak Parti Kastamonu Milletvekili Hakk Köylü elik etti. CHP Lideri Kemal Klçdarolu Genel Kurula geldiinde CHPliler tarafndan ayakta alkland.

MLLETVEKL YEMN TÖREN

Genel Kurula en son HDP E Genel Bakanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli geldi. Milletvekillerinin ant içmesi için toplanan Genel Kurulda, Bakanlk Divannda Meclisin en genç milletvekillerinden Ak Parti stanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev ald.

Genel Kurulda, 27nci Dönem 1inci Yasama Yl CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykaln salk durumu nedeniyle ikinci en yal üye sfatyla Y Partili Durmu Ylmazn bakanlyla oturum açld. Genel Kurulda daha sonra stiklal Mar okundu. Ylmaz, Meclis Bakanlk Divan kürsüsündeki yerinden ayaa kalkarak ilk yemin eden milletvekili oldu.

LK ÖNCE ENGELL MLLETVEK

Daha sonra HDP stanbul Milletvekili Musa Pirolu, engelli olmas nedeniyle kürsünün yanna yerletirilen rampadan tekerlekli sandalyesiyle çkarak ant içti. Ardndan engelli olan Ak Parti Hakkari Milletvekili Husret Dinç yemin etti. Bakanl Divanna mazeret bildiren Babakan Binali Yldrm ve dier milletvekilleri de il srasn beklemeden andlarn içti. Bu arada, Ak Parti Adana Milletvekili Abdullah Doru, baz kelimeleri eksik söyledii için yemini tekrarlad.

ZLEYENLER

TBMM Genel Kurulundaki yemin törenini, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann yan sra Anayasa Mahkemesi Bakan Zühtü Arslan, Yargtay Bakan smail Rütü Cirit, Dantay Bakan Zerrin Güngör, YSK Bakan Sadi Güven, Genelkurmay Bakan Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanlar, yabanc misyon temsilcileri de izledi.

Milletvekili saysnn 550den 600e çkmas nedeniyle baz milletvekillerinin ayakta kald, bazlarnn da komisyon sralarna oturduu görüldü. Öte yandan Babakan Yldrm ve bakanlar, Bakanlar Kurulunun bulunduu bölümde oturdu.

TUTUKLU K SM YOK

Milletvekillerinin tamamnn katld yemin törenine iki isim tutuklu bulunduu için katlamad. CHP stanbul Milletvekili Enis Berberolu ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, tutukluluklarna itirazlarn sonuçlanmamasndan dolay katlamad. Tahliye olmalar durumunda ilk birleimde iki isim yemin ederek, Meclis faaliyetlerine katlabilecek.

HDPL IK GÖKTEPEY UNUTMADI

HDP stanbul Milletvekili Ahmet k, kayt ilemleri srasnda Meclis rozetini almayarak, yemin töreni srasnda bir rozet takacan söylemiti. Yemin töreni öncesi kulislerde görülen kn yakasnda birlikte uzun süre çalt ve gözaltnda öldürülen gazeteci Metin Göktepe ve annesi Fadime Göktepenin fotoraflarnn yer ald bir rozet takt görüldü.

Ana Sayfaya Git