Medreselere sahip çıkılmalı

Her geçen gün medreselerin önemine daha fazla ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken kanaat önderleri, İslam âlemi için önem arz eden medreselere sahip çıkılması çağrısında bulundular.

Haberler 30.09.2018 - 10:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Kanaat önderleri, medreselere sahip çklmas için çarda bulundular. Eitimin mihenk ta olan medreselere her geçen gün ihtiyacn daha fazla artna dikkat çeken kanaat önderleri, medreselerde ilimlerini tamamlayarak icazet alan talebelere, üniversite diplomasnn verilmesini talep ettiler. Geçmiten günümüze, medreselerin eitim noktasnda yapm olduu hizmetleri hatrlatan kanaat önderleri, bugün aha çok medreselere ve medrese eitimine ihtiyaç duyulduunu belirtiler.

Medreselerin sadece bölge için deil, slam lemi için önem arz ettiini belirten Bitlisin Güroymak (Norin) ilçesinde yaam merhum Nakibend eyhi Muhammed Ziyaeddinnin torunu ve bölgenin kanaat önderlerinden eyh Abdülkerim çevik, tüm olumsuz artlara ramen medreselerin varln devam ettirdiini söyledi.

TÜM ZOR ARTLARA RAMEN MEDRESELER VARLIINI DEVAM ETTRD

çevik, Medreseler sadece bölgemiz için deil, bütün slam alemi, bütün Müslümanlar için önem arz etmektedir. çünkü medrese demek, ilim demek, din demek; Kuran ve hadis ilimleri, tefsir ilimleri medreselerde tahsil ediliyor. Bölgemiz Cumhuriyetle beraber medreseye ara vermedi. Yani bütün zor artlarna ramen medreseleri devam ettirdi. Ayrca bölgemiz için öyle diye biliyoruz. Bölgemizin mektebi, kültürüyle iç içe olmu. Medreselerimiz bu açdan önem arz etmektedir. Tabi son zamanlarda medreseleri daha da gelitirdik, binalar yaptrdk, talebeleri artrdk. nallah ileriki gönlerde de bunun hem saylarn, hem de kalitesini daha da arttrmay düünüyoruz. nallah daha da arttracaz. dedi.

MKNLAR ARTTIKçA MEDRESELER çOALIYOR, TALEBELER çOALIYOR, ETM DE KALTE ARTIYOR

Medreselerin eskide daha kaliteli olduuna dikkat çeken çevik, unlar söyledi: Tabi bunlar imkna baldr. mknlar arttkça medreseler çoalyor, talebeler çoalyor, binalarda çoalyor, eitim de daha da ileri safhaya gidiyor. öyle diyebiliriz eski ilim biraz daha kaliteliydi, biraz daha emek sarf edilmiti. Biz baz engellerle kar karya kalyoruz. Dardan talebeler diploma almak için çok çaba gösteriyorlar. Medrese eitiminden uzak kalyorlar. Örenciler diploma almak için fazla zaman harcamalarna kar, bu zaman medreselerde harcarsa eitim kalitesi daha da artar. Bunun yolu da talebeler diplomalaryla deil, kaliteli bir icazet almalaryla mehur olup bu icazet hem toplum nezdinde hem de devlet kurumunda bir deer görmesi lazm. Bu ancak böyle olabiliyor. leriki zamanlarda buna da frsat verileceine inanyorum.

Üstad bu medreselerde hem dini ilimlerin hem de müspet ilimlerin bir arada okutulmas için çaba göstermitir

Dorusu slam leminin çerisinde bulunduu korkunç durumdan kurtarmak için elbette ki ilmin çok ehemmiyeti vardr. diyen Medreseler ve Alimler Vakf (MEDAV) Genel Sekteri ve Medine Cami medrese müderrisi Molla Nizamettin Yakk, lmin ehemmiyeti de medreselerin ehemmiyetinden geçer. Medreseler özellikle kendilerini zamann artlarna göre gelitirmeleri gerekir. Bu hususu Üstat Bediüzzaman, yaklak 100 yl önce fark etmi ve Ezher Üniversitesinin kz kardei olmak üzere, özellikle bölgemizde Diyarbakr, Bitlis ve Vanda 3 adet Medresetüzzehrann inas için çaba sarf ettiini görüyoruz. Yani bu ehemmiyet, 100 yl önceki ehemmiyettir. Bunun için üstad bu medreselerde hem dini ilimlerin, hem de müspet ilimlerin bir arada okutulmas için çaba göstermitir. Dorusu Üstadn projesi dönemin yöneticileri tarafndan, birinci dünya harbinin çkmas nedeniyle maalesef kabul görmedi. Bu boluu doldurmak için 2013te Medrese limleri Vakfn kurduk. Üstadn projesinde esneyerek medreselerin durumlarn, güncelletirmek için hem dini ilimleri hem müspet ilimleri bir arada okutmak için bir ura içerisindeyiz. dedi.

Maalesef bugün slam alemine baktmz zaman, Kuran- anlamak ve Kurann manasn insanlara vermek için bir medrese yoktur

1900lü yllarda ngiltere Babakan Gold Stonenin yapt açklamay hatrlatan Yakk, zamann artlarna göre güncelletirilmesi gereken medreselerin oldurulmas gerektiini ifade etti.

Yakk, açklamasnda unlar söyledi: 1900lü yllarda ngilterenin Babakan Gold Stone, biz slam lemine teknolojiyle, parayla, silahla galebe etmemiz mümkün deildir. Ancak iki eyle onlara galebe çalarz. Birincisi Kurann okutulmasn çoaltacaz ama Kuran ile amel edilmeyecek. Hiç kimse Kuran- anlamayacak. Maalesef bugün slam alemine baktmz zaman, Kuran- anlamak ve Kurann manasn insanlara vermek için bir medrese yoktur. Geçtiimiz günlerde Karadeniz bölgesine gittik. Yüzlerce Kuran kursu olmasna ramen, bir tane medrese yoktu. Biz slam lemi farkna varmadan, sanki bat aleminin oyuna gelmitir. çünkü Kurann manas idrak edilmiyor. kincisi de hac ilevsiz yapmak diyordu. Bakyoruz ki maalesef bat alemi bu iki konuda baarl olduunu görüyoruz. Kuran çok okutuluyor, özenle baklyor ama Kurann içerisindeki hikmetler, Kurann içerisindeki manalara önem verilmiyor. Bu da slam leminin ve özellikle bölgemizin gerilemesine vesile oluyor. Kurann okunmas ve manasnn anlalmas için gereken hassasiyeti gösteriyoruz ve göstermeye devam edeceiz inallah.

TÜM LMLERN VARLIK SEBEB KURAN-I DAHA Y ÖRENMEKTR

Her ne kadar geçmite medreselerin önü tkanmaya çallmsa da bugün medreseler varln koruyarak, ettirdiini dil getiren kanaat önderlerinden Bediüzzaman Külliyesi Medrese Müderrisi Molla Sbetullah Kaya, tüm ilimlerin varlk sebebi Kuran- daha iyi anlamak için olduunu belirtti.

Medrese de okutulan ilimlere deinen Kaya, Malumunuz medreselerin ilmi fkh, hadis, tefsir, Kuran ilmidir. Hepsi de Kuran ilmidir. ster Nahiv, Sarf, Bedii ilmi olsun ister Kelam ilmi olsun hepsinin varlk sebebi Kuran- daha iyi örenmektir. Kuran bize nurdur, hidayettir, imann hakikatidir. Eer hayatmzda Kuran yoksa imanda varln muhafaza edemez. Bunun örenme ve tahsil etme imkn da en fazla bugün medreselerde oluyor. Bundan dolaydr ki medreseler çok önemlidir. diye konutu.

STEMZ DEVLET TARAFINDAN MEDRESELERDEN CAZET ALAN TALEBELERE ÜNVERSTE DPLOMASININ VERLMESDR

Bugün medreselerin talebelerle dolu olduuna dikkat çeken Kaya, talebelerin medrese dnda alnacak diploma için çok zaman harcadklarn, bunun önüne geçmek içinde icazet alan talebelere ilahiyat diplomasnn verilesi gerektiini dile getirerek sözlerini öyle sürdürdü: Talebelerimiz, Biz ilmimizi tamamladmzda yine bir diplomaya ihtiyacmz var. Bir vazife bir görev alabilmek, bir i yapabilmem için diplomaya ihtiyacm var. diyor. Biz mecburen bugün bir ksm taleplerimizi hafta sonlarnda okullara gönderiyoruz. Orada fenni ilimleri örenerek snavlara giriyorlar. Keke medreselerde icazet verildi zaman, bu icazet kendisine bir diploma olsayd. Bu icazetle bu gün rahat bir ekilde toplum içerisinde görev alabilseydiler. steimiz devlet tarafndan medreselere böyle bir frsatn verilmesidir. Böyle yapmakla bu medreseler yeniden hayat bulacak, yeniden önem kazanacaktr. Bize bu frsat tandnz için size çok teekkür ediyorum.

Ana Sayfaya Git