Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, canlı yayında soruları yanıtladı

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak merkezi sınava ilişkin, "Çocukları riske atacak hiçbir kararı almayız. Riskin olmadığı, etkili, uygun tarih ne ise ona da karar verilir, velilerimiz hiç merak etmesin." dedi.

Haberler 30.04.2020 - 01:37 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Selçuk, CNN Türk canl yaynnda Ahmet Hakan ile Tarafsz Bölge programna katlarak sorular yantlad, gündeme ilikin açklamalarda bulundu.

Ailelere önerilerinin sorulmas üzerine Selçuk, her çocua özel yaklam sergilenmesi gerektiine iaret etti. Ziya Selçuk, ailelerin çocuklarla ilikisinin de önemli olduunu vurgulad.

Mesele eve kapanm olmak deil, mesele düzgün program yapmak. ifadesini kullanan Selçuk, yaanan süreçte örencilere yönelik günlük program önerilerinin yaynlandn, bu programn da televizyon ve Eitim Biliim Andaki (EBA) eitim saatleriyle ilikili planlandn dile getirdi.

Yasak bak açsyla bir yere varlamayacana dikkati çeken Selçuk, çocuklar, ne tamamen serbest braklmal ne de küçük bir çember çizip ona sktrlmal. Önemli olan geni bir çember çizmek, çocua bu çemberin içinde istedii ekilde hareket edebileceini söylemektir. ifadesini kulland. Selçuk, snr olmayan çocuun kiiliinin gelimeyeceini vurgulad.

Uzaktan eitimle ilgili soru üzerine Selçuk, Milli Eitim Bakanlnn yaynlad vizyon belgesinde, uzaktan eitimin güçlendirilmesine, eitim sisteminin karma modele doru yönlendirilmesine yönelik çalmalarn da bulunduunu hatrlatt.

EBAyla ilgili çalmalarn yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) önce olduunu bildiren Selçuk, öyle devam etti:

Orta vadede unu göreceksiniz: Bir lise örencisi bütün derslerini snfta almak zorunda deil. ABDden, Kanadadan, Almanyadan, Türkiyeden uzaktan ders alr, o da bizim akredite ettiimiz dersse biz onu kredilendirir ve çocuun notuna sayarz. Türkiye, böyle bir yere doru gidiyor. Amacmz u, bir çocuk günde 8 saat ders alr, 5-10 dakikalk teneffüslerle sürekli akademik bilgi alrsa çocuklar derinleemezler, sosyal faaliyetlere vakit ayramazlar. Arkadalaryla sosyal sorumluluk projelerini yapamazlar. çocuklara okulda zaman tanmak lazm, sürekli akademik dersle biz bir yere varamayz.

Uzaktan eitimin, örencilerin derinlemesine de katk salayacan dile getiren Selçuk, örencilerin artk uluslararas dersler, sertifikalar almas gerektiini bildirdi.

Selçuk, Kovid-19 sonras, 2020-2021 eitim ve öretim ylnn balamasnn ardndan örencilerin motivasyonunun artrlmasna, öretmen eitimine yönelik yaplacaklarla ilgili de planlamalara gidildiini aktard.

LGSDE BÜTÜN SENARYOYU çALITIK

Liselere Geçi Sistemi (LGS) kapsamnda 7 Haziranda yaplacak merkezi snavla ilgili açklamalarnn sorulmas üzerine Selçuk, LGSyle ilgili Cumhurbakanl Kabinesi Toplantsnn ardndan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann açklamada bulunacan belirttiini hatrlatt. Ziya Selçuk, bu konunun Salk ve çileri bakanlklarn da ilgilendiren, görü alverilerine bal üst bir mesele olduunu dile getirdi.

Selçuk, açklamalarn öyle sürdürdü:

Salk Bakanlyla bu konuda bir toplant yaptk. Bizim elimizde bir ilem tablosu var. Bir örenci sabah evinden nasl çkacak, kiminle çkacak, yoldaki süreç nasl ileyecek, okula giriteki düzen nasl olacak, giri kapsndan, snfa nasl girilecek, snfta oturma düzeni nasl olacak? Temizlikle, dezenfeksiyonla iligili süreç nasl ileyecek? çocuun masasna ne konulacak? Bütün bunlarn senaryosunu çaltk. çocuklar riske atacak hiçbir karar almayz. Riskin olmad, etkili, uygun tarih ne ise ona da karar verilir, velilerimiz hiç merak etmesin.

çocuklarn motivasyonu düünüldüü için snavda yüz yüze eitim dndaki içeriklerden soru sorulmamasna karar verildiine dikkati çeken Selçuk, LGS konusunda problem çkmamas için her türlü hazrln yapldn vurgulad.

Uzaktan eitimle ilgili soru üzerine Selçuk, uluslararas platformlarda toplantlar düzenlendiini, Türkiyenin bu konudaki tedbirlerinin uluslararas makalelere dönütürülmesi için çalma yapldn bildirdi. Selçuk, internet ve televizyon tabanl eitimle ilgili Türkiyenin yaptklarnn dünya ülkeleriyle paylaldn anlatt.

Snf geçmenin nasl olacana yönelik açklamalarnn hatrlatlmasnn ardndan Selçuk, unlar kaydetti:

Yönetmelik ve mevzuat gerei biz snav yapmak, not vermek zorundayz. Okullarn açk olmas durumuna göre yaplm yönetmelik var ve biz o yönetmeliin gereini yapmyoruz. Snav, ölçme deerlendirme yapmak, okullardaki faaliyetleri yürütmek gerekiyor ama koronavirüs nedeniyle bunlar yapmyoruz. Bizim mevzuat tedbiri almamz gerekiyor. Yönetmelikte olaanüstü artlara uygun bir deiiklik yapmamz gerekiyor, zaman imdi geldi. Bir yönetmelik çkacak, bu yönetmelik hukuken çkmak zorunda.

Ana Sayfaya Git