Mekanlara yakışmıyor

Onlarca sahabenin metfun olduğu tarihi Hz Süleyman Camii’nde bulunan tuvaletlerin, Şehitlerin yattığı mekânın yanıbaşında bulunması büyük tepki çekiyor.

Haberler 17.10.2017 - 08:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda 27 sahabeye ev sahiplii yapmasyla özel bir konuma sahip Hz. Süleyman Camiinde kadn ve erkek tuvaletlerin ehitlerin yatt mekna çok yakn olmasna tepki gösteren ziyaretçiler ve cami cemaati, yetkililerden tuvaletlerin uzak mesafeye aktarlmasn istedi.

Diyarbakrn manevi sembolü olan ve ylda yaklak 100 bin kii tarafndan ziyaret edilen cami, bahçesinde fetih srasnda ehit olan

27 sahabenin türbesini barndryor.

Camideki ziyaretçi younluu nedeniyle mevcut tuvaletlerin zaten yetmediini ifade eden vatandalar, tuvaletin yerinin hem uygun olmadn hem de yeterli olmadn belirterek, halkn ihtiyacn karlayabilmesi için yeni bir tuvalet yeri yaplmasnn olmazsa olmaz olduunu dile getirdi.

ehitlerin mekann altnda tuvalet olmaz

ehit kabirlerinin olduu mekna bitiik tuvaletlerin geçmiten bu yana var ancak doru bir uygulama olarak görmediini belirten Ylmaz Ademolu, Keke farkl bir yerde yakn bir yerde tuvaleti yapabilseydiler. Gerçekten de ehitlerin yatt caminin altnda tuvalet olmaz. Bu tuvaletlerin tanmas ya da yeni bir tuvalet yaplmas gerekiyor ki bu hizmettir. Belediyemiz bu konu el atmaldr. Devletimiz bu konuya duyarsz kalmamaldr.dedi.

çevre düzenlemesi yaplrken

Güzel Ademolu ise Eskiden beri var. Buralarda çevre düzenlemesi yaplrken, tuvalet ihtiyac da giderilseydi. Neden giderilmedi ki. Tuvalet sorunu çözülseydi daha iyi olurdu. Baka yerde yaplsayd daha iyi olurdu. Buras yani uan tuvaletin olduu yer hiç uygun deil. çünkü ziyarettir, ehitler yatyor. Hemen yannda tuvalet olur mu? eklinde konutu.

Ya kapatlsn ya da nakledilsin!

ehit Kabirlerinin yaknnda tuvaletlerin olmasnn maneviyat olarak hiç uygun olmadn dile getiren Aliye Altaça, Kapatlp yeni bir düzenleme ya da nakliye yaplabilir. kisinden biri yaplsn. nsanlar kokudan da kurtulmu olur. ehitlere yönelik de güzel bir hizmet olmu olur. Yoksa bu ekilde hiç uygun olmadn düünüyorum. ifadelerini kulland.

Göreve çaryoruz

çekindii için ismini vermek istemeyen baka bir vatanda ise Hz. Süleyman ve 27 Sahabenin çevresine trilyonlarca para harcayp onlarca evi bir haftada ykp reklamn yaptlar. çok mu zordu insanlarn ihtiyacn karlayabilecek konforlu bir tuvalet yapmak. Her gün binlerce insan buraya geliyor. Onlar Hz. Süleyman Camiindeki küçük bir tuvalete mecbur ediyorlar. Zaten bu tuvaletin yklmas gerekiyor. ehit kabriyle tuvalet yan yanda olmaz. Buna ihtiyac karlayamamas da eklenince, Diyarbakr Büyükehir Belediyesi ile Diyarbakr Vakflar Müdürlüüne ve Diyarbakr Valiliine önemli bir i düüyor. Görev çaryoruz. diye çarda bulundu.

27 ehit Sahabe Türbesi

Hz. Süleyman Camii ve 27 ehit Sahabe Türbesi, 1155-1169 yllar arasnda Nisanolu Ebul Kasm tarafndan yaptrlmtr. Saraykapda yer alan Hz. Süleyman Camiinin en önemli özellii 7. Yüzylda Hz. Ömer Döneminde Diyarbakrn fethinin buradan balamasdr. Cami bitiiinde Halid Bin Velidin olu Süleyman ile Diyarbakrn slam Ordusu tarafndan aln srasnda ehit düen dier sahabelerin yatt mehed bulunmaktadr.

Diyarbakrn fethi srasnda ehit olan Halid Bin Velidin olu Süleymann da aralarnda bulunduu 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surlara yakn farkl yerlerde ehit olmutur.Diyarbakr Hz.Süleyman Camiinde metfun bulunan sahabeler unlardr: Hz.Süleyman, Hz.Rdvan, Hz.Mesut, Hz.Beir, Hz.Hamza, Hz.Amr, Hz.Sabe, Hz.Sabit, Hz.Zeyd (2 ayr kii), Hz.Halid (2 ayr kii), Hz.Numan, Hz.Muhammed (2 ayr kii), Hz.Abdullah (3 ayr kii), Hz.Hasan (2 ayr kii), Hz.Kab-Zian, Hz.Fudayl, Hz.Malik, Hz.Fahr, Hz.Ebul Hamd, Hz.Ebu Nasr, Hz.Muire (radyallahu anhum).

Ana Sayfaya Git