Meclis'te Gara bilgilendirmesi...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gara operasyonu hakkında TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerini bilgilendirdi. Akar bölge ve operasyon hakkında bilgi verirken; Soylu konuşmasıyla tansiyonu yükseltti. Soylu, “Bunları getirip ailelerine teslim etmek isterdik, ama bunu gerçekleştiremedik” dedi. Soylu, CHP Lideri Kılıçdaroğlu’nun “Yıllarca dostum Trump diye böbürlendiniz. Neden dostluğunuzu vatan evlatlarımızı terör örgütlerinin elinden kurtarmak için kullanmadınız” sorusuna “Siz bu izahattan sonra Trump'tan bunları isteseydiniz’ derseniz; ‘yanınızdakilerden istemek için ne yaptınız da bu memleketin evladı olmayan Trump'tan istenmesini bekliyorsunuz’ deriz” diyerek tepki gösterdi.

Haberler 17.02.2021 - 09:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar ile çileri Bakan Süleyman Soylu, Gara operasyonu hakknda TBMM Genel Kurulunda bilgilendirme yapt. lk olarak konuan Akar, Milli Savunma Bakanl, bata FETÖ, PKK, DEA gibi terör örgütleri olmak üzere kararllkla mücadeleyi sürdürmektedir. Irakn kuzeyinde varln sürdürmeye çalan PKKya kar mücadele aralksz devam edecektir. Irakn toprak bütünlüüne sayglyz, istikrar ve refaha kavumas arzumuzdur. Türkiyenin enerjisini bitiren terörden kurtarmakta kararlyz. Barnma alanlarn imha etmek, azami teröristi etkisiz hale getirinceye kadar operasyonlar devam etmektedir dedi.

SON 5 AYDA BU BÖLGEYE YOUNLATIK

Harekatlarn planland ekilde devam ettiini söyleyen Akar, harita ve fotoraflar üzerinden bölge hakknda bilgi verdi. Akar, Teröristlerin büyük bir bölümünün PKKnn sözde güvenli yer olarak Garay seçtii, oraya odakland bize gelen bilgiler arasndayd. Son 5 ayda bu bölgeye younlatk diye konutu.

50 HEDEFTEN 48 VURULDU

Akar, Araziyle harita çalmalar gerçekletirilmitir. Dost ve müttefiklerle koordine edilerek hedefler özenle seçilmi sivil halkn korunmasna azami dikkat gösterilmitir. Karar ve hava unsurlar arasnda plan yaplan 10 ubat 02.55de uçaklarla HA ve SHAlarla harekat balamtr. Planlanan 50 hedeften 48i vurulmutur. Hava hücum harekat balatlmtr. Böylece giri ve çk önlemek için uygulama gerçekletirilmitir dedi.

Göz yaartc gazlarn kullanldn silah ve mühimmat kullanlmasnn söz konusu olmadn anlatan Akar, u bilgileri verdi:

Teröristlere çarda bulunuldu sürekli teslim olmalar için... Maara içinde çok dar geçitlerin ilave kaplarn olduu görüldü, ilerleme çok zor oldu, akam saatlerine doru cuma günü Osman Acer teslim olmak istiyorum dedi ve teslim alnd. çeride 7 terörist; 12si Türk toplam 13 kii olduu sözde maara sorumlusu tarafndan balarna kurun sklarak ehit edildii ifade edildi. Bana iyi davranyorlar demesine ramen baka teslim olan olmad.

51 ÖLÜ, 2 SA

Sözde maara sorumlusu olan kiinin turuncu listede olduunu ve 2017den önce birçok katliama katlp kaçtn belirten Akar, gelen atelere karlk verildiini ve sonunda atelerin kesildiini aktard. Akar, Operasyon sonunda 51 ölü, 2 sa olarak ele geçirildi, bölgeye yerleen yeniden yaplanmaya çalan tüm unsurlar da büyük ölçüde temizlenmitir. En son terörist etkisiz hale gelinceye kadar azimle devam edecektir. Hiçbir ehidimizin kan yerde braklmad braklmayacaktr dedi.

Akarn ardndan Süleyman Soylu kürsüye çkt ve konumasna öyle balad:

Bir yas gününde hep birlikteyiz. Ailelerimizin acsn paylamak, burada bulunduumuz görevlerden daha ziyade bir evlat, bir insanlk ve bir aile vazifesidir. Garada ehit olan, 5 - 6 yldr, hepimizin aileleriyle tek aile olduumuz, dertleriyle dertlendiimiz bu evlatlarmzn ehadetlerine Allahtan rahmet diliyorum. Dün arkadalarm gibi ben de bir cenazedeydim. Ünzile teyzeyi dün tanmadm. Gardrop siyasetçisi deiliz biz. Ünzile teyze bir ey dedi. Evladyla, acsyla yüreiyle ilgili bir ey söylemedi. Üç defa, dik durun dedi. Dün 12 aileyi aradm. Ailelerin bu metaneti, bu milletin ruhunun kendi vücudunda bezenmi hali, bize bir ders daha verdi. Bu çocuklarmzn hiçbiri piknie giderken kaçrlmad. Operasyondayken de kaçrlmad. Sosyal medya veya bir takm cereyan içinde söylenenler bir amaç için söylenmektedir. Bu çocuklar ailesi, ei ve çocuunun yanndan kaçrldlar. Orada kendisine hazrlanm baklavay yemek üzereyken, kimisi bayrama gitmiken, kimisi açk öretim imtihanna giderken kaçrld. Bu olay devletimizin bütün birimleriyle yayoruz. Biz bu ailelere sadece vatanda muamelesi yapmadk, evlat muamelesi yaptk. Derdimiz ne bizim Garada? Niçin buralara giriyoruz? 2019 ylnda terör örgütünün yapt tacizlerin yüzde 70i bu bölgelerden geldi. Niçin 300 altna indirdik terörist saysn, niçin daha fazla katlmyor diye böbürleniyoruz? Niye bu mücadelenin peini brakmyoruz?

6 BN 21 SVL KATLAM

Soylunun zaman zaman sert bir üslupla konutuu Genel Kurulda iktidar kanadndan alk ald. Terör örgütünün ilk katliam m diye soran Soylu, PKKnn öldürdüü çocuk fotorafn da gösterdii konumasna öyle devam etti:

imdi vereceim rakam Türkiye Cumhuriyetinde ilk kez söylenen rakamdr. 1984ten bugüne kadar terör örgütü 6 bin 21 sivil katliam gerçekletirdi. O insan haklar denilen can çkasca dernek bir tanesi için bunlar söyledi mi? nsan Haklar denen dernek bir tanesini söyledi mi? Devlet burada üstüne düen her eyi yapmtr. Bunlar getirin, her türlü teminat biziz denildi. u MLKPli gözaltna alnm denildi, onu brakn u askerleri getirin denildi. Öznur çalk burada... Siz Pervin Buldan aradnz m, aramadnz m? Pervin Buldan dedi ki çocuklar biraz misafir edecekler, sonra brakacaklar.1987, 16 ehit, 10 çocuk, 2 kadn Bunlara acmayan, benim polisime, askerime, kahraman jandarmama, sivil vatandama acr m?

O KARAYILANI BN PARçAYA BÖLMEZSEK

Bombalama yalanlarn bildiimiz için hemen inisiyatif alarak valiye, basavcya, 2. Ordu Komutanna beiniz beraber olacaksnz, meseleyi de öyle yürüteceksiniz denildi. Fotoraflar çekilecek, aileler gelecek ve vücut bütünlükleri görülecek, hepsinin tutanaklar tutulacak. Otopsi raporlarnn hepsi burada. çimiz kan alyor. Bu fotoraflara baktmz zaman Allah ahittir o Karaylan bin parçaya bölmezsek...

GETRP ALELERNE TESLM ETMEK STERDK, AMA GERçEKLETREMEDK

Terörle mücadele bugün balamamtr. çok büyük süreçle en yakn zamanda bu PKKnn kökünü kazyarak sona erecektir. Türkiyede 300ü altna dütü doru... Orada çocuklarn eline zorla silah tututurduklar için 15 bin kii var. Allah ahittir Bu PKK ve PYD terör örgütü ailelerimize kar zafer kazanamayacak, ailelerimiz onlar yenecek. ehitlerimize kar zafer kazanamayacak, ehitlerimiz onlar yenecek Benim Genel Bakanmn adn aznza alacak sizin aznz yok. 6.021 katliam nasl gerçekletirmilerse bu evlatlarmz da o maarada katlettiler. Elbette ki bunlar getirip ailelerine teslim etmek isterdik ama bunu gerçekletiremedik. Hüznümüz de yasmz da büyüktür. Bugün sabah gittik genel bakanlara bunu izah ettik bütün samimiyetimizle.

Siz bu izahattan sonra Trumptan bunlar isteseydiniz derseniz; yannzdakilerden istemek için ne yaptnz da bu memleketin evlad olmayan Trumptan istenmesini bekliyorsunuz deriz.

Ana Sayfaya Git