Meseleler ortaktır!

ESKİ Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da katıldığı iftar programında yaptığı konuşmada, "Türkiye'de evet Kürt vatandaşlarımızın meselesi var. Ama Türk vatandaşlarının da Kürt vatandaşlarının da meseleleri ortaktır" dedi.

Haberler 29.05.2019 - 01:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gönül Köprüsü Platformunun düzenledii iftar program eski Babakan Ahmet Davutolunun katlmyla düzenlendi. Sur ilçesinde düzenlenen iftar programna Davutolunun yan sra AK Parti eski Milletvekilleri Selçuk Özda, Ayhan Sefer Üstün, AK Parti stanbul Eski l Bakan Selim Temurci, Diyarbakr eski milletvekilleri Abdurrahman Kurt, Cuma çten, AK Parti Diyarbakr eski l Bakan Aydn Altaç, kanaat önderleri, kentte çeitli alanda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluu temsilcileri katld.

Ahmet Davutolu, programdaki konumasna, Diyarbakra gelii öncesinde baz basn yayn kuruluunda, Diyarbakrda parti kuracak eklinde tartmalarn yaandna deinerek balad. Diyarbakra geliiyle ilgili çok farkl yorumlarn yapldna dikkat çeken Davutolu, ki haftadr ulusal ve yerel basnda yorumlar yaplyor. çok basit bir ekilde cevap vermek istiyorum. Bizim, Diyarbekire geliimiz için herhangi bir bahane ve gerekçeye ihtiyacmz yoktur. Diyarbekir bizim yüreimizde her daim mevcuttur. Diyarbekire geliimizi özel anlamlar yüklemeye çalanlar, eletirmeye kalkanlar bilsinler ki, Diyarbekir yüreimizin içindedir. Biz, Diyarbekiri biliriz, Diyarbekirliler de bizi bilir. Bilsinler ki, Diyarbekirin muhabbeti biz de hiç eksilmedi, hiç eksilmez. Bir devlet adam olarak iki elim kanda olsa size söz veriyorum, nasl Mekke, Medine ve Kudüsten gelen bir davet reddedilmeyecekse Diyarbakrdan gelecek bir daveti de hiçbir zaman açkta ve bota brakmayacam dedi.

ÜLKEMZDE KAYGILI BR GELECEK BEKLENTS VAR

Davutolu, dünyann son asrlarn en youn bunalmlarn içinden geçtiini belirterek, Büyük bir teknolojik dönüüm var. Ama bununla birlikte dünyada u an nerede olursanz olun, belirsizliin getirdii bir ürperti var. Amerika Bakan Trampn politikalarnda her an trmanmaya hazr, tahrik edici Ortadou politikalarna kadar her yerde bir tedirginlik var. Bölgemizde uzun yllardr karde kannn döküldüü, acnn strabn yaand bölgemizde ciddi bir ümitsizlik var. Ülkemizde de gerek son dönemlerde yaadklarmz gerekse de younlaan ekonomik kriz dolaysyla kaygl bir gelecek beklentisi var. Bütün bu karamsarl ykacak ey, bizim irademizdir diye konutu.

BEKAYI SALAYAN ANA UNSUR, O TOPLUMU BR ARADA TUTAN ORTAK ADYET BLNCDR

Konumasnda Türkiye siyasetine deinen Davutolu, unlar söyledi: Türkiyede evet, Kürt vatandalarmzn meselesi var. Ama Türk vatandalarnn, Kürt vatandalarnn da meseleleri ortaktr. Hepimiz Türkiyedeki kamu düzeninin esasn birlikte kurma iradesini gösterirsek, hiç kimse tekrar bu topraklarda 12 Eylüldeki aclarn yaanmasna da, terör örgütlerinin bu hayat bize zindan edercesine ilçelerimizi, ehirlerimizi barikatlarla, ortak hayat alann yok eden unsurlarla doldurmasna izin vermemi oluruz.

Bütün bir millet olarak, kamu düzenimize sahip çkacaz, özgürlüklerimizden zinhar fedakarlk etmeyeceiz, fedakarlk etmemizi isteyenlere kar omuz omuza duracaz ve güvenliimizi tehdit eden kim olursa olsun ona kar da hep birlikte duracaz. Burada temel iarmz basit, herkese ve her yerde özgürlük ve güvenlik.

Herkese özgürlük verilmezse bir ülkede düzen olmaz. Bir ülkede u bölgede özgürlük olsun, bu bölgede olmasn demenin bir ortak vatandalk ilkesiyle izah mümkün deildir. Her yerde güvenlik olmazsa herhangi bir yerde de güvenlik olmaz. Diyarbekir, güvende deilse Edirnede, stanbulda, Konyada, Samsunda güvende deildir. Son dönemlerde yaadmz ehirlemeyle birlikte artk her yerde Türkler, Kürtler, Sunniler ve Aleviler ayn mahallede, ayn evlerdedir.

Nereyi, kim nasl bölecek. Peki bu ortak güvenlik ve özgürlüün zemini nedir? Zemini ortak aidiyet bilincidir. Bugünlerde çok sk söyleniyor, beka. Bekay salayan ana unsur, o toplumu bir arada tutan ortak aidiyet bilincidir. Evet, her topluma silahl kuvvetler, güvenlik güçleri gerekir. Ama ortak aidiyet bilincinden daha güçlü bir yaptrc unsur olamaz. Ortak aidiyet bilincinin olmad yerde, güvenlik tedbirleri yeterli olmaz. Ortak aidiyet bilincini Diyarbakrda 2013 ylnda yaptm konumada söylediim gibi iki ana unsur var. Tarihdalk ve vatandalk. Tarihdalk bir tesadüf, vatandalk bir lütuf deildir.

D politika hakknda kendisine yaplan eletirilere yant veren Davutolu, Son 3 yldr, ülkemin ve hükümetimizin herhangi bir ekilde etkilenmemesi için d politika konusunda bana yöneltilen telkinlere cevap vermemeye özen gösterdim. 17 yl içinde d politikada elde edilen bütün kazanmlar kendi hanelerine yazp, Suriyede kar karya kaldmz zorluklar bize havale etmeye çalanlar siyasi olarak çok ciddi ahlaki zaaf içerisindeler diye konutu.

Ana Sayfaya Git