Milli Savunma Bakanlığının faaliyetlerine ilişkin bilgilendirme yapıldı

Milli Savunma Bakanlığınca (MSB), son bir ay içinde yurt içinde ve dışında yürütülen operasyonlarda 80 teröristin etkisiz hale getirildiği, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele kapsamında 15 Temmuz 2016'dan bugüne kadar 19 bin 203 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edildiği bildirildi.

Haberler 06.04.2020 - 10:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakanl, düzenli olarak yapt basn bilgilendirme toplantsna yönelik bir ilki gerçekletirdi.

Koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamnda karargah ve birliklerin ziyaretçi girilerine kapatlmas nedeniyle toplantnn görüntüleri, Bakanlk tarafndan basn kurulularyla paylald.

MSB Basn ve Halkla likiler Müavirlii Plan, Koordinasyon ve Analiz ube Müdürü Albay Olcay Denizer tarafndan yaplan bilgilendirmede, TSKnn kutsal vatan topraklarnn güvenlik ve bütünlüü ile 83 milyonun huzur ve güvenliini her türlü tehdit ve tehlikeye kar korumaya devam ettii belirtildi.

Milli Savunma Bakanlnn, koronavirüs (Kovid-19) salgnna yönelik dier kurumlarla koordineli olarak ciddi ve güçlü tedbirler aldn ifade eden Denizer, Bakanlk bünyesinde planlama, koordinasyon ve yönetim fonksiyonlarn icra etmek üzere 24 saat esasna göre çalan Covid -19 Mücadele Merkezinin (COMMER) kurulduunu hatrlatt.

Koronavirüs salgnndan özellikle harekat bölgesindekiler bata olmak üzere tüm personelin etkilenmemesi için her türlü tedbirin alndn bildiren Denizer, unlar söyledi:

Birlik ve kurumlarmzda sosyal hareketliliin azaltlmasna ve sosyal mesafenin her kademede mümkün mertebe uzatlmasna gayret gösterilmekte, personelin salk durumu ve vücut ss yakndan takip edilerek koruyucu eldiven/maske ve elbise kullanm salanmakta, yaam alanlar ve araçlar düzenli olarak dezenfekte edilmektedir. Mevcut tedbirlere ilave olarak kronik hastal olan ve risk grubundaki personele idari izin verilmi, kamu hizmetlerini aksatmayacak ekilde, ihtiyac karlayacak kadar asgari sayda personelin bulundurulmas esas alnm, tüm garnizon d atama ve görevlendirme faaliyetleri durdurulmu, yurt d geçici görevler ertelenmi, görev dönüleri uzatlm, tüm tatbikatlarla yabanc ülke askeri gemilerinin liman ziyaretleri, tören, konferans, toplant gibi geni katlml faaliyetler ertelenmi ya da iptal edilmi, kabul-toplanma merkezlerinde personel deiiminde temas en alt seviyeye indirilmitir.

Erba ve erlerin birliklere katlma süreçlerinde yaplan salk muayenelerinde bir semptom olmasa bile, 14 gün süreyle daha önce katlm dier personelle temas salamayacak ekilde ayr bir yerde izole edilerek tedbiren gözetim altna alnmas için gerekli tedbirler alnmtr. Katl muayenesinde belirti tespit edilenler ise il salk müdürlükleriyle koordine edilerek hastaneye sevk edilmekte, durumlar takip edilmektedir.

- Terhis ilemleri srasnda uygulanan önlemler

Albay Denizer, koronavirüs salgnna yönelik tedbirler kapsamnda yükümlü erba/er, yedek subay ve astsubaylarn terhis ilemlerindeki uygulamalara da deinerek, öyle konutu:

Terhis veya terhis maiyetinde klalardan ayrlaca tarihten 14 gün önce birinci ayrntl ayrl muayenesi yaplmakta, semptom görülmeyenler, dier yükümlüler ile temas salamayacak ekilde son 14 gününü gözlem altnda geçirmektedir. Bu sürecin sonunda kladan ayrlacaklar gün ikinci ayrntl ayrl muayeneleri yaplarak semptom görülmemesi halinde kladan ayrlmalarna izin verilmektedir. Semptom gözlenmeyen tüm yükümlülerin terhis ilemleri yasal ayrl tarihlerinde gerçekletirilmektedir. Semptom gözlenenlerin ise il salk müdürlükleri ile koordineli olarak 112 vastas ile hastaneye sevk edilmesi, sonrasnda birlik komutanlklarnca takibinin yaplmas için gerekli düzenlemeler yaplmtr.

Terhis olan/terhis maiyetinde izne ayrlan yükümlülerin ehirleraras seyahatleri için mülki amirler ile koordineli olarak gerekli tedbirler alnmaktadr.

Bunlarn yan sra birliklerdeki yemekhanelerde younluun azaltlmas, personel arasndaki temasn asgariye indirilmesi için her türlü tedbirin alndn, yatma ve ortak kullanm alanlarnn seyreltilerek yeniden planlandn belirten Denizer, personelin kalabalk ortamlarda bulunmamas için gerekli düzenlemelerin yapldn, ortak kullanlan yer ve araçlarn dezenfekte edildiini söyledi.

- Koyuyucu salk malzemesi üretimi

Hudut birliklerindeki önlemleri de aktaran Denizer, Suriye harekat bölgelerinde görevli birliklerimizde ilk andan itibaren harekat alanlarna giri ve çklarn asgari ordu komutannn müsaadesi ile yaplmasna yönelik düzenleme yaplm, böylece zorunlu olmadkça personel ve birlik hareketleri asgari seviyeye indirilmitir. dedi.

Alnan dier önlemlere ilikin de bilgi veren Denizer, salgnla mücadele kapsamnda Bakanln milli imkan ve kabiliyetleri kullanlarak çeitli tipte maske, tulum ve hijyenik malzeme üretimine hz kazandrdn anlatt.

Bu kapsamda Dikimevi Müdürlüklerince haftada 1 milyon maske, 5 bin tulum, laç Fabrikas Müdürlüünce haftada 5 bin litre alkol bazl dezenfektan, Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumunca haftada çeitli tipte 2,5 milyon maske, 100 bin tulum üretildii bilgisini veren Denizer, Üretimin olabildiince yükseltilerek sadece Silahl Kuvvetlerimizin deil, ayn zamanda halkmzn ihtiyaçlarnn da karlanmas, imkanlar ölçüsünde dost/müttefik ülkelerin taleplerine de yardmc olunmas hedeflenmektedir. diye konutu.

Bakanln tüm tekilatyla salgn riskine kar teyakkuz halinde olduunu vurgulayan Denizer, Bu mücadelede temel ilkemiz uygulamakta olduumuz tedbirlerin, yurt içi ve yurt d harekatlarmz, hudutlarmzn güvenliini ve Türk Silahl Kuvvetlerinin dier faaliyetlerini etkilemeyecek ekilde hayata geçirilmesidir. Salgnla savaan tüm salk personelimize ükranlarmz sunuyor, vatandalarmzn mücadeleye evde kalarak destek olmalarn bekliyoruz. ifadelerini kulland.

- Terörle mücadele

Rusya Federasyonu ile 5 Martta varlan mutabakat kapsamnda dlibde güvenli koridorda 15 ve 23 Mart tarihlerinde Türk-Rus birleik kara devriyesinin icra edildiini anmsatan Denizer, Hava artlarnn müsait olmas durumuna göre üçüncü devriye koordine edilerek icra edilecektir. Atekesin uygulanmas ve mutabakat ile üzerinde anlalan hususlar Rusya Federasyonu ile koordinasyon içinde yakndan takip edilmektedir. dedi.

Bar Pnar bölgesinde son bir ay içinde szma giriiminde bulunan 43 PKK/YPGli teröristin komandolar tarafndan etkisiz hale getirildiini belirten Denizer, 22 Ekim 2019 tarihli Soçi mutabakat kapsamnda Rusya Federasyonu ile müterek devriyelere devam edildiini, sonuncu devriyenin 2 Nisanda gerçekletirildiini, bugüne kadar toplam 38 devriye yapldn bildirdi.

Tel Rfat bölgesinden Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekat alanlarna PKK/YPGli teröristler tarafndan son bir ayda 70ten fazla taciz/saldr gerçekletirildiini, meru müdafaa kapsamnda misliyle karlk verildiini, Frat Kalkan Harekat Bölgesine saldr giriiminde bulunan 16 teröristin de etkisiz hale getirildiini ifade eden Denizer, unlar kaydetti:

Terörle mücadele harekat kapsamnda yurt içinde ve snr ötesinde aralksz sürdürülen operasyonlarda son bir ay içerisinde 80 terörist etkisiz hale getirilmitir. Teröristler tarafndan kullanld tespit edilen 52 mevzi, snak, maara ve depo tahrip edilerek kullanlamaz hale getirilmitir. Operasyonlar srasnda 250 kilogramdan fazla amonyum nitrat, 2,5 kilogram C-4 patlayc madde, 92 fünye ile 92 EYP yapmnda kullanlaca deerlendirilen LPG tüpü ele geçirilmi, 22 EYP tespit edilerek imha edilmitir. Hudut güvenlii, alnan tedbirler artrlarak hudut birliklerimiz tarafndan 7 gün 24 saat esasna göre salanmaktadr. Hudut birliklerimize yönelik her türlü taciz ve saldrlara meru müdafaa çerçevesinde tereddütsüz karlk verilmektedir. PKK/KCK terör örgütünün finans kaynaklarndan kaçakçlk ile mücadeleye yönelik hudut hattnda alnan tedbirler ve icra edilen operasyonlar neticesinde son bir ayda 20 binden fazla karton sigara ve 256 cep telefonu ele geçirilmitir.

Ayrca, hudut hattnda yaplan operasyonda 10 piyade tüfei/makineli tüfek, 1300den fazla hafif silah mühimmat, 12 tanksavar silah, 19 el bombas ve 14 fünye ele geçirilmitir. Hudut kontrolleri kapsamnda etkin tedbirler alnmaya devam edilmektedir.

Denizer, Türk Silahl Kuvvetlerinin Egede, Dou Akdenizde ülkenin ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin hak ve menfaatlerini korumaya, Kbrs Adasnda uluslararas garanti ve ittifak antlamalar dorultusunda bar ve güvenliin teminat olmaya devam ettiini dile getirdi.

Denizer, FETÖ ile mücadeleye ilikin de unlar söyledi:

FETÖ ile mücadele ilgili kurumlarla koordineli olarak yeni bilgi, belge ve veriler nda kararllkla sürdürülmektedir. Bu kapsamda yürütülen soruturmalar neticesinde 15 Temmuz 2016 tarihinden bugüne kadar toplam 19 bin 203 personel Türk Silahl Kuvvetlerinden ihraç edilmitir.

5 bin 35 personel hakknda ise adli ve idari süreç devam etmektedir.

Ana Sayfaya Git