MGK toplantısı sonrası yapılan yazılı açıklamada Münbiç mesajı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplanırken, toplantının ardından yazılı bir açıklama yapıldı.

Haberler 29.03.2018 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Açklamada, terörle mücadelede kararllk vurgusunda bulunuldu. Yazl açklamada Münbiçteki teröristlerin bir an önce bölgeden uzaklatrlmas gerektii, aksi takdirde Türkiyenin, dier bölgelerde olduu gibi burada da bizzat insiyatif kullanmaktan çekinmeyecei belirtilmitir ifadesi kullanld.

Açklama öyle:

TERÖR ÖRGÜTLERLLE MÜCADELE

1. Ülkemizin asayi ve güvenliini etkileyen iç ve d gelimeler ile Türkiyeyi yakndan ilgilendiren uluslararas konular gözden geçirilmi terörle mücadele tüm boyutlaryla ele alnmtr. Bu balamda; PKK/PYD-YPG, DEA, FETÖ/PDY gibi proje terör örgütlerinin eylemleri bata olmak üzere, milli güvenliimizi hedef alan her türlü tehdide kar hukuk çerçevesinde alnan ve kurulumuzca önerilen tedbirler gözden geçirilmi terörün sonlandrlmas için yurt içinde olduu gibi, yurt dnda da ayn azim ve kararllkla sürdürülen mücadele kapsaml ekilde deerlendirilmitir. Türkiyenin yurt d operasyonlar karsnda, ald tüm destee ramen tutunamayan terör örgütünün, yeniden ülke içinde eylemlere yönelme ihtimaline kar gerekli tüm tedbirlerin titizlikle uygulanmas hususundaki kararllk teyit edilmitir.

ZAYTN DALI HAREKATI

2. Ülkemize yönelik saldrlar gerçekletiren teröristleri etkisiz hale getirmek, Türkiyenin hudut güvenliini salamak, bölgesel ve küresel bara katkda bulunmak, yerlerinden edilmi Suriyelilerin yurtlarna geri dönülerini temin etmek ve Suriyenin toprak bütünlüünün korunmasna yardmc olmak amacyla gerçekletirilen Zeytin Dal Harekat hakknda Kurula bilgi sunulmutur.

MENBçTEN PKK çIKMALI

3. Türk Silahl Kuvvetleri ile Kürt, Arap ve Türkmenlerden müteekkil Özgür Suriye Ordusunun birlikte yürüttüü Zeytin Dal Harekat neticesinde, terör örgütlerinin bask ve zulmünden kurtarlan Suriyelilerin harekata gönülden destek vermesinin üzerinde önemle durulmutur. Türkiyede misafir edilen ve bölgenin asli sahipleri olan yüz binlerce Suriyelinin geri döndükleri yerlerde güven, huzur ve refah içinde yaayabilmeleri için gereken tedbirlerin hayata geçirilmesi konusundaki çalmalar deerlendirilmitir. gal ettii dier yerlerde olduu gibi Afrinde de, çocuk yatakileri silahlandran, masum sivilleri canl kalkan olarak kullanan, etnik temizlik dhil her türlü insanlk suçunu ileyen bölücü terör örgütünün, DEA ile i birlii içinde olduunun uluslararas kamuoyuna bir kez daha hatrlatlmasnda fayda mülahaza edilmitir. Münbiçteki teröristlerin bir an önce bölgeden uzaklatrlmas gerektii, aksi takdirde Türkiyenin, dier bölgelerde olduu gibi burada da bizzat insiyatif kullanmaktan çekinmeyecei belirtilmitir. Fratn dousundaki Suriye topraklarnda yuvalanan teröristlerle ilgili de ayn kararllk içinde olduumuz vurgulanmtr. Suriyenin yan sra, Sincar ve Kandil bata olmak üzere, Irakn çeitli yerlerinde de ülkemize saldrmak üzere yerleen bölücü terör örgütünün bölgedeki faaliyetlerinin, öncelikle Irak devleti tarafndan önlenmesinin beklendii, bunun mümkün olmamas hlinde ise bizzat Türkiye tarafndan engellenecei ifade edilmitir.

BÖLGE ÜLELERN

4. Dönem içerisinde baz ülkelere yaplan ziyaretler ve münferit görümeler ile dier d siyasi gelimeler hakknda Kurula bilgi arz edilmi, izlenebilecek stratejiler konusunda deerlendirmelerde bulunulmutur.

5. Kbrs, Dou Akdeniz ve Ege Denizindeki gelimeler hakknda genel bir deerlendirme yaplm bilhassa Yunanistann iyi komulua aykr tutum ve davranlarnn tarafmzdan hassasiyetle takip edildii ifade edilmi, Türkiyenin hak ve menfaatlerinden asla taviz verilmeyecei karar altna alnmtr.

Ana Sayfaya Git