Muş'ta 11 milyon yıllık fosiller bulundu

Muş'un Varto ilçesinde yapılan arazi araştırması sırasında Orta Miyosen Dönemi'ne ait 11 milyon yıllık midye kabuğu ve salyangoz fosilleri tespit edildi.

Haberler 23.03.2019 - 10:52 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Muta yaplan arazi aratrmalar srasnda yaklak 11 milyon yl öncesine ait fosiller bulundu.

Muun Varto ilçesine 10 kilometre mesafedeki Yedikavak bölgesinde karlarn erimesiyle ortaya çkan fosilleri gören vatandalar, durumu Mu Alparslan Üniversitesine (MÜ) bildirdi.

Bunun üzerine MÜ Afet Yönetim Uygulama ve Aratrma Merkezi Müdürü, Öretim Üyesi Jeomorfolog Dr. skender Dölek, çevre ve ehircilik Bakanl Tabiat Varlklarn Koruma ube Müdürü Ertan Öncel ile aratrma ekibi bölgede inceleme yapt.

Aratrma sonucunda bölgede bulunan fosillerin imdiki Mu Ovas ile Vana kadar uzanan bölgeyi kapatan Acsu Gölüne ait olduunu tespit eden aratrma ekibi, aldklar örnekler üzerinde yaptklar incelemeler sonucu fosillerin yaklak 11 milyon yllk olduunu belirledi.

- Anadolunun jeolojik tarihi bakmndan önemli

Dölek, yapt açklamada, alann turizm açsndan da önemli olduunu belirterek, fosillerin kayt altna alnmas gerektiini söyledi.

çevre ve ehircilik l Müdürlüü ile yürüttükleri tabiat varlklarnn envanter çalmalar kapsamnda bölgeyi incelediklerini anlatan Dölek, u bilgileri verdi:

Varto ilçesine yaklak 10 kilometrelik bir mesafede, karlarn erimesiyle ortaya çkan deniz canllarna ait fosiller bulduk. Yaptmz karbon testleri ve paleontolojik ya tayin metotlaryla fosillerin yaklak 11 milyon yl öncesine ait olduunu belirledik. Orta Miyosen olarak ifade edeceimiz jeolojik dönem içerisinde olumu veya bugünkü Mu Ovas ile Vana kadar uzanan bölgeyi kapatan Acsu Gölüne ait ekolojik artlarda var olmu canl topluluklarna ait fosiller. Deniz mesafesinden yaklak bin 650 metre yüksekteyiz. Anadolunun jeolojik tarihi için önemli olduunu düünüyoruz.

skender Dölek, midye kabuklar ve salyangoz olarak ifade edilecek fosil gruplar dnda mikro fosillerin de bölgede bulunduunu kaydederek, fosillerin paleojeolojik ve paleojeomorfolojik koullar ifade etmesi açsndan önemli olduunu vurgulad.

Bu tür yerlerin kayt altna alnmas gerektiini dile getiren Dölek, Sadece yer bilimleri açsndan deil ilin turizm potansiyeli açsndan da önemli varlklardr. Dünyada deien turizm anlay ile insanlar deniz ortamndan kaçp daha doal ortamlar tercih ediyor. Bu bakmdan, maceray seven, keif yapmak isteyen ve doay seven insanlarn gelip buralar görmelerini bekliyoruz. dedi.

- Burann korunmas için çalmalarmz yapacaz

çevre ve ehircilik Bakanl Tabiat Varlklarn Koruma ube Müdürü Öncel de fosillerin kayt altna alnmas için gerekli çalmalar yapacaklarn belirterek, öyle konutu:

Mu snrlar içerisinde pek çok jeosit alan ve fosiller bulunmaktadr. Burasnn kesin korunacak alan olarak ilan edilmesi için gerekli çalmalarmz yapacaz. çevre ve ehircilik Bakanl ile Tabiat Varlklar Genel Müdürlüüne bilimsel aratrma raporu sunacaz. Ön incelemelerin ardndan burann korunacak alan ilan edilmesini planlyoruz.

Ana Sayfaya Git