Müftüler de Nikah Kıyacak

Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildi.

Haberler 06.10.2017 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Tasaryla, Nüfus Hizmetleri Kanununda bulunan tanmlar gözden geçirilerek ifadeler güncelleniyor. Tanmlara, Veri Paylam Kurulu ve yetkili idare tanmlar ekleniyor.

Elektronik ortamda tutulan aile kütüklerinde kiiye ait tek bir kayt tutulacak, kii ve olay kaytlar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaras ile ilikilendirilecek. Bu konuda çileri Bakanl yetkili olacak.

Aile kütüklerinde yer alacak bilgilere velayete ve vesayete ilikin bilgiler ilave edilecek. Velayet ve vesayeti gerektiren hallere ilikin bilgiler sadece elektronik ortamda tutulacak.

Uluslararas Koruma ve Yabanclar Kanunu kapsamndaki yabanclara kimlik numaras vermeye ve yabanclar kütüüne kaydetmeye çileri Bakanl yetkili olacak ancak diplomatik misyon mensuplar bu hükmün kapsam dnda olacak.

Yabanclarn Türkiyede meydana gelen nüfus olaylarna ilikin olarak nüfus müdürlüklerine yaplan bavurular üzerine ilgili olay formlar düzenlenecek ve bir örnei kendilerine verilecek. Bu formlar özel dosyada saklanacak.

Sa olarak dünyaya gelen her çocuun, doumdan itibaren Türkiyede 30 gün içinde nüfus müdürlüüne, yurt dnda ise 60 gün içinde d temsilcilie bildirilmesi zorunlu olacak. Doum bildirimleri, doumu gerçekletiren salk kurulularna da yaplabilecek.

Salk kurulular ve salk kurulular dnda salk personeli nezaretinde gerçekleen doumlar, ilgili salk birimince bulunulan yer nüfus müdürlüüne 5 i günü içinde bildirilecek.

Bildirimde doumun salk kuruluunda veya salk personeli nezaretinde olduunu ispatlayan rapor veya resmi belge ve doum tescil isteini belirten form dilekçe yer alacak. Salk personeli nezaretinde gerçeklemeyen doum bildirimi, gebelik srasnda anneyi takip eden tabip ya da salk meslei mensubunca düzenlenecek rapor veya belge ile yaplacak.

- Doum bildirimi sözlü beyanla da yaplacak

Salk personelinin takibi dnda doan çocuklarn doum bildirimi nüfus müdürlüklerine sözlü beyanla yaplacak. Beyann teyidi amacyla mülki idare amirinin emriyle, aile hekimlerinin araclyla aratrma yaptrlacak. Doum bildirimi, veli, vasi, kayym, bunlarn bulunmamas halinde çocuun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeleri ya da çocuu yannda bulunduranlar tarafndan yaplacak.

çocua konulan isim, 3 ad geçmemek üzere ve ksaltma yaplmadan yazlacak.

Yurt dndaki doum bildirimleri, yabanc makamlardan alnan resmi belge veya raporun d temsilcilie verilmesi ile yaplacak. Doum bildiriminin d temsilcilie bizzat yaplamamas halinde, yabanc makamlardan alnan resmi belge veya rapor ile çocua konulan adn belirtildii dilekçenin, ana ve babann kimlik bilgilerini gösteren belgelerle d temsilcilie gönderilmesi suretiyle de yaplabilecek.

Ölü doan çocuklar aile kütüüne yazlmayacak. Bir doumda birden ziyade doan çocuklar dou srasyla yazlacak.

- l ve ilçe müftüleri de evlendirebilecek

Tasaryla, il ve ilçe müftüleri de evlendirme memurlar arasna ekleniyor.

Tannan veya babala hükümle soyba kurulan çocuklar, babalarnn hanesine baba ad ve soyad ile nakledilecek.

Merkezi veri tabannda yer alan kaytlara göre, uzun süre ilem görmeyen ve ya itibaryla ölü olmas muhtemel kiiler, Nüfus ve Vatandalk leri Genel Müdürlüünce tespit edilecek. Tespit edilen kaytlarn aratrlmas, mülki idare amirinin emriyle kolluk kuvvetlerine yaptrlacak. Aratrma sonucu ölü olduklar belirlenenlerin ölümleri tescil edilecek.

Hakl sebeplerin bulunmas halinde, ayn konuya ilikin düzeltme yaplmas hakimden istenebilecek. Nüfus müdürlüü, ad deiiklii halinde, bu kiinin çocuklarnn baba veya ana adna ilikin kayd, soyad deiikliinde ise ein ve ergin olmayan çocuklarn soyadn da düzeltecek.

Kiiler, kendileri ve alt ya da üst soylarna ait nüfus kayt örneklerini, kendileri ve ergin olmayan çocuklarnn ise yerleim yeri belgelerini, güvenli kimlik dorulama araçlarn kullanarak e-devlet kaps üzerinden sorgulayabilecek, sonucu fiziki veya elektronik ortamda mercisine verebilecek. E-devlet kaps üzerinden alnan belgeler, nüfus müdürlüklerinden alnm dier belgeler gibi ayn hukuki deere sahip olacak.

Ana Sayfaya Git