Muhalifler Yargı Eliyle Susturuldu

OHAL ile özgürlüklerin kullanılamaz hale getirildiğini belirten Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, muhaliflerin yargı eliyle susturulmak istendiğini söyledi.

Haberler 04.09.2018 - 09:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr Barosu, yeni adli yl açlna ilikin Diyarbakr adliye binas önünde basn açlmas yapt. Basn açklamasna Diyarbakr Barosuna bal avukat ve STK temsilcileri katld.

Baro Bakan Ahmet Özmen, basn açklamasna Tahir Elçiyi anarak balad. Tahir Elçinin onlarca kamera önünde katledilmesine ramen hl faillerinin bulunmadn ifade eden Özmen, Geçen bunca süre içerisinde soruturma dosyasnda henüz tek bir kii bile üpheli sfatyla sorgulanmamtr. Bu durum dahi tek bana adli mekanizmalarn halini yeterince ortaya koymaktadr. Tahir Elçi cinayeti için etkin bir soruturma yürütülmesi ve faillerin ortaya çkarlmas, toplumsal bara çok büyük fayda salayaca gibi, yargya olan güvenin artmasn salayacak ve yargdaki en ciddi problem alanlarndan biri olan cezaszlk uygulamalarnn son bulmasna da büyük bir katk sunacaktr. Bu balamda yetkililere sorumluluklarn hatrlatarak yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyoruz dedi.

OHAL LE ÖZGÜRLÜKLER KULLANILAMAZ HALE GETRLD

Geçen adli ylda ülkede birçok hukuksuzluk yaandna dikkat çeken Özmen, 15 Temmuz darbe giriiminin ardndan ilan edilen OHAL ile birlikte temel hak ve özgürlüklerin birçounun askya alndn ve birçounun da kullanlamaz hale getirildiini söyledi. Bu süre zarfnda binlerce yurttan mesleklerinden ihraç edildiini, basn yayn organlar ve derneklerin kapatldn, birçok insann haksz gözalt ve tutuklamalarla kar karya kaldn ifade eden Özmen, Bu dönemde halk iradesi ile seçilmi olan milletvekilleri, belediye bakanlar ve siyasetçiler hukuksuz bir ekilde tutuklanm, tutukluluk halleri sürdürülmü ve belediyelerde kayyum atanmas uygulamalarna devam edilmitir. Temel hak ve özgürlükler alanndaki bu ihlallerin birçou yarg denetimi dnda braklm birçok alanda da yarg ilevsiz braklmtr dedi.

SORUNLARIN KAYNAI KÜRT MESELESDR

Demokratikleme, toplumsal bar ve refah bata olmak üzere birçok sorunun merkezinde Kürt meselesinin bulunduunu ifade eden Özmen, açklamasn u sözlerle sürdürdü: Kürt meselesini kalc bir çözüme kavuturmann yegne yolu bartr, demokrasidir, diyalogtur.

YARGI TAM BAIMSIZ OLMALI

Toplumun bir arada ve bar içinde yaamasna ihtiyaç duyduumuz bu dönemde; Adalet bir kutup yldz gibidir, geri kalan her ey onun etrafnda döner özdeyiiyle adaletin önemini ifade etmek istiyoruz. Nitekim yarglama faaliyetinin yerine getirildii mahkeme salonlarnda yazl olan Adalet mülkün temelidir sözüyle de adaletin bir toplumsal örgütlenme olan devletin temelini oluturduu ifade edilmektedir. Yarglama faaliyeti yapan ve adaleti yerine getirmekle görevli mahkemelerin her türlü otorite ve güç odandan bamsz olmas ve tam bir tarafszlk içinde görevini yapmas tüm kesimlerin en çok önemsedii konu haline gelmitir.

Ana Sayfaya Git