Muhammed Ali es-Sabuni hayatını kaybetti

Arap dünyasının önde gelen alimlerinden Muhammed Ali es-Sabuni, Yalova'daki evinde 81 yaşında hayatını kaybetti.

Haberler 20.03.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

slam dünyasnda yazd eserlerle önemli bir yere sahip olan Suriyeli Sabuninin yaknlarnn haber vermesi üzerine kent merkezindeki evine giden salk ekipleri, ünlü aliminin yaamn yitirdiini belirledi. Ailesi, Sabuninin cenazesinin stanbulda defnedilmesinin planlandn kaydetti.

Erbatan taziye mesaj

Diyanet leri Bakan Ali Erba, Sabuni ile çekildii fotorafna yer verdii Twitter paylamnda, Eserlerinden her daim istifade ettiim, ömrünü ilme ve insan yetitirmeye adam Suriyeli alim Muhammed Ali es-Sabuni rahmet-i Rahmana kavutu. Kendisine Allahtan rahmet, ailesine ve ilim camiasna basal diliyorum. Mekan cennet, makam ali olsun. ifadesini kulland.

Muhammed Ali es-Sabuni kimdir?

1 Ocak 1930 ylnda Süriyenin Halep ehrinde dünyaya gelen Sabuni, 1952 ylnda Ezher Üniversitesi e-eria fakültesini bitirdi, daha sonra eri kada (yarg) bölümündeki tahassüs eitimini de tamamlayarak 1954 ylnda Ezherden mezun oldu.

Daha sonra el-Alimiyye diplomasn almaya hak kazanan Muhammed Ali es-Sabuni, ardndan ülkesi Suriyeye dönerek sekiz yl sürecek tedris faaliyetlerinde bulundu, Suudi Arabistana göç ederek Mekke-i Mükerreme Üniversitesi Eitim Fakültesinde ve e-eria fakültesinde dersler vermeye balad. Buradaki tedris hizmeti 28 yl devam eden Sabuni, üniversite hocalar yetitirdi ve Ümmül-Kurra Üniversitesinde birçok klasik eserin tahkikini yapt.

Gerek metodu gerekse içerii açsndan, eserleri çok beenilen ve dünyann birçok yerinde ders kitab olarak okutulan ünlü alim, Türklere ve Türkiyeye duyduu ayr sevgiyle de tannd, en küçük kzn da bir Türk genciyle evlendirdi.

Ünlü aliminin ünlü baz eserleri arasnda, Safvetüt-Tefsir, Ravaiu-l Beyn f: Tefsr-i Ayati-l Ahkm min el-Kurn, Kabesün Min Nril Kurnl Kerim (8 cilt), Muhtasar- bn-i Kesir, Tahkik-i Tenvirül Ezhan Min Tefsir-i Rhl Beyn, (4 Cilt), Muhtasar- Tefsr-i Taber, Feth-ür-Rahmn b.Kefi m Yeltebisu Fil-Kurn, El Muktataf min yuni-t-Tefsir, czül-Beyn fi Maksd Suveri-l Kurn (1 cilt) yer ald.

Ana Sayfaya Git