Mehmet Fırıncı, Ayasofya-i Kebir Camii'nin açılmasını değerlendirdi

Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden Mehmet Fırıncı, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'inin ibadete açılması ile ilgili, "Haberi alınca benim için en büyük bayram oldu. Çocukluktan beri bunun ızdırabını çeken biri olarak hüznün yerine büyük bir sevinç ve muhabbet geldi. Üstad Bediüzzaman Hazretleri de Adnan Menderes’ten buranın açılmasını istedi. Biz de bir Müslüman evladı olarak istedik. Çok şükür Allah bugünleri gösterdi. Vesile olanlardan Allah razı olsun." dedi.

Haberler 30.07.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, Ayasofya Camiinin aslna rücu etmesi vesileyle arayp hayrl olsun temennilerini ilettii, Bediüzzaman Said Nursinin 92 yandaki talebesi Mehmet Frnc, Ayasofyann camiye dönütürülmesine ilikin duygularn AA muhabirine anlatt.

Ayn zamanda stanbul lim ve Kültür Vakf ile Nur Vakf Bakan olan Mehmet Frnc hoca, asl adnn Mehmet Nuri Güleç olduunu, 1945 ylnda ailesiyle birlikte Bediüzzaman Said Nursiyi ziyaret ettiklerini, burada ne i yaptnn sorulduunu, frnclkla uratn söylemesi üzerine, Said Nursinin kendisine Mehmet Frnc dediini anlatt.

Mehmet Güleç olarak kendisini kimsenin tanmadn ifade eden Frnc, Hep Mehmet Frncy bilirler. Böylece bir hayatn içine girmi olduk. Said Nursi Hazretlerinin eserlerinin okutulmas, neri, çalmalaryla megul olduk. Bu sebeple yalannca da Frnc abi olduk. diye konutu.

Frnc, stanbula ilk kez 1938 ylnda geldiini anlatarak, Nuruosmaniye Caddesinde kbal Kraathanesi vard. Kültürlü kimselerin kitap okuma ve gazete takipleri yapt okuma salonu eklinde bir kraathaneydi. Oraya babam görmek için gittim. Masasnda beraber oturduu uçacak gibi nezih, mübarek bir zat vard. Merak ettim, kim olduunu sordum. Kapatlan Ayasofya Camiinin ikinci imam Tahir Efendi olduunu söylediler. Cami kapatlal 4 yl olmutu, daha müzeye çevrilmemi, sadece kapatlmt. eklinde konutu.

DEMOKRAT PART DÖNEMNDE LEVHALAR YENDEN ASILDI

kinci Dünya Sava nedeniyle memleketlerine gittiklerini, 1945 ylnda savan bitmesi üzerine tekrar stanbula döndüklerini belirten Frnc, öyle devam etti:

Ayasofyay ziyaret ettik. Babam böyle eylere çok meraklyd, çocuklarn da götürürdü. Hatta o esnada Kariye Camii ibadete açkt, orada namaz kldk. Sonra Ayasofyaya geldik ki zemin hendeklerle kazlm vaziyette. Tarihi eyler aramak için parça parça kazlmt. Üzerinde Hazreti Ali, Hazreti Ebubekir, Hazreti Ömer yazan bu büyük levhalar yerdeydi. Sonra örendik ki levhalar buradan çkarmak istemiler ama o kadar büyük yaplm ki kaplardan smam, çkaramamlar. 1950den sonra Demokrat Parti devrinde levhalar yeniden asld. O zamandan beri namaz klnamad için milletimizde daima gurbet hissi olutu.

Mehmet Frnc hoca, bu tarihten sonra yurt dndan gelen kiileri gezdirmek için sklkla Ayasofyaya geldiini ancak namaz klmak istediklerinde görevlilerin müsade etmediini anlatarak, 1950den sonra o hendekler kapatlmt. Müze olarak açkt ve hep ziyaret ettik ama bir defa namaz klmay bile çok arzu ettiimiz halde buradaki görevliler müsaade etmiyordu. dedi.

Yllar sonra Ayasofyann cami olduunu anlatan Frnc, Ayasofya Camii oldu, çok ükür. Muhterem Cumhurbakanmzn davetiyle ilk cuma namazna katldk. Cumhurbakanmz hakikaten hukuka dayal olarak Dantayn kararn bekledi. O karar çkar çkmaz kendisi de kararn verdi. Camiye çevrilmesi için diyanete devretti. diye konutu.

HABER CUMHURBAKANI ERDOANDAN ALDI

Frnc, Ayasofyann camiye dönütürülmesi kararnn ardndan Cumhurbakan Erdoan tarafndan telefonla aranp, haberi alnca çok mutlu olduunu dile getirerek, Haberi alnca benim için en büyük bayram oldu. çocukluktan beri bunun zdrabn çeken biri olarak hüznün yerine büyük bir sevinç ve muhabbet geldi. Üstad Bediüzzaman Hazretleri de Adnan Menderesten burann açlmasn istedi, biz de bir Müslüman evlad olarak istedik. çok ükür Allah bugünleri gösterdi. Vesile olanlardan Allah raz olsun. Kyamete kadar dua edeceiz. deerlendirmesinde bulundu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i erifine milletin gösterdii ilgiden de memnuniyetini dile getiren Frnc, (Ziyaretçilerin) Hele çocuklaryla gelmi olmalar, o kadar sevinilecek, memnun olunacak bir ey ki. Hatta çocuklara fotoraf çektirdim. Milletimizin Ayasofyaya gösterdii bu ilgi çok kymetli. Ben 92 yama girdim. Kaç senedir bu arzuyla yanan bir kalp olarak, en küçükten en büyüe kadar herkesin bu memnuniyet içinde olduunu gördüm. Hele ilk gün ne kadar büyük bir kalabalk vard, çok güzeldi. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git