Mecliste gezi polemiği

TBMM Genel Kurulunda, grup başkanvekilleri arasında Gezi Parkı olaylarına ilişkin dava konusunda tartışma yaşandı.

Haberler 19.02.2020 - 11:47 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Genel Kurulda, grup bakanvekilleri yerlerinden söz alarak gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu.

CHP Grup Bakanvekili Engin Altay, Gezi olaylarna ilikin davada tutuklu tek sank Osman Kavalaya da tahliye karar çktn söyledi.

Parti olarak adaletin geç de olsa tecelli etmesinden memnuniyet duyduklarn belirten Altay, Demokrasinin bir tepki ve protesto rejimi olduunun bilinmesi lazm. Bir ülkede insanlarn, tepki ve protesto haklarn kullandklarnda kriminalize ve terörize edilmelerinin, terörist diye yaftalanmalarnn ne yönetenlere ne de yönetilenlere hiçbir faydasnn olmadnn bilinmesi gerekiyor. dedi.

Gezinin baskya kar bir tepki, doa ve çevre hassasiyeti, yeil ehir duyarll olduunu söyleyen Altay, Gezi halkn refah, huzuru ve mutluluunu istemekten ibaretti. Bu ve benzeri davalarn artk Türkiyede son bulmas hepimizin dileidir. Yargnn gerçekten kelimenin tam anlamyla bamsz olarak i görecei bir Türkiye hayalimiz srarla sürmektedir. diye konutu.

- Gezi bizim nazarmzda Vandalizmdir

AK Parti Grup Bakanvekili Mehmet Mu, mahkemenin verdii her karara saygl olduklarn ifade ederek, Sanklar mahkemece beraat ettirilmi olabilir ama bir hak arama iddiasndaysanz, oradaki araçlar ters çevirip yakmazsnz. Simitçinin tezgahn bile yakp ykmak, oralar datmak, AKMnin çatsna terör örgütlerinin paçavralarn asmak bir hak arama yöntemi deildir. Gezi bizim nazarmzda Vandalizmdir. dedi.

CHP Grup Bakanvekili Altay, Vandalizmin, Gezi eylemlerinin scak döneminde, imdi AK Partiyle yollarn ayran dönemin Milli Eitim Bakan Hüseyin çelike ait bir kavram olduunu söyledi.

Altay, Bir Vandal aryorsanz Gezi Parknda insanlar içinde uyurken o çadrlar tututuran devlet görevlilerine bakacaksnz. Herkes Vandalizme tevessül edebilir ama devlet Vandalizme tevessül etmise ki öyledir; AK Partinin, Gezide devleti tefessüh ettirdiinin çok açk resmini bugün de hepimiz görmü oluyoruz. görüünü savundu.

HDP Grup Bakanvekili Hakk Saruhan Oluç, kendisinin de Gezi eylemlerine katldn hatrlatarak, Vandalizm suçlamasn kesinlikle reddediyorum. Vandalizmden bahsedeceksek FETÖ üyesi olmak nedeniyle ceza alan dönemin Valisi Hüseyni Avni Mutlu ve dönemin Emniyet Müdürü Hüseyin çapkndan bahsetmek gerekir. dedi.

TBMM Bakanvekili Levent Gök, tartmann sürmesi üzerine grup bakanvekillerini konumalarn toparlamalar konusunda uyard.

- Bu Vandalizmdir, iddettir, ekyalktr

AK Parti Grup Bakanvekili Mu, eylemleri Vandalizm olarak gördüklerini yineleyerek öyle devam etti:

Yüzlerini kapatp, kaldrm talarn söküp, vatandan dükkann tuvalete çevirmek ne zamandan beri hak arama oldu? Terör örgütünün paçavralarnn AKMnin üzerine aslmas nasl bir hak arama yöntemi oluyor? Bu suç ilenmi. Gözlerimizin önünde belediye otobüsleri yaklm. Araçlarn üzerine azmza alnmayacak ifadeler yazlm. Bunlar hiç olmam gibi göreceiz öyle mi? Bu Vandalizmdir, iddettir, ekyalktr. nsanlar haklarn demokratik ekilde, kurallar dairesinde sonuna kadar arayabilirler. Buras demokratik bir ülke. Böyle bir hak arama olabilir mi? Adamn dükkann tuvalete çevirmek ekyalk deil midir?

CHP Grup Bakanvekili Altay, Mua, Geziye ekyalk demek, 30 milyona ekya demektir. Belediyenin otobüsünü, yüzüne maske geçirip yakanlarn da ajan provokatör, polis olduunu sayn Mehmet Mu gayet iyi bilmektedir. karln verdi.

Bunun üzerine Mu, Arac ters çevirip yakmak ekyalk deil mi? 30 milyona ekya dediimiz yok. ifadesini kulland.

MHP Grup Bakanvekili Muhammed Levent Bülbül, CHPli Altayn Ajan provokatörler polislerdir. ifadesinin düzeltilmesi gerektiini, böyle bir genellemenin kabul edilemeyeceini belirtti.

Bunun üzerine Altay, Polis Tekilatn tümüyle itham etmediini ifade etti.

Bu arada AK Parti Grup Bakanvekili Mu, HDPli Oluçun, HDP Van Milletvekili Murat Sarsaçn plakasz bir araçla üpheli ahslar tarafndan takip edildii, daha sonra yanndaki HDP Parti Meclisi üyesi Yunus Durdunun gözaltna alnd iddiasna yant verdi.

Olaya ilikin MOBESE kaytlarndan alnan görseli paylaan Mu, MOBESE kaytlarnda aracn plakas görülebiliyor. Arka plakas dümü, o da bagajna konulmu. Aracn ön plakas var. Bu bilgiyi düzeltmek isterim. dedi.

HDPli Murat Sarsaçn yannda gözaltna alnan, daha sonra silahl terör örgütüne üye olmak suçundan tutuklanan Yunus Durduya ilikin bir vatandan ikayette bulunduunu anlatan Mu, unlar söyledi:

Bunlar yargsal süreçlerdir. Bizim burada da bir müdahalemiz söz konusu olamaz. HDP Van Milletvekili Sarsaçn yannda gözaltna alnan ahsla alakal bir vatanda ikayette bulunuyor. Buna sözde bir ceza kesmiler. Sonra arac yaklm. PKKnn bir sitesinde, ajanlk yapan bir ahstan intikam alnd yazyor. Bu ahs, polisin teknik takibine taklyor ve gözaltna alnyor. Bunun bir partinin MYKsi tarafndan görevlendirilmi olmas layüsel anlamna gelmiyor. Buradaki deerlendirmeler yaplacaktr. Yarg, tahkikatn sürdürecektir. Suçsuzsa beraat kararn verecektir, suçluysa gereken cezay alacaktr.

Genel Kurulda daha sonra grup önerilerinin görümelerine geçildi.

Ana Sayfaya Git