MSB: 2015'ten bugüne 34 bin 950 terörist etkisiz hale getirildi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), 1 Ocak'tan itibaren Irak'ın kuzeyinde 425 terörist, 24 Temmuz 2015'ten bugüne kadar Irak ve Suriye'nin kuzeyi dahil 34 bin 950 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Haberler 08.06.2022 - 00:53 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

MSB Basn ve Halkla likiler Tantm Subay Deniz Yüzba Burcu Naliç Yokuva, zmirde EFES-2022 Tatbikatnn gerçekletirildii bölgede düzenlenen basn toplantsnda, terörle mücadele bata olmak üzere bakanln faaliyetlerine ilikin açklama yapt.

34 BN 950 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Yüzba Yokuva, Milli Savunma Bakanlnn tüm birlik ve kurumlarnn, ülkenin ve milletin güvenlii için yürüttüü görevleri azim ve kararllkla yerine getirmeye devam ettiini belirterek, Bu kapsamda; Türk Silahl Kuvvetlerimiz terörle mücadelenin yan sra mavi vatanmzda ve semalarmzda hak, alaka ve menfaatlerimizi korumakta, ayrca dünyann birçok corafyasnda bölgesel ve küresel bar ve istikrara katk salamay sürdürmektedir. FETÖ, PKK/KCK/PYD-YPG, DEA bata olmak üzere tüm terör örgütlerine kar mücadelemiz artan bir iddet ve tempoda, terörü ve teröristleri kaynanda etkisiz hale getirme anlay ile devam etmektedir. Bu kapsamda, 1 Ocaktan itibaren Irakn kuzeyinde 38i büyük, 142si orta çapl olmak üzere 180 operasyon icra edilerek 425 terörist, 24 Temmuz 2015ten bugüne kadar Irak ve Suriyenin kuzeyi dahil 34 bin 950 terörist etkisiz hale getirilmitir dedi.

PENçE OPERASYONLARINDA 1130 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Ayrca, Pençe Serisi operasyonlar kapsamnda son olarak 17 Nisanda Metina, Avain-Basyan ve Zap bölgesinde balatlan Pençe-Kilit Operasyonunun baaryla gerçekletirildiini ve terör yuvalarnn tek tek parçalandn aktaran Yokuva, Tüm operasyonlarmzda olduu gibi Pençe-Kilit Operasyonunda da amacmz, halkmza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldrlarn bertaraf etmek ve hudut güvenliimizi salamaktr. Birlemi Milletler Anlamasnn 51inci maddesinden doan meru müdafaa haklarmz dorultusunda sadece terörist hedeflere kar icra edilen Pençe-Kilit Operasyonunda teröristlere ait çok sayda silah, mühimmat, mayn ve el yapm patlayc (EYP) ele geçirilmi, ayrca 184 maara ve snak tahrip edilmitir. Pençe Serisi operasyonlar kapsamnda bugüne kadar 195i Pençe-Kilit Opersayonunda olmak üzere toplam 1130 terörist etkisiz hale getirilmitir. Dost ve müttefiklerimizle koordine edilen ve komularmzn toprak bütünlüüne saygl olarak gerçekletirilen bu operasyonda da her zaman olduu gibi sivillerin, tarihi ve kültürel varlklar ile çevrenin zarar görmemesi için azami hassasiyet gösterilmektedir. Ayrca, Türk Silahl Kuvvetlerinin teröristler dnda bir hedefinin bulunmadn bir kez daha vurgulamak istiyoruz. Nasl ki DEA Müslümanlar temsil etmiyorsa PKK terör örgütü de Kürt kardelerimizi temsil etmemektedir diye konutu.

NSAN AYINDA HUDUTLARDA 1400 K YAKALANDI

Ardndan hudut güvenliine deinen Yüzba Yokuva, Hudutlarmzda kaçakçln, yasa d geçilerin ve düzensiz göçün engellenmesi ile teröristle mücadelede etkinliin artrlmas kapsamnda; snrlarmzda teknolojik vastalarla desteklenmi fiziki güvenlik sistemleri tesis edilmekte, hudut birliklerimizin imkan ve kabiliyetleri sürekli gelitirilerek snr güvenliinde etkin tedbirler alnmaktadr. 2022 ylnda ran snrnda 39 bin 177 ahs engellenmi, 966 ahs yakalanmtr. Alnan ilave ve etkin tedbirler sayesinde 1 Nisandan bugüne kadar tüm hudutlarmzdan yasa d yollarla geçmeye çalan 1400 ahs yakalanmtr. Bu ahslardan 129u FETÖ mensubu olmak üzere 194ü teröristtir. 38 bin 261 ahs ise hududu geçemeden engellenmitir. Yine bu dönemde icra edilen operasyonlarda; 1007 kilogram uyuturucu, 4 bin 250 adet muhtelif uyuturucu hap, 3 bin 750 paket sigara ve 552 adet muhtelif silah ele geçirilmitir. Snrlarmzn güvenlii, ilgili bakanlk ve kurumlarla koordineli olarak zorlu iklim ve arazi artlarnda, Hudut, namustur anlay ile kesintisiz olarak salanmaktadr ifadelerini kulland.

TACZ VE SALDIRILAR SONRASI 1256 TERÖRST ETKSZ HALE GETRLD

Yüzba Yokuva, Suriyede hayatn normallemesine yönelik insani yardm ve altyapy destekleme faaliyetlerinin de ilgili kamu kurum ve kurulular ile koordineli olarak yürütüldüünü belirterek, Ancak terör örgütlerinin; bata Tel Rfat, Münbiç ve Fratn dousu olmak üzere dier bölgelerden de sivillere ve birliklerimize saldr araylar sürmektedir. 1 Ocaktan itibaren harekat bölgelerimize terör örgütü tarafndan 476 taciz ve saldr gerçekletirilmi, kahraman komandolarmzn annda müdahalesi ile 1256 terörist etkisiz hale getirilmitir. Birliklerimizin güvenlii için gerekli her türlü tedbir alnmaktadr. Suriyenin kuzeyindeki harekat bölgelerinde yapm olduumuz mutabakatlara uyuyor, muhataplarmzdan da uymalarn beklediimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Yine, muhataplarmzla yaptmz görümelerde çok teferruatl bir ekilde, tüm somut delilleriyle ortaya koyduumuz PKKnn YPG, YPGnin de PKK olduunun, aralarnda bir fark olmadnn herkes tarafndan anlalmasn bekliyoruz. DEAla mücadele ad altnda uluslararas kamuoyunda kendini merulatrmaya çalan eli kanl PKK/YPG terör örgütü bata olmak üzere, bölgede salanan bar ve istikrar bozmak maksadyla sivillerin yaam hakkn ellerinden alanlara kar, masum ve mazlumlar gözeterek Suriye halknn yannda olmaya devam edeceimizi, dünyann da bu insanlk suçuna sessiz kalmamas gerektiini bir kez daha vurgulamak istiyoruz dedi.

YUNANSTAN, HUKUK TANIMAZ EYLEMLERNE DEVAM ETMEKTE

Türk Silahl Kuvvetlerinin Egede ve Akdenizde Türkiyenin ve Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin hak, alaka ve menfaatlerini korumaya devam etttiini ifade eden Yokuva, Tüm sorunlarmzn uluslararas hukuk ve iyi komuluk ilikileri çerçevesinde çözümü için büyük çaba harcanmaktadr. Türkiyenin iyi komuluk ilikileri ve müttefiklik ruhu içindeki tüm iyi niyetli ve samimi yaklamlarna ramen Yunanistan gerginlii trmandrc, saldrgan söylem, tahrik ve hukuk tanmaz eylemlerine maalesef devam etmekte, yaptmz tüm diyalog ve görüme çarlarmz cevapsz brakmakta ve ülkemize kar yönelttii temelsiz suçlamalarn sürdürmektedir. Yunanistan, askeri deniz ve hava araçlar ile Gayri Askeri Statüdeki Adalara yönelik ihlallerine devam etmekte olup 2022 ylnda 953 ihlal gerçekletirmitir. Yine bu dönemde söz konusu adalara 24ü savunma bakan yardmcs tarafndan olmak üzere 73 ziyaret gerçekletirilmi, uluslararas hukukun ihlaline devam edilmitir. Yunanistann Gayri Askeri Statüdeki Adalara yönelik askeri faaliyetleri, Lozan ve Paris Bar Antlamalarnn gayri askeri statüye ilikin hükümlerinin esastan ihlali anlamna gelmektedir. Söz konusu ihlal ve ziyaretlere kar diplomatik kanallardan gerekli giriimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamnda faaliyetler yürütülmektedir. Temennimiz; Türk ve Yunan halknn bölge zenginliklerinden de adil bir ekilde istifade ederek bar, refah ve güven içinde yaamas, Ege Denizinin Türkiye ve Yunanistan arasnda dostluk denizi olmasdr diye konutu.

ACLEN BR ATEKES LAN EDLMES ÖNEML

Bir dier önemli hususun da Kuzey Kbrs Türk Cumhuriyetinin Adadaki durumu olduunu kaydeden Yokuva, Kbrsta egemen, eit, bamsz iki devletin tek çözüm olduunu vurguluyoruz. Garanti ve ittifak antlamalar dorultusunda geçmite olduu gibi bugün de Kbrsl kardelerimizin yanndayz. Türkiye garantör devlet olarak uluslararas anlamalar ve uluslararas hukuktan kaynaklanan meru haklar çerçevesinde Kbrsta bar, huzur ve güvenliin teminat olmaya devam edecektir. Öte yandan Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasnda yaanan, bölgemizin ve dünyann güvenliine ciddi bir tehdit tekil eden gelimeleri de yakndan takip ediyoruz. Ukraynann egemenliine ve toprak bütünlüüne yönelik uluslararas hukuka aykr bu durumun, gerginliin bir an önce azaltlarak, diplomatik yollarla çözülmesi çarmz tekrarlyor, daha fazla can kayb yaanmamas, huzur ve istikrar salanmas için acilen bir atekes ilan edilmesinin önemli olduunu bir kez daha vurguluyoruz. Karadenizde güvenliin salanmas için Montrö Sözlemesi ile kurulan statükonun korunmas gerektiine inanyoruz. Ülkemiz, insani yardm konusunda üzerine düeni bugüne kadar olduu gibi bundan sonra da yapmaya, ilkesel bir tutumla uluslararas hukuk çerçevesinde Karadenizde ve tüm dünyada bar, diyalog, huzur ve refah içinde yaanmas için gayret göstermeye devam edecektir ifadelerini kulland.

TERÖR ÖRGÜTÜNE DESTEK OLMAK MÜTTEFKLK RUHUNA AYKIRIDIR

Kuruluundan bugüne kadar baarl bir savunma ittifak olan NATOnun, deerlerini ve sorumluluklarn paylamaya, ikinci büyük ordusu olarak NATOnun güvenliinin tam merkezinde olmaya devam ettiklerini hatrlatan Yokuva, Bir güvenlik örgütü olarak en büyük mücadele alanlarndan biri küresel terörizm olan NATO içerisinde; ttifak üyesi bir ülkeye saldran; asker, polis ve sivilleri ehit eden terör örgütüne destek olmak müttefiklik ruhuna aykrdr. Bu destei verenlerin NATO içerisinde yeri olmamaldr. Türkiyenin; 85 milyon vatandan ve ayn zamanda NATOnun da snrlar olan snrlarn terör örgütlerine kar koruma hassasiyeti bulunmaktadr. NATOnun genilemesi, hassasiyetlerimize gösterilecek sayg orannda anlaml ve önemlidir. Ülkemiz, bölge ve dünya bar için sorunlarn her zaman diyalogla çözümünden yanadr. Küresel ve bölgesel güvenlik ve istikrarn tesisi için elinden geleni yapmaya devam etmektedir dedi.

FETÖ LE MÜCADELE

Yüzba Yokuva, FETÖ ile mücadeleye ilikin de, Bakanlmzn tüm birimleri gerekli hassasiyeti göstererek yeni bilgi, belge ve veriler nda FETÖ ile mücadelesini kararllkla sürdürmektedir. 15 Temmuz 2016dan bugüne kadar 24 bin 387 personel ihraç edilmitir. 781 personel hakknda ise idari süreç devam etmektedir. 01 Ocak - 03 Haziran 2022 tarihleri arasnda; 428 personel ihraç edilmi, 258 emekli personelin rütbeleri geri alnm, 249 personel göreve iade edilmi, 22 emekli personelin rütbesi/unvan iade edilmitir. Milli Savunma Bakanl bünyesinde FETÖ ile iltisakl tek bir personel kalmayncaya dek mücadelemiz kararllkla devam edecektir diye konutu.

Ana Sayfaya Git