Mehmet Baransu'ya 17 yıl 1 ay hapis cezası

Taraf Gazetesi'nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında yayınlanan "Gülen'i bitirme kararı 2004'te MGK'da alındı" manşetine konu haberi yapan Mehmet Baransu, 4 ayrı suçtan toplam 17 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Haberler 24.11.2020 - 00:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

stanbul Anadolu 2. Ar Ceza Mahkemesinde bugün görülen davann karar durumasna baka suçtan tutuklu sank Mehmet Baransu, cezaevinden SEGBS sistemi ile durumaya katlrken, tutuksuz yarglanan sank Murat evki çoban durumaya katlmad.

Durumada Baransunun Avukat Yahya Engin, Mehmet evki çobann Avukat Figen Albua çalkuu, ikayetçi Milli stihbarat Tekilat ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterlii adna Hazinenin avukat da hazr bulundu. Murat evki çobann Avukat Figen Albua çalkuu, haberi yapan kiinin imzasnn belli olduunu belirterek, o dönem gazetede sorumlu yazileri müdürlüü yapan müvekkilinin haberde sorumluluu olmadn hatrlatarak beraatine karar verilmesini istedi. Mehmet Baransu da beraatini talep etti.

Mahkeme karar için durumaya ksa bir süre ara verdi. Aradan sonra kararn açklayan mahkeme, Mehmet Baransuyu, Devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibariyle gizli kalmas gereken bilgileri temin etme, Devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan nitelii itibariyle gizli kalmas gereken bilgileri açklamak, MTin görev ve faaliyetine ilikin bilgileri ve belgeleri temin etmek suretiyle MT Kanununa muhalefet ve MTin görev ve faaliyetine ilikin bilgi ve belgeleri yaynlanmas veya açklanmas suçlarndan suçlu bularak toplam 17 yl 1 ay hapis cezas ile cezalandrlmasna karar verdi.

Mahkeme, haberin yaynland tarihte Taraf Gazetesinin sorumlu yazileri müdürlüünü yapan Murat evki çobann tüm suçlardan beraatine karar verdi.

DDANAMEDEN

Anadolu Cumhuriyet Basavcl tarafndan hazrlanan iddianamede, Mehmet Baransu tarafndan yazlan haberin, Güleni bitirme karar 2014te MGKda alnd bal ile 28 Kasm 2013 tarihinde Taraf Gazetesinde yaynland, bu tarihte gazetenin Sorumlu Yazileri Müdürünün de dier üpheli Murat evki çoban olduu belirtiliyor.

MTin hbar eden sfat ile yer ald iddianamede, nitelii itibariyle gizli kalmas gereken 25 Austos 2004 tarihli MGK kararnn manetten yaynlanarak ifa edildii, bu yaynn devam eden günlerde de yapldna yer veriliyor.

52ER YILA KADAR HAPSLER STENYOR

ddianamede üphelilerin, Devletin güvenliine ilikin belgeleri temin etme, Devletin güvenlii veya iç veya d siyasal yararlar bakmndan gizli kalmas gereken bilgileri basn ve yayn yoluyla ifa etme ve MTin görev ve faaliyetlerine ilikin belge ve bilgiyi basn yoluyla ifa etme suçlarndan 26ar yldan 52er yla kadar hapis cezasyla cezalandrlmalar talep ediliyordu.

Ana Sayfaya Git