Müdürler kusurlu?

4 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı HDP mitingindeki patlamaya ilişkin, "görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla 14 polis memuru hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Haberler 04.11.2017 - 09:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ddianamede, Diyarbakr Emniyet Müdürlüünde görevli, aralarnda 3. Snf Emniyet Müdürü K.A, Komiser A.K, polis memurlar M.S, A.D. ve M.Dnin, patlaycnn olay öncesinde sakland Farabi Anadolu mam Hatip Lisesi bahçesinde arama faaliyetinde bulunmadklar bildirildi. üphelilerden 4. Snf Emniyet Müdürü F.D. ve Komiser M.A.Cnin de söz konusu okulun bahçesinde tedbir almadklar belirtildi.

hmal iddias

Terör saldrsn gerçekletirdii iddiasyla hakknda dava açlan Orhan Gönderin miting öncesinde otelde yoklama kaça olarak arandnn tespit edildii vurgulanan iddianamede, polislerden H.Y, A.T. ve H.Ynin sank Gönderin sorgusunu Kaçakçlk stihbarat Harekat ve Bilgi Toplama Merkezi sistemi üzerinden yapmadklar bildirildi. ddianamede, üphelilerden 3. Snf Emniyet Müdürü K.K, 4. Snf Emniyet Müdürü D.U. ve Emniyet Amiri Y.Önün, polis memurlar H.Y, A.T. ve H.Ynin i ve eylemleri üzerindeki denetim görevlerini ihmal ettikleri belirtildi.

- stenen ceza

ddianamede, emniyet personeli K.A, A.K, M.S, A.D, M.D, F.D, M.A.C, M..Y, H.Y, A.T, H.Y, K.K, D.U. ve Y.Ö hakknda görevi kötüye kullanmak suçundan 3 aydan bir yla kadar hapis cezas isteniyor. ddianamede, 5 polis memuru hakknda da kovuturmaya yer olmadna karar verildi. HDPnin, 5 Haziran 2015te Diyarbakr stasyon Meydannda düzenledii seçim mitingindeki iki patlamada 4 kii ölmü, 210 kii yaralanmt.

DYARBAKIRda, HDPnin 5 Haziran 2015 günü yapt mitinge düzenlenen, 5 kiinin ölümü, 400 kiinin yaralanmasna neden olan bombal saldrda görevlerini yerine getirmedikleri iddiasyla 5i emniyet müdürü toplam 14 polis hakknda, 3er aydan 1er yla kadar hapis istemiyle dava açld. ddianamede, seçim mitingine yönelik DEA tarafndan gerçekletirilen iki ayr bombal saldrda gerekli güvenlik tedbiri alnmad, asker kaça olan ve bombalar patlatt belirtilen DEA üyesi Orhan Gönderin kald otelde hakknda yasal ilem yaplmad ifade edildi.

Diyarbakr Cumhuriyet Basavclnn, 5 Haziran 2015 tarihinde yaplan HDP mitingine bombal saldr düzenlenmesinde ihmalleri olduu iddia edilen polislere ilikin yürüttüü soruturma tamamland. Hazrlanan iddianamede, 5 deiik snflarda emniyet müdürü, 3ü komiser ve 6s polis olmak üzere toplam 14 üpheli polis hakknda, görevi kötüye kullanmak suçundan 3er aydan 1er yla kadar hapis cezas talep edildi. Diyarbakr 14üncü Asliye Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede, patlamada yaralanan 10 kii ise ikayetçi olarak yer ald. ddianemede, 14 üphelinin 5 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen seçim mitinginde gerekli güvenlik tedbiri almadklar ve asker kaça olan DEA üyesi Gönder hakknda kald otelde tespit edilmesine ramen yasal ilem yapmadklar belirtildi.

Bombal saldr ile ilgili görevlerini ihmal ettikleri iddia edilen polisler hakknda Diyarbakr Valiliinden soruturma izni istendiini belirten savc, Valilik l dare Kurulunun 30 Temmuz 2015 tarihli kararyla, miting alan ve çevresinde gerekli güvenlik tedbirlerini tam uygulamayan ve bombal saldry gerçekletiren DEA terör örgütü üyesi Orhan Gönderin otel konaklamas srasnda yoklama kaça olarak arandnn tespit edilmesine ramen Kaçakçlk stihbarat Harekat Bilgi Toplama Daire Bakanl (KHB) üzerinden sorgulama yapmayan polis ve amirleri hakknda soruturma izni verildiini kaydetti. Haklarnda soruturma izni verilen polislerin kararn iptali için Diyarbakr Bölge dare Mahkemesine bavurduunu kaydeden savc, yaplan bavurunun suçlamalarn ciddi belge ve bulgularn soruturmay yaplmasn gerektirir nitelik ve yeterlilikte olduu gerekçesiyle reddedildii ifade etti.

TEDBRLERN ALINMASINDA HMALKAR DAVRANILDI

Soruturmaya tabi tutulan polisler hakkndaki ön inceleme raporu ve Emniyet Genel Müdürlüü Tefti Kurulu Bakanln müfetti raporuna dikkat çeken savc, patlamadaki ihmalin, güvenlik tedbirlerinin tam olarak uygulanmamas ve KHB sistemi üzerinden sorgulama yaplmamas olduuna dikkat çekti. Diyarbakr Emniyet Müdürlüünün emri ile miting alan ve çevresinde patlayclara kar arama görevi verilmesi ve tedbir alnlmasnn istendiini belirten savc, buna ramen üphelilerden 3üncü Snf Emniyet Müdürü K.Ann, Komiser A.Knin, polis memurlar M.S., A.D. ve M.Dnin, patlaycnn olay öncesinde sakland Farabi Anadolu mam Hatip Lisesi bahçesinde arama yapmadklar kaydedildi. üphelilerden 4üncü Snf Emniyet Müdürü F.D. ve komiser M.A.Cnin Farabi Anadolu mam Hatip Lisesi bahçesinde tedbir almadklarn belirten savc, 2nci Snf Emniyet Müdürü M..Ynin miting alannda emniyet tedbirlerinden sorumlu müdür olarak yetki ve sorumluluunda bulunan emniyet tedbirlerinin alnmas hususunda ihmalkar davrandn ifade etti. üphelilerin suç tarihinde görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal göstermeleri neticesinde terör eyleminin önlemediini vurgulayan savc, 14 üphelinin ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma suçunu ilediklerini belirttii.

KHB SORGUSU YAPILMADI

ddianamede, bombal saldrdan önce patlayclarla birlikte otelde konaklayan Orhan Gönderin asker kaça olduununu tespit eden, buna ramen hakknda KHB sistemi üzerinden sorgulama yapmayan polisler hakknda da ceza talep edildi. ddianameyi hazrlayan savc, üpheli polisler H.Y., A.T. ve H.Ynin, terör üphelisi Orhan Gönderin 2 ve 3 Haziran 2015 günleri konaklad otelde yoklama kaça olarak arandnn tespit edilmesine ramen sorgulamasn KHB sistemi üzerinden yapmadklarn kaydetti. 3üncü Snf Emniyet Müdürü K.K., 4üncü Snf Emniyet Müdürü D.U ve Emniyet Amiri M.Y.Önün, polis memurlar H.Y., A.T. ve H.Y.nin i ve eylemleri üzerindeki denetim görevini ihmal ettiklerini kaydeden savc, üphelilerin görevlerinin gereklerini yapmakta ihmal göstermeleri neticesinde terör eyleminin önlenmediini ifade etti.

ddianamede ayrca, Diyarbakr Emniyet Müdür Yardmcs .B., Asayi ube Müdür vekili N.Y., Aranan ahslar Büro Amiri M.Y.Ö., Asayi ube Müdür Yardmcs D.U. ve polis memuru B.K., hakknda ise takipsizlik karar verildii kaydedildi.

Ana Sayfaya Git