Milli Savunma Bakanlığı haftalık basın bilgilendirme toplantısı

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), "Somali’deki Hava Unsur Komutanlığımız yeni görevlendirmelerle güçlendirilmiştir. Yeni görevlendirilen unsurlarımız da Somali’nin terörle mücadelesine katkı sağlayacaktır" denildi.

Haberler 05.02.2026 - 12:20 Son Güncelleme : 05.02.2026 - 12:20

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, haftalık basın bilgilendirme toplantısında yaptığı açıklamada, devam eden operasyonlar kapsamında hafta içerisinde 5 PKKlı teröristin daha teslim olduğunu belirtti.
Aktürk, harekt bölgelerinde mayın ve el yapımı patlayıcılar ile mağara, sığınak ve barınakların tespit ve imha çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek Menbicde imha edilen 2 kilometre tünel ile birlikte Suriye Harekt Alanlarında imha edilen tünel uzunluğu 755 kilometreye ulaşmıştır. Bu rakam Tel Rıfatta 302, Menbicde ise 453 kilometredir dedi.
Hudutlarda 125 kişi yakalandı
Hudut güvenliğine ilişkin bilgi veren Aktürk, kademeli güvenlik sistemi ve teknoloji destekli tedbirlerle yasa dışı geçiş ve kaçakçılıkla mücadelenin aralıksız devam ettiğini vurguladı. Aktürk, Hafta boyunca 16sı terör örgütü mensubu olmak üzere 125 şahıs yakalanmıştır. 1 Ocaktan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışırken yakalananların sayısı 644e, engellenenlerin sayısı ise 5 bin 890a ulaşmıştır ifadelerini kullanarak Hakkri ve Van hudut hatlarında yapılan arama-tarama faaliyetlerinde 77 kilogram uyuşturucu maddenin ele geçirildiğini de kaydetti.
TSK, NATOnun en geniş kapsamlı tatbikatına katılacak
TSK, çok uluslu görevler kapsamında birçok coğrafyada başarıyla görev yaptığını belirten Aktürk, NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığınca, 8-20 Şubat tarihleri arasında Almanyada icra edilecek ve NATOnun 2026 yılının en geniş kapsamlı tatbikatı olan Steadfast Dart 2026ya, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; kara ve deniz unsurlarından oluşan yaklaşık 2 bin kişilik bir kuvvet ile katılacaktır. Ayrıca, 573 kişilik kara unsurumuzun, 7 Şubatta çorlu Havalimanında yapılacak töreni müteakip A-400M asker nakliye uçaklarımız ile tatbikat bölgesine intikal etmesi planlanmaktadır. Tatbikat ile Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; yaklaşık 2 bin personelden oluşan bir kuvveti sınırlarından 6 bin 450 kilometre / 3 bin 480 deniz mili mesafeye konuşlandıracak, müteakiben de ilişkilendirilmiş tatbikatlar ile muharip kabiliyetlerini test edecektir. Böyle büyük bir kuvveti; Avrupanın kuzeyine kadar konuşlandırabilme ve müteakiben muharebe edebilme kabiliyeti Türk Silahlı Kuvvetlerimizin NATO içerisindeki gücünü bir kez daha ortaya koymaktadır şeklinde konuştu.
İsrailin Gazze saldırılarına kınama
Bölgesel gelişmelere de değinen Aktürk, İsrailin Gazzeye yönelik saldırılarını kınayarak,
Kalıcı ateşkesin tesis edilmesini beklediğimiz bir dönemde İsrailin Gazzede çok sayıda masum insanın hayatını kaybetmesine yol açan saldırılarını kınıyoruz ifadelerini kullandı.
İsrailin Lübnana yönelik saldırılarının da istikrara zarar verdiğini vurgulayan Aktürk, İsrailin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen Barış Planına uyması ve Gazzeye insani yardımların ulaştırılmasına izin vermesi gerektiğini söyledi.
Savunma sanayii ve envanter vurgusu
Savunma sanayiinde yerli ve mill ürünlerle TSKnın imkn ve kabiliyetlerinin artırıldığını belirten Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığınca muhtelif miktarda KBRN Keşif aracının ilk kez envantere alındığını, HGK-84 güdüm kitlerinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edildiğini açıkladı.
Aktürk ayrıca, ASELSAN üretimi ALP 100-G Alçak İrtifa Radar Sistemi, Arayıcı Başlık Radarları ve SİPER-1 Orta Menzilli Hava ve Füze Savunma Sistemi Bataryasının envantere alındığını bildirdi.
Suriyedeki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Milli Savunma Bakanlığı, 30 Ocakta Suriye Hükmeti ile SDG arasında entegrasyona yönelik imzalanan yeni anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını bildirdi.
MSB açıklamasında, Entegrasyonun Suriyenin üniter yapısını güçlendirmesi gerektiği vurgulanan açıklamada,
Entegrasyonun; Suriyenin üniter yapısını ve tek devlet, tek ordu ilkesini güçlendirecek biçimde hayata geçirilmesinin önemini bir kez daha vurguluyor, planlanan tüm faaliyetlerin şeffaflık ve karşılıklı güven esasına dayalı olarak yürütülmesini bekliyoruz. Bölge halkının uzun süredir özlem duyduğu barış, huzur ve istikrar ortamının en kısa sürede tesis edilmesini temenni ediyoruz. Entegrasyon süreci kapsamında yapılacak görevlendirmelerin ise, Suriye makamlarının devlet aklıyla yapacağı değerlendirmeler ve olumlu sonuçlanacak güvenlik soruşturmaları temelinde gerçekleştirileceğini değerlendiriyoruz ifadelerine yer verdi.
Yunanistanın açıklamalarına tepki
MSB, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakisin Ege Denizinde karasularının 12 mile çıkarılmasına yönelik açıklamalarına ilişkin tutumun net olduğunu vurguladı.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Yunan politikacıların Ege Denizinde karasularını 12 mile çıkarma söylemleri konusunda ülkemizin tutumu nettir. Türkiye olarak, Egede adil, hakkaniyetli ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun bir deniz yetki paylaşımının ancak karşılıklı diyalog ve iyi niyet çerçevesinde mümkün olabileceğini savunuyoruz. Yunanistanın mevcut anlaşmazlıkları göz ardı eden ve Türk tarafının haklarını ihlal eden tek yanlı tasarrufları, iddiaları ve açıklamaları uluslararası hukuka aykırıdır ve kabul edilemez. Bu açıklamalar ülkemiz açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri Mavi Vatan anlayışı doğrultusunda, ülkemizin deniz yetki alanlarında her türlü hak ve menfaatini korumaya yönelik görevini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir denildi.
Yeni görevlendirilen unsurlarımız da Somalinin terörle mücadelesine katkı sağlayacaktır
Somalide görev yapan Somali-Türk Görev Kuvveti ve Hava Unsur Komutanlığına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan MSB, asker yardım, eğitim ve danışmanlık faaliyetlerinin sürdüğünü bildirdi. Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: Somalide konuşlu Somali-Türk Görev Kuvveti ile Hava Unsur Komutanlığımız; asker yardım, eğitim ve danışmanlık faaliyetleriyle Somalinin terörle mücadele kapasitesinin geliştirilmesine katkı sunmayı sürdürmektedir. Somalideki Hava Unsur Komutanlığımız yeni görevlendirmelerle güçlendirilmiştir. Yeni görevlendirilen unsurlarımız da Somalinin terörle mücadelesine katkı sağlayacaktır.
Türkiye-Mısır asker iş birliği
Türkiye ile Mısır arasında imzalanan asker çerçeve anlaşmasına da değinilen açıklamada, söz konusu anlaşmanın 4 Şubat 2026 tarihinde Kahirede imzalandığı hatırlatıldı.
MSB açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti Hükmeti ile Mısır Arap Cumhuriyeti Hükmeti arasında Asker çerçeve Anlaşması, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Abdülfettah Es-Sisinin riyasetinde Kahirede imzalanmıştır denildi.
Anlaşmayla savunma iş birliğinin geliştirilmesinin hedeflendiği vurgulanarak, Belirlenen asker iş birliği alanlarında bilgi ve uzmanlık teatisi yoluyla savunma iş birliğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır ifadeleri kullanıldı.

Ana Sayfaya Git