Mızraklı cezası HSK'ya taşınıyor

9 yıl 4 ay "terör örgütü üyeliğinden" hapis cezası verilen tutuklu Dr. Selçuk Mızraklı'nın cezasına tepki gösteren Diyarbakır Barosu ve insan hakları örgütleri, cezanın hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, "cübbeli polisler ordusu" diye nitelendirdikleri heyet ve savcıyı HSK'ye şikayet edeceklerini iddia etti.

Haberler 11.03.2020 - 09:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, Diyarbakr Tabip Odas (DTO), Hak nisiyatifi Dernei (HAK) Diyarbakr Temsilcilii, nsan Haklar Dernei (HD) Diyarbakr ubesi ve Türkiye nsan Haklar Vakf (THV) Diyarbakr Temsilcilii, Selçuk Mzraklya Örgütü üyesi olmak iddiasyla 9 yl 4 ay hapis cezas verilmesine ilikin açklama yapt. Baro Adli Yardm binasnda düzenlenen toplantnda Baro Bakan Cihan Aydn konutu.

Aydn, Cumhuriyet Savcs ve mahkeme heyeti hakknda hukuka aykr bir ekilde elde edilmi delillere yaslanarak hüküm kurulmas nedeniyle görevi kötüye kullanmaktan Hakim ve Savclar Kuruluna (HSK) ikayet taleplerini sunacaklarn ileri sürdü.

YASA DII DELLLER VURGUSU

Dosyada, yasa d yollarla hukuki geçerlilii olmayan bir takm suçlamalarn bulunduunu iddia eden Aydn, Mahkemenin, hukuk d bir ekilde elde edilen ve hukuken delil saylamayacak delillere dayanarak söz konusu cezay verdiinden hiçbir kukumuz yoktur. Nitekim Bakan Mzrakl, üpheli olarak UYAPa kaydedilmeden 2009-2014 yllar arasnda Gülen yaplanmas mensubu hakim-savclarn kararyla dinlenmi, ancak hakknda bir ilem yaplmamtr. Ceza Muhakemeleri Kanununun 138. maddesine göre bir kii hakknda iletiimin tespiti karar verilmesi için öncelikle üpheli veya sank sfatn almas gerekmektedir. Ancak Bakan Mzrakl, söz konusu hukuki artlar es geçilerek 10 Temmuz 2017 tarihinde dorudan üpheli olarak UYAPa kaydedilmitir. Bu durumda mahkeme, yasad dinlemeler sonucunda elde edilen ve hukuki geçerlilii olmayan bir takm bilgileri delil olarak dikkate alm ve hüküm kurmutur. Mahkemenin bu tutumunun hukukla izah edilemeyeceini, en iyi hakimler bilmelidir dedi.

ISMARLAMA FADE MUTEBER KABUL EDLD

Serbest braklan itirafçnn Mzrakl hakknda verdii ifadenin ardndan beraat etmesini ve hukuki süreçteki üsülsüzlüklerin yapldn da ileri süren Aydn, Bir dier hukuksuzluk hali ise, mahkemenin Mays 2016 tarihinde teslim olan itirafç tank H.B.A.nn teslim olmasndan neredeyse 3 yl sonra ve seçimden 10 gün önce 20 Mart 2019 tarihinde verdii iddia edilen beyanlara itibar etmesidir. H.B.A.nn vermi olduu iddia edilen beyan, allm ve yasal formatn dnda alnmtr. tirafç tank, yakalanmasndan 3 yl sonra cezaevinde tutuklu olarak yargland srada, cezaevinden nasl çkarld belli olmadan, Kayseri Cezaevinden Diyarbakra getirildii iddia edilmi, Bakan Mzrakl hakknda beyanda bulunmutur. fadenin altnda iki jandarma görevlisinin yazcdan çkm sicil numaralar ve el ile atlm imzalar bulunmaktadr. Ancak, Cumhuriyet Savcsnn sicili daha sonra el ile yazlmtr. Hazr bulunan Katip ksmnda ise ne bir sicil, ne de bir imza bulunmaktadr. Asgari ekil koullarna bile uymayan bu smarlama ifade, mahkeme tarafndan muteber kabul edilerek hükme esas alnmtr. Bu arada itirafç tank H.B.A., geçtiimiz günlerde hakknda devam eden davadan beraat etmitir. Savunma makamnn, H.B.A.nn beyanlarnn hangi koullarda alnd, ifadenin hukuka ve yasaya uygun alnp alnmadnn aratrlmas yönündeki talepleri mahkeme tarafndan reddedilmitir diye belirtti.

YARGI CÜBBEL POLSLER ORDUSUNA DÖNÜTÜ

Yarg mekanizmas adalet kaygsndan azade bir keyfilie dönütüünü de iddia eden Aydn, polis ve jandarmann hazrlad fezlekelerin herhangi bir hukuk süzgecinden geçmeden iddianameye dönütüünü dile getirdi. Yarg mekanizmas adeta cübbeli polisler ordusu haline gelmitir diyen Aydn, Kayymlk müessesesi; hukuk devleti ilkeleri ile seçme ve seçilme hakkna bir saldr ve hayatn demokratik ileyiine kast eden bir anlay temsil etmektedir. Hukuki, siyasi ve toplumsal hiçbir meruiyeti bulunmayan kayyum uygulamasn devam ettirmek için belediye bakanlar aleyhine smarlama soruturma ve kovuturmalar açlmakta. Bu keyfilik ve içinde adalet olmayan politikalardaki srar, hukuksuzluu ve adaletsizlii çoaltmakta ve her gün buna yeni bir halka eklemektedir diye konutu.

YARGI TEHDT HALNE GELD

Yargnn keyfi ve siyasi uygulamalar toplumun her kesimi için tehdit haline geldiini de söyleyen Aydn, Hukuk güvenliinin yerini bugün yargnn keyfi ve siyasi uygulamalar alm, yurttalar için bir güvence olmas gereken yargnn kendisi toplumun her bir ferdi için tehdit haline gelmitir. ktidarn ekonomik, sosyal, kültürel, iç ve d politikalarn eletiren, muhalefet hakkn kullanan hemen herkes hükümetin ve dolaysyla yargnn hedefi haline gelmitir. Toplumun her bir ferdi; ya tank olduu hakszlklara, hukuksuzluklara itiraz etmemesi ya da terörizm suçlamas, vatan hainlii veya cezaevi arasnda bir tercih yapmaya zorlanmaktadr. Yani çok seslilik ve fikir özgürlüü konusunda garantör olmas gereken devletin kendisi, yurttan fikir özgürlüünü her gün sistematik olarak tehdit etmektedir ifadelerini kulland.

SORUTURMA TALEB

Aydn, u çarda bulundu: Bakan Mzraklnn hakkndaki uydurma isnatlar düürülerek derhal serbest braklmasn ve görevine iadesini, hukuka ve yasaya aykr elde edilen delillere ramen Bakan Mzraklnn tutukluluunda ve cezalandrlmasnda srar eden yarg mensuplar hakknda soruturma balatlmasn ve tedbiren aça alnmalarn talep ediyoruz.

Ana Sayfaya Git