MMO'dan asansör uyarısı

Asansörlerin periyodik kontrollerinin tamamen kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti olduğunu belirten MMO Diyarbakır Şubesi, asansör kontrollerinin piyasa insafına terk edilmesine tepki gösterdi.

Haberler 07.12.2019 - 01:31 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Makina Mühendisleri Odas (MMO) Diyarbakr ubesi tarafndan yaplan açklamada, halkn konutlar, iyerleri, hastaneler, AVMler gibi birçok yerde kulland asansörlerin saysnn ülkede 500 binin üzerinde olduu düünüldüü belirtilerek, Sanayi ve Teknoloji Bakanl verilerine göre, Asansör Periyodik Kontrol Yönetmelii kapsamnda 2018 ylnda toplam 434 bin 717 asansörün periyodik kontrolü yapld kaydedildi. Açklamada, kontroller sonucu 223 bin 433 asansöre (yüzde 51) güvensiz anlamnda krmz etiket, 21 bin 122 asansöre (yüzde 5) kusurlu anlamnda sar etiket, 102 bin 405 asansöre (yüzde 24) hafif kusurlu anlamnda mavi etiket ve 87 bin 757 asansöre de (yüzde 20) kusursuz anlamndaki yeil etiket yaptrld ifade edildi.

PYASA DÜZENLEND

Kamu kurumu niteliinde bir meslek kuruluu olan MMOnun, asansörlerin yllk periyodik kontrollerinin kamusal denetim anlayyla, tekniine uygun olarak, deneyimli ve uzman makina mühendisleri tarafndan yaplmas için akredite olmu özel bir organizasyona sahip olduu hatrlatlan açklamada, 2008 ylnda balatlan ve ilgili Bakanlkla birlikte yürütülen mevzuat çalmalarnda bütün kar çklarmza, bu kontrollerin kamusal görevlendirme ile yaplmas gerekliliini belirtmemize ramen denetim ii piyasaya açlmtr. lk uygulamada Odamz dnda belediyelerle yaplan protokollerde çok yüksek ücretler talep edilmi ve bu i halktan özel firmalara kaynak aktarmann bir frsat olarak görülmütür. Ancak Odamz ve baz belediyelerin çabasyla piyasa düzenlenmi ve ücretler her yl bakanlkça belirlenir hale gelmitir denildi.

RKETLERE DEVREDLMEMEL

Asansörlerin periyodik kontrollerinin kamusal hizmet ve kamusal denetim faaliyeti olduu, bunun piyasann insafna terk edilemeyeceine dikkat çekilen açklamada, u ifadelere yer verildi: Bu denetim faaliyetinin sorumlusu olan belediyeler bu konuda kamu kurumu niteliinde olan kurumlardan destek almakla yükümlü olmal denetim hizmetini kr amaçl özel irketlere devretmemelidir. Mevcut iktidarn yllardan beri kamusal hizmetleri piyasaya açarak daraltan; toplumun can ve mal güvenliini hiçe sayan politikalarnn imdi bu iktidar eletirenlerce uygulanmas toplum bilinci ve vicdannda asla aklanmayacaktr. Ayrca unu ifade etmek gerekir ki; Asansörlerin Periyodik Kontrollerinden daha fazla kr etmek ancak toplumun can güvenlii ile çalan Mühendislerin insanca yaam hakkndan feragat etmekle mümkündür.

TERCH EDLMES GEREKEN DORU YAKLAIM

Kentlerin ve halkn gerçekten toplumcu, demokratik, halkç bir yerel yönetim anlayna ihtiyac olduu belirtilen açklamada, bunun yolu kamu yararn esas alan protokolleri yenilemeyerek asansör kontrollerini özel irketlere vermek olmadna dikkat çekildi. Açklamad, Tercih edilmesi gereken doru yaklam, kamu-toplum yararna mesleki ve teknik ibirliklerini gelitirmek; emekten, adaletten ve demokratik deerlerinden yana dayanmay büyütmektir. Odamz varolu nedeni olan bu kamucu yaklam hassasiyetle koruyacak, buna aykr her uygulamay her zaman olduu gibi takip edecek ve peini brakmayacaktr dedi.

Ana Sayfaya Git