Merve Mobbing kurbanı!

Diyarbakırlı Erkeolog Merve Kaçmış'ın intiharındaki sır perdesi aralandı. Müdürlükteki tarihi eser yolsuzluğunu ortaya çıkardığı için kendisine uygulanan baskı ve mobbing uygulaması sonuçu "intihar" ettiği belirlendi.

Haberler 17.01.2020 - 10:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Üç yldr Gaziantep Müze ve l Kültür ve Turizm Müdürlüünde arkeolog olarak çalan 33 yandaki Diyarbakrl Merve Kaçm, hafta sonunu geçirmek üzere ailesinin ikamet ettii Diyarbakra geldi. Kaçm, aabeyi Ömer Ozan Kaçmn merkez Balar ilçesindeki Baclar Mahallesinde oturduu apartmann 8inci katndan atlayarak yaamna son verdi. Merve Kaçmn cenazesi önceki günü yaknlarnca Diyarbakrda topraa verildi.

Ömer Ozan Kaçm, Mervenin intihar etmeden önce mektup yazdn söyledi. Kaçm, Kardeim yaklak 2,5 yldr Gaziantep Zeugma Müzesinde çalmaktayd. Son 6-7 aydr kardeim müzede bir zimmet devri olay yaad. Kardeim intihar etmeden önce hafta sonu buradayd. Pazartesi sabah bulunduumuz binann en üst katndan atlayarak intihar etti. Suç duyurusunda bulunduk

Ablasn son zamanlarda sürekli panik halinde yaadn dile getiren Pnar Kaçm ise, Müzede son 6-7 aydr devam eden bir saym var. çinden 150-200 tanesi eksik çknca ablam almak istemedi. Eserleri eksik bir ekilde almak istemediini hep anlatrd. Ama müdüründen zimmeti bu ekilde almas yönünde sürekli bir dayatmaya maruz kalyordu dedi.

HABER MERKEZ

Gaziantep Müzesinde görev yapan 33 yayndaki Diyarbakrl Arkeolog Merve Kaçm, Diyarbakr Balarda ailesinin oturduu binann 8nci katndan atlayarak yaamna son verdi. Kardei Mervenin intihar etmeden önce mektup yazdn anlatan aabey Ozan Kaçm, Bask ve mobbing uygulamas kardeimi duygusal yönden çöküntüye soktu dedi. Kaçmyn ailesi olayla ilgili suç duyurusunda bulunurken Kültür ve Turizm Bakanl da idari soruturma balatt.

DYARBAKIRDA NTHAR ETT

Olay, iki gün önce Balar ilçesi Baclar Mahallesinde yaand. Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu Merve Kaçm(33), Gaziantep Müzesinde arkeolog olarak çalmaya balad. ki yldr çalt müzede baka bir kuruma gönderilen memurun üzerindeki tarihi eserler Kaçma devredilmek istendi. Kaçm, 200e yakn eserin bulunmadn belirterek durumu kurum müdiresine bildirdi. ddiaya göre, müzede kayp olan eserleri usulsüz bir ekilde üzerine geçirmesi konusunda müze müdiresi tarafndan baskya urad. Kaçm, yaanan skntl süreç nedeniyle izin alarak Diyarbakrdaki ailesinin yanna geldi. Yaad sorunlar nedeniyle psikoloji bozulan Merve Kaçm, aabeyinin oturduu apartmann 8. katndan atlayarak intihar etti.

ARDINDAN BIRAKTII MEKTUP

ntihar ve o mobing iddialaryla ilgili Diyarbakr Emniyet Müdürlüü ekipleri inceleme balatrken, Gaziantep l Kültür ve Turizm Müdürlüünün de genç arkeoloun intiharnn aratrlmas için Bakanlktan müfetti talebinde bulunduu örenildi. Öte yandan Merve Kaçmn aabeyi Ömer Ozan Kaçm, konuyla ilgili açklama yaparak kardeinin ölümüne sebep olan kiilerin cezalandrlmasn talep etti.

KARDENN DDALARI VAR

Aabey Kaçm, yapt açklamasnda, Kardeim Merve Kaçm iki yldan beri Gaziantep Müze Müdürlüü ile l Kültür ve Turizm Müdürlüünde arkeolog olarak görev yapmaktayd. Müzede bundan 6-7 ay öncesinde çalan bir memurun baka bir kuruma gönderilmesi sonucunda o memurun üzerindeki tarihi eserlerin devredilmesine ilikin çalmalar srasnda 150-200 adet eksik tarihi eserin olduu ortaya çkmtr. Kardeime müzede kayp olan eserleri usulsüz bir ekilde üzerine geçirmesi konusunda müze müdiresi tarafndan bask yaplmaya balanmtr. Kardeimin usulsüz olan bu durumu kabul etmemesi nedeniyle üzerindeki bask ve mobbing giderek artmtr. Bunun sonucunda kardeim 13 Ocakta izin için geldii Diyarbakrda intihar etmi ve arkasnda i yerindeki basklar yapan sorumlular tek tek gösteren bir intihar mektubu brakmtr. Konuya ilikin savclk yetkililerine gerekli bilgiler verilmi olup soruturma süreci balatlmtr. ifadelerini kulland.

BARO AVUKATLAR DOSYAYI ALDI

Avukatlar Asl Pasinli, Hatice Demir ve Gazal Bayram Koluman, Diyarbakr Barosu Kadn Haklar Merkezi adna 3 gün önce yüksekten düme sonucu intihar eden Merve Kaçm dosyasnn takipçisi olmak için dün dosyaya vekaletnamelerini sunduklarn ve Mervenin brakt intihar notuna da iaret ederek psikolojik otopsi talebinde bulunacaklarn söyledi. Merve Kaçmn kardei Pnar Kaçm ise olay yeri inceleme ekipleri el koymadan önce aileden baz bireylerin mektubu okuduunu ve Kaçmn brakt mektupta ölümünden sorumlu tuttuu kiileri isim isim paylatn ifade etti.

MOBBNG SONUCU NTHAR ETMSE

Dosyada gizlilik karar olmadn ancak kolluktan gelecek evraklar eksik olduu için dosyann tamamn alamadklarn aktaran baro kadn komisyonundan Avukat Asl Pasinli, yüksekten düme sonucu intihar eden Kaçm dosyasnn takipçisi olmak için bugün mahkemeye vekaletnamelerini sunduklarn söyledi. Pasinli, u bilgileri verdi: Mervenin intihardan önce brakm olduu notu dosya içinden gördük. Fakat yaz oldukça bulankt. Ama notta i yerine bir atf olduu açk ifadelerden belli. lk cümlesi Ben yapmadm, masumum. Her yerde kameralar var izleyince göreceksiniz diye balayan ve i yerinde yaanan olaya ilikin 4-5 cümlelik bir not Devam eden cümleler okunamyordu. Yaznn çözümlenmesini de talep edeceiz. Söz konusu dosyann uzun süreli bir mobbing sonucu intihara sevk olup olmad hususu için soruturmann geniletilmesi talebinde bulunacaz. Bakanla bu konuya ilikin idari bir soruturma balatlmasn Mervenin brakt intihar notuna da iaret ederek bavuruda bulunacaz. Psikolojik otopsi talebimiz de var. Psikolojik otopsi kiiyi intihara sevk eden sürecin ayrntl bir ekilde incelenerek yaknlar çalma arkadalar vs. ile görümeler yaplarak intiharn olas nedenleri konusunda bilgi toplanmasdr. Avrupa ve Amerikada çok yaygn olan bu yöntemin Türkiyede yeni yeni yerlemeye balad çalmalar var. Ve bu dosyann aydnlatlmas için i yerinde kaybolduu söylenen 150-200 tarihi esere ilikin Mervenin çalma arkadalarnn da bilgisine bavurulmasn isteyeceiz. Merve uzun süreli bir mobbing sonucu hayatn kaybetmi ise o zaman bu intihar deil cinayet olacaktr.

YEMES, çMES, HER EY O SAYIM OLMUTU

Ablas Merve Kaçmn müzede kendisine verilmek istenen zimmet nedeniyle son zamanlarda sürekli panik halinde yaadn dile getiren Pnar Kaçm ise, bu olayn peini brakmayacaklarn söyleyerek unlar anlatt: Ablamn 2.5 yl önce ilk atamas bu müzeye oldu. Müzede son 6-7 aydr devam eden bir saym var. Eserleri bulmalar çok uzun sürdü. Bir türlü bitmek bilmedi. çinden 150-200 tanesi eksik çknca ablam almak istemedi. Eserleri eksik bir ekilde almak istemediini hep anlatrd. Ama müdüründen zimmeti bu ekilde almas yönünde sürekli bir dayatmaya maruz kalyordu. Bize müdürün, Bir an önce bitirip zimmeti al, bitirmezsen müfetti gelecek diye sürekli bask yaptn anlatyordu. Ablam bu durumu her defasnda genel müdürlüe bildirmek istedi. Ben de çou kez konuyu müfettilere anlat diye uyardm. O bir ekilde amirini ezip geçmekten çekindi. Ama imzalarsa onu sorumlu tutup üzerine iftira atacaklar diye de korkuyordu. Eserlerin olduu depo anahtarlarn da sürekli ona teslim edip Bir ey olursa sen sorumlusun diyorlard. Bu yüzden sürekli bir üphe içindeydi. Artk gecesi, gündüzü, yatmas, uyanmas, yemesi, içmesi her eyi o saym olmutu. Yaad stresi anlatamam size

MESLEKTAIMIZIN ALES DE MEKTUBU DORULUYOR

Arkeologlar Derneinden Gaziantep Müze Müdürlüünde görevli Arkeolog Merve Kaçmn intihar sonras yaplan basn açklamasnda ise olayn soruturma aamasnda olduu ifade edilerek, Merhume Merve Kaçmn ailesine ihtiyaçlar dhilinde her türlü destek sunulacak ve olayn takipçisi olunacaktr denildi.

Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü mezunu olan Kaçmn intihar ile ilgili olarak dernek tarafndan yaplan basn açklamasnda öyle denildi:

Gaziantep Müze Müdürlüünde görev yapmakta olan sözlemeli Arkeolog Merve Kaçmin 13.01.2020 tarihinde hayatna son verdiini üzüntüyle örenmi bulunmaktayz. Genç meslektamzn iyerinde yaad skntlar anlatan bir mektup braktna dair tarafmza çok sayda sözlü bildirim yaplmaktadr. Yaptmz görümeler neticesinde meslektamzn ailesi de mektubun varln dorulamaktadr ancak savclk tarafndan mektuba el konulmas sebebiyle içerii ile ilgili bilgiye henüz ulalamamtr, ilerleyen günlerde avukatlarmz araclyla ayrntl ve doru bilgilere ulalacaktr. Söz konusu ac olay yaanana kadar derneimize yaplm Gaziantep Müzesi ile ilgili herhangi bir sözlü ya da yazl bildirim, ikyet bulunmamaktadr. Demek olarak tarafmza iletilen ikyetler, sorunlar ve bu gibi olaylarla ilgili her zaman hassas ve titiz bir ekilde ilgilenmekteyiz. Takdir edersiniz ki olay u an adl soruturma aamasndadr ve bu noktada kesin açklamalar yapmaktan mümkün olduunca kaçnlmaldr. Demeimiz tarafndan Merhume Merve Kaçmn ailesine ihtiyaçlar dahilinde her türlü destek sunulacak ve olayn takipçisi olunacaktr.

BAKANLIK SORUTURMA BALATTI

Kültür ve Turizm Bakanl, yaplan yazl açklamada ise öyle denildi; Gaziantep Müzesi Müdürlüünde sözlemeli arkeolog olarak görev yapan personelimiz Merve Kaçmn 13/01/2020 tarihinde Diyarbakrda hayatna son vermesine ilikin, sayn Bakanmzn talimatlar ile derhal soruturma balatlm ve baz personel görevden uzaklatrlmtr. Konu, Bakanlmz birimleri tarafndan tüm detaylaryla takip edilmektedir. Merhum Merve Kaçma bir kez daha Allahtan rahmet, yaknlarna basal diliyoruz.

Ana Sayfaya Git