Mekke-i Mükerreme'de hac güvenliği hazırlıkları tamam

Hac mevsiminde dışarıdan 2 milyonu aşkın, ülke içinden bir milyondan fazla Müslümanı kutsal topraklarda ağırlamaya hazırlanan Suudi Arabistan, hac farizasının sağlıklı şekilde ifası için güvenliğe büyük önem veriyor.

Haberler 09.08.2018 - 12:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hac mevsiminde dardan 2 milyonu akn, ülke içinden bir milyondan fazla Müslüman kutsal topraklarda arlamaya hazrlanan Suudi Arabistan, hac farizasnn salkl ekilde ifas için güvenlie büyük önem veriyor.

Özellikle hac ibadetlerinin yapld, bu yl 19-24 Austos tarihlerine rastlayan dönemde, güvenlik tedbirlerinin en üst düzeye çkarlmas ön görülüyor.

Yetkililer, Suudi Arabistan Medya Bakanlnn davetlisi olarak hac hazrlklarn yerinde görmek üzere bu ülkede bulunan yabanc gazetecilere, Mekke-i Mükerremedeki kutsal mekanlarn güvenlii ve burada yürütülen çalmalar hakknda bilgi verdi.

Mekke-i Mükerremede Haremi erifin içindeki Kalabalklarn Yönetimi Operasyon Odas merkezinde, haclarn kitlesel yönelilerinin izlendii dev ekranlar, iletiim araçlarnn yan sra bunlar anbean takip eden güvenlik birimleri dikkati çekiyor.

Suudi Arabistan Hac, Umre ve Olaanüstü Güvenlik Gücü Müdürü Tümgeneral Muhammed bin Vasl el-Ahmedi, AA muhabirine, hacda kalabalklarn yönetiminin çok müstesna bir görev olduunu, bunun dünyada baka örneinin bulunmadn söyledi.

Kalabalklarn Yönetimi Operasyon Odas hakknda bilgi veren Ahmedi, Burada her türlü olaanüstü duruma kar hazr ve herhangi bir tehlikeyi bertaraf etme konusunda da gayet eitimli ekipler mevcut. Ekipler, Kabe-i Muazzamann ve kutsal mekanlarn muhtelif yerlerinde konulanm, gelimeleri ve deiimleri 24 saat esasna göre merkezle paylayor ve gelen direktiflere göre hareket ediyor. dedi.

Ahmedi, bugüne kadar Harem-i erifte büyük bir olay yaanmamasnn Allahn bir lütfu olduunu, bunun arkasnda büyük bir özveriyle çalan tam teçhizatl ekipler ve mükemmel bir uygulama planyla hareket etmenin yattn ifade etti.

Mescid-i Haramn güvenliinden sorumlu Özel Güçler Komutan Tümgeneral Abdullah bin Muhammed el-Useymin ise birliklerin, her alan denetlediini ve kaplardan giri çklar gözetim altnda tuttuunu aktard.

Tümgeneral Abdullah, younluk zamannda, Mescid-i Harama giri çklardaki kalabaln farkl kaplara datlarak izdihamn önüne geçildiine iaret etti.

Komuta Kontrol Merkezinden Binba Yusuf Meshal es-Subeyni de eytan talamak için geçilen Cemerat köprüsündeki hac adaylarnn saylarnn devaml ekilde gözlemlendiini kaydetti.

Cemerat Köprüsünün be katl olduuna dikkati çeken Subeyni, Bir kat, özel ihtiyaçlar için tahsis edilmi durumda. Hac adaylarnn, komuta kontrol merkezindeki ekranlardan izlendikleri bir mekanizma bulunuyor. Bu da olabilecek taknlklar ve olaylar engelliyor. diye konutu.

Subeyni, ayrca hac adaylarn kutsal topraklara giriinden itibaren gözetmek için bulunan Tavaf kurumlarndaki subaylarn da hac adaylarndan gelen ikayet ve uyarlarla ilgilendiini dile getirerek, unlar söyledi:

Mesela bir hac adaynn battaniyeye ihtiyac varsa hemen karlanyor. Merkezde ayrca hata ve eksikleri gidermek üzere günlük rapor hazrlayan bir departman da bulunuyor.

Mekke-i Mükerremede bulunan Komuta ve Kontrol Merkezinden binlerce kamera araclyla Minada toplanan hac adaylar kontrol ediliyor.

Güvenlik Operasyonlar Ulusal Merkezi (911) Müdürü Albay Velid Salim Ebu eneb ise bu birimde, kutsal mekanlarda yaplan ihbarlarn alnmas ve snflandrlma ileminin yapldn ifade ederek, Her gün yaklak 45 bin aramaya karlk veriyoruz. Bunlardan yüzde 10u ise ihbar. dedi.

Ebu eneb, söz konusu merkezin, erkekler ve kadnlar için ihbar, ihbarlarn sevki ve kriz yönetimi olmak üzere 4 ana bölümden olutuunu kaydetti.

Ebu eneb, dünya çapnda iletiimi salayan en güçlü elektronik sistemle çaltn belirttii merkezde, bildirimlerin saniyeler içinde ilgili birimlere iletildiini söyledi.

Mekke, Mina, Arafat, Müzdelife gibi yerlerin ekranlardan izlendii bir ksmn olduunu belirten Ebu eneb, çileri Bakanlndan bir ekibin de hac mevsimi boyunca, raporlama iini takip etmek için merkezde bulunduunu ifade etti.

Merkezde kadn hac adaylarna hitap eden birçok dil bilen son derece profesyonel Suudlu kadnlarn çalt bir bölüm de bulunuyor.

Farkl dillerde mütercimlerin çalt merkezde, trafik kazalar, sivil savunma ve havaalanyla ilgili gelen ihbarlar anlk Güvenlik Operasyonlar Merkezine aktarlyor.

Sivil, askeri kurumlarn koordineli hareket ettii, karlkl bilgi paylamnda bulunduu merkezde, Kriz ve Afet Plan, Teknik Destek, Kamera Takibi ve dari ler bölümü gibi birçok departman daha yer alyor.

Ana Sayfaya Git