'Merdiven altı dezenfektanlar en az koronavirüs kadar tehlikeli'

Türkiye'de koronavirüs vakalarının görülmesinin ardından, kolonya ve dezenfektanlara rağbet arttı. Bazı fırsatçılar el dezenfaktanlarını merdiven altı üretirken, Kozmetik Üretici ve Araştırmacıları Derneği Başkanı Levent Kahrıman, vatandaşları uyardı. Kahrıman, standarda uygun olmayan bir dezenfektanın en az koronavirüs kadar tehlikeli olduğunu söyledi.

Haberler 21.03.2020 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Koronavirüs salgn nedeniyle tedirgin olan vatandalar, çareyi maske ve eldiven takp, kolonya ve dezenfektan kullanmakta buldu. Baz frsatçlar, özellikle el dezenfektanlarn merdiven alt üretmeye balad. çeriinde metil alkol ya da uygun olmayan bir etil alkol kullanmnn, birçok salk sorununa yol açt uzmanlarca vurguland.

Sahte dezenfektanlarn tehlikelerini anlatan Kozmetik Üretici ve Aratrmaclar Dernei Bakan Levent Kahrman, standarda uymayan bu ürünler konusunda halk uyarp, u bilgileri verdi:

VRÜSTEN DAHA TEHLKEL

Frsatçlar, merdiven alt üretim yapan insanlar, insan saln düünmeden üretim yapyor. Bunlarn çok ciddi riskleri var. Bu ürünlerin koronavirüs kadar tehlikesi var. Bu tür üretimlerde içeriindeki alkolün ne olduu konusunda u riskler var. Metanol mu kullanyorlar, yoksa yine kullanlmamas gereken bir alkol mü kullanyorlar belli deil açkças. Ayrca bu ürünlerin ürettii yerler de hijyen konusunda önemli. Bunun dnda aldklar ürün etkili mi, yoksa sadece jelletirilmi alkol mü bilmek gerek. Koronadan korunaym derken, ciddi bir olumsuzluk yaanabilir dedi.

Evde yaplabilecek kolay dezenfektan tarifleri de veren Kahrman, kullanlacak alkolü eczanelerden temin edilebileceini söyledi. lk tarifte 1 su bardan 1/5i kadar saf alkole, bu alkol miktarnn yüzde 20si kadar su koyup kullanlabileceini ifade etti. Alkol içerikli bir ürünün sk kullanmnn cilde zararlar olduunu da hatrlatan Kahrman, ikinci tarifte ise bu sorunu giderecek yöntemi de söyledi. lk tarifte hazrlanan dezenfektann içine az miktarda nemlendirici krem kartrp kullanabileceini söyledi. Son tarifte ise alkole su ilave etmeden yine youn miktarda nemlendirici kremle kartrp, kullanabileceini kaydetti. Kahrman, hazrlanan dezenfektanlara limon gibi uçucu kokular ilave ederek de kullanabileceini aktard.

ELLERN DEZENFEKTAN EDLMES

Koronavirüse kar dezenfektanlarla önlem aldn belirten vatandalardan Burcum Eskiesmac (32), Darya sk çkmamaya çalyorum. Ellerim için dezenfektan ve kolonya kullanyorum. Misafir kabul etmiyorum. Ben bu ürünleri kremle kullanyorum bu nedenle herhangi bir sknt olmadn düünüyorum dedi.

Bir dier vatanda Fatma Yalçn (43) ise, Arya kaçmayacak ekilde dezenfektanlar kullanyorum. Dokunduunuz alanlar çamar suyuyla temizliyoruz. Ar kullanmyorum dezenfektanlar çünkü ellere zarar olduunu biliyorum diye konutu.

Evli ve 1 çocuk babas Mustafa Burhan ise, Bu dönem hijyene dikkat ediyorum. Özellikle dezenfektan ve kolonya kullanyorum. Mesafeli duruyorum. Sk kullanmsa ellere zararn u an düünemeyeceim, önemli olan virüsten korunmak dedi.

Ana Sayfaya Git