Mızraklı'ya tahliye çıkmadı

Görevden alınan ve tutuklu bulunan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı hakkında açılan dava görüldü. Savunmanın ardından mahkeme heyeti Mızraklı’nın tutukluluk haline devam kararı verdi.

Haberler 26.12.2019 - 11:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yerine kayym atanan Büyükehir Belediye Ebakan Selçuk Mzrakl hakknda açlan dava dün görüldü. Savunmann ardndan mahkeme heyeti Mzraklnn tutukluluk haline devam karar verdi. Bir sonraki duruma 10 ubat 2020de olacak

Durumay takip etmek üzere adliyeye gelenler arasnda DBB E Genel Bakan Saliha Aydeniz, DTK Ebakan Bedran Öztürk, HDP milletvekilleri ve Diyarbakr l Örgütü, CHP Diyarbakr l Bakan Mehmet Sayn, KKP Genel Bakan Sinan çiftyürek, Emek Partisi MYK Üyesi Yusuf Karata, Mardin Baro Bakan Avukat smail Elik ile çeitli kurumlarn temsilcileri yer ald. Mzrakl, yargland durumaya tutuklu bulunduu Kayseri Bünyan T2 Ceza nfaz Kurumundan Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla katld.

TRAFCI TANIK KONUTU

3 yl önce Mardinin Nusaybin ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olan Bermal kod isimli terörist H.B.A, durumaya SEGBS sistemi üzerinden katlarak tank olarak dinlendi. Tank H.B.A, Mzrakl hakknda daha önce verdii Diyarbakrda özel bir hastanede krsal alandan gece geç saatlerde getirilen Hogr kod isimli teröristi Mzrakl ameliyat ettikten sonra güvenlik güçlerine teslim etmeden taburcu edip, serbest kalmasn salad. eklindeki ifadesini tekrarlad.

MIZRAKLININ TANIKLARI

Buarada, Mzrakl ile birlikte ayn dönemde çalm olan tanklar, bu ifadelerin doru olmadn iddia etti. Selçuk Mzrakl ile ayn dönemde hastanede çalm olan anestezi uzman tank doktor, kayt altna alnmadan bir hastann hastaneye kabul edilmesinin mümkün olmadn söyledi. Tank doktor, hazrlk yaplmadan ve bizzat kendisinin kontrolünden geçmeden bir hastann ameliyata alnamayacan, böyle ar ameliyat geçirmi birinin sabah taburcu edilemeyeceini, edilse derhal öleceini, hiçbir hekimin bu sorumluluu almayacan söyledi. Tank doktor, Selçuk Mzraklnn hastanede gece nöbetine kalmadn da öne sürdü. Tank olarak dinlenen hastane çalanlar da o dönemde Selçuk Mzraklnn kayt d hasta ameliyat ettiine tank olmadklarn ifade etti.

MIZRAKLI TAHLYESN STED

Durumaya SEGBSle katlan Selçuk Mzrakl savunma yapt. Bakanln yapt Sarmak Dernei hakknda bilgi veren Mzrakl, itirafçnn beyanlar üzerine ise, Böyle bir ameliyat yapp kiiyi ayn sabah taburcu etmi olsam u anda taksirle insan öldürmekten yarglanmam gerekirdi dedi. Tutukluluk haline son verilmesini talep eden Mzrakl, ehrinden, memleketinden hiçbir yere gitmeyeceini söyledi.

Söz alan Diyarbakr Barosu Bakan Cihan Aydn da mahkemede gerçek anlamda bir yarglama yaplmadn, bütün bunlarn kayym politikasn merulatrmak için olduunu iddia etmesi dikkat çekti. Aydn Selçuk Mzraklnn Kayseride hapiste olmasnn AHM kararna göre hak ihlallerine yol açtn ileri sürdü.

USULE AYKIRI FADE ALINMI

Cihan Aydn, Selçuk Mzraklnn katld etkinliklerin, örnein Newroz etkinliine katlmasnn yarglama konusu olduunu, oysa bu etkinliklerin meru olduunu ve bir milletvekili olarak bu etkinliklere katldn, o dönemde dokunulmazl olduunu söyledi. Av. Aydn Selçuk Mzrakl aleyhine ifade veren tann usule aykr bir ekilde tanklk yaptn, bu sebeple tanklnn hükme esas alnamayacan, bu ifadeye dayanlarak yarglama yaplmasnn mahkeme heyeti dahil herkesin güvenliini tehdit ettiini iddia etti.

TANIK DAHA ÖNCE DKKATE ALINMADI

Avukat Zülal Erdoan da soruturma aamasnda usulsüzlükler yapldn, benzer bir soruturmada ayn tann usule aykr ifadesinin dikkate alnmadn, tutuksuz yarglama yapldn ileri sürerek, Bu dosyada da ancak benzer yönde karar verilmi olmas gerekirdi dedi. Avukat Zülal Erdoan, aleyhe ifade veren tann ifadelerindeki çelikilere dikkat çekerek, Tank Selçuk Mzrakl ile ayn dönemde hastanede çaltn söylüyor ama SGK kaytlarna göre ayn dönemde çalmamlar dedi. Erdoan, tann ifadesinin tamamen kurgu olduunu ileri sürdü.

Erdoan, Selçuk Mzraklnn Veni Vidi Hastanesinde kdemli cerrah olarak çaltn, hiçbir zaman gece nöbetine kalmadn, tanklarn da bunu doruladn, dosyada kanuna uygun tek bir delil olmadn söyledi ve tahliye talebinde bulundu.

SAVCININ VERD MÜTALAA

Cumhuriyet savcs mütalaasnda mevcut delil durumu, isnat edilen suçla ilgili somut delillerin bulunmas, kaçma ve saklanma üphesi, suçlamaya ilikin cezasnn alt ve üst snr ile verilmesi beklenen cezaya göre tutuklama tedbirinin ölçülü olduunu dikkate alarak, Mzrakl hakknda tutukluluk halinin devam yönünde görü bildirdi.

Karar için verilen arann ardndan mahkeme, Selçuk Mzraklnn tutukluluk halinin devamna karar verdi. Bir sonraki duruma 10 ubatta görülecek.

MIZRAKLI çN STENLEN CEZA

Görevden alnan ve tutuklanan HDPli eski Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakan Adnan Selçuk Mzrakl hakknda silahl terör örgütüne üye olmak suçundan 7 yl 6 aydan 15 yla kadar hapis cezas, mahkumiyeti halinde ise TCKnin 53/1 maddesinde görülen hak yoksunluklarna hükmedilmesi talep ediliyor.

Ana Sayfaya Git