Menderes, Zorlu ve Polatkan, idam edilişlerinin 60. yılında anıldı

Merhum Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan, idam edilişlerinin 60. yılında Topkapı'daki Anıt Mezar'da anıldı.

Haberler 18.09.2021 - 00:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anma töreni, sayg duruunda bulunulmas ve Kuran- Kerim tilavetiyle balad. Ardndan stanbul Müftü Yardmcs Mustafa Yavuz dua okudu.

Törende, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann gönderdii mesaj okundu.

Erdoan mesajnda, Türkiyenin, 61 yl önce, evvela demokrasi tarihine kara bir gün olarak geçen 27 Mays 1960 darbesini, yaklak 1,5 yl sonra da 16-17 Eylül 1961de insanlk tarihine utanç levhas olarak kaznan Menderes, Zorlu ve Polatkann idamlarnn utancn yaadn belirtti.

Yeter söz milletindir. diyerek ülkeyi çok partili hayatn ilk somut neticesiyle yani milli iradenin üstünlüüyle tantran Adnan Menderesin ksa sürede büyük bir demokrasi ve kalknma hamlesi balattna iaret eden Erdoan, bu dönemde, bir yandan ülkenin uzunca bir süredir hasret kald yatrmlara ve hizmetlere kavutuunu, bir yandan da milleti medeniyetinden ve tarihinden koparmaya yönelik uygulamalara son verildiini anlatt.

Milli irade yerine vesayete ve darbecilere dayananlarn bu demokrasi ve kalknma atlmna ancak 10 yl tahammül edebildiklerine dikkati çeken Erdoan, mesajnda unlar kaydetti:

Darbeyle demokrasiyi katledenler, cezaevlerine tktklar Demokrat Partilileri her türlü insanlk d muameleye maruz brakmakla kalmayp, üç masum can gözlerini krpmadan daraacna gönderdiler. Önce Dileri Bakan Fatin Rütü Zorlu ve Maliye Bakan Hasan Polatkan, ertesi gün de Babakan Adnan Menderesi idam edenlerin tek amac, milli iradenin üstünlüüne tüm kalbiyle bal olanlara gözda vermekti. Tarih, milletin iktidara getirdii Menderes ve arkadalarn idam sehpasna göndererek halkn gönlünden silebileceklerini sananlarn ne kadar yanldklarn herkese göstermitir. Bugün Türk milleti, Menderes ve arkadalarn rahmetle yad ederken, ona bu zulmü reva görenleri çoktan nefret çukuruna gömmütür. Menderes ve arkadalarnn akbetini, milli iradenin üstünlüü için mücadele edenlere örnek gösterenler hala çkyor olsa da milletimiz bu ac hadiseyi istiklaline ve istikbaline ballnn sembolü haline getirmitir.

Milletin adamlar Menderes, Zorlu ve Polatkana bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum. Rabbimden, milletimizi bir daha böyle bir imtihana mecbur brakmamasn niyaz ediyorum.

DARBECLERN BU çABALARI MLLETTE KARILIK GÖRMED

Törende konuan AK Parti Genel Bakan Yardmcs Ömer leri, 27 Mays darbesiyle balayan ve düzmece Yassada mahkemeleriyle devam eden sürecin, Türk siyasi tarihine kara bir leke olarak geçtiinin altn çizdi.

ehit babakan ve bakanlarn yan sra aralarnda rahmetli dedesi Demokrat Parti bakanlarndan Tevfik lerinin de bulunduu yüzlerce devlet adam ve siyasetçinin darbeciler tarafndan tutsak alndn, Yassada yarglamalarnda itibarszlatrlmaya çalldn söyleyen leri, darbecilerin bu çabalarnn millette karlk görmediini, atelenen bu silahn adeta geri teptiini, Adnan Menderes ve dava arkadalarnn milletin demokrasi mücadelesinin ete kemie bürünmü, somutlam ifadeleri haline geldiklerini belirtti.

27 Mays sürecinin sürekli hatrlanmas ve gelien olaylardan dersler çkarlmas gerektiinin altn çizen leri, 1950-60 yllar arasnda yaananlarla ilgili öyle konutu:

Milletin barndan çkan, milletini seven, milletin derdiyle dertlenen bir kadro yine milletin iradesiyle i bana geldi ve kesintisiz 10 yl boyunca millete verdikleri söz dorultusunda cansiperane bir hizmet yarna girdi ve bu süreçte girdii her seçimde de baarl oldu. Bir yandan milletin deerlerine sahip çkt, milletin yannda bir duru sergiledi, dier yandan özgürlükler noktasnda ciddi ilerlemeleri hayata geçirdi. Yeniden büyük ve güçlü Türkiye olma yolunda her alanda ciddi bir kalknma hamlesi balatt. Bu dönemde yaplan hizmetler sadece Türkiyenin o dönemini deil, ilerleyen yllarda da önünü açan, ekonomiden d politikaya ciddi atlmlar olarak tarihe geçti. Bu hizmetlerin adeta bir cezas olarak insafsz bir muhalefetin gerginletirme siyaseti, akl almaz yalanlar üzerine kurgulanan bir propaganda makinesiyle darbe sürecine giden yolun talarn döedi. Yasa d müdahalelerini merulatrmaya çalanlar, Yassada düzmece mahkemelerini tertip ederek kendilerince Demokrat Parti hükümetlerini mahkum etmeye çaltlar. Evet, özeti budur. Bu süreç son derece nettir, tarihi vesikalarla da sabittir.

Bu darbeleri bamza saran kirli eller ve içerdeki piyonlar, ne kadar urarlarsa urasnlar Türkiyeyi kendisi olma ve muasr medeniyetlerin üstüne çkma yolundan saptramadlar, saptramayacaklar. diyen leri, büyük ve güçlü Türkiye yolunda ehit babakan ve dava arkadalarnn fedakarlklarnn boa gitmediini, onlarn bu samimi mücadelesinin herkese örnek tekil ettiini, belki de demokrasinin deerlerini içselletirme ve gerektii zaman tereddütsüz olarak ona sahip çkma dürtülerini kuvvetlendirdiini ifade etti.

Ömer leri, özellikle son 20 yldr AK Parti iktidarnda da demokrasi mücadelesinin devam ettiini aktararak, unlar kaydetti:

27 Mays sonras yllarca darbe gününü bayram olarak kutlamaya zorlanan, sonraki yllarca defalarca darbeler ve darbe tehditleri ile köeye sktrlmak istenen nesiller ve onlarn çocuklar yani gençlerimiz, 15 Temmuz gecesi demokrasiye sahip çkmak adna sokaktayd. Cumhurbakanmzn siyasi liderlii ve milletimizin dirençli duruu ile demokrasi yeni bir düzeye tand ve darbe tehditleri tarihin tozlu raflarna kaldrd. Bundan dolay diyoruz ki 27 Mays sürecinde yaananlar, çekilen çileler ve sonrasndaki dramlar, mücadeleler aslnda amacna ulamtr. Yine de özellikle gençlerimizin darbeler tarihimizi iyi anlamalar, 27 Mays sürecini örenmeleri, demokrasi ehitlerimiz merhum babakanmz ve bakanlarmz tanmalar önemlidir. Zira 1960 darbesine giden yolda kullanlan yöntemler, baz kesimlerde adeta alkanlk yaratmtr. Yalan kurgular üzerine toplumu ve siyaseti germe çabalar dün olduu gibi bugün de vardr ve görünen o ki yarn da var olacaktr.

Ana Sayfaya Git