Muhtıracı amirlere operasyon!

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, emekli amirallerin hazırladığı bildiriyle ilgili 10 şüphelinin gözaltına alındığını, 4 şüphelinin de ifadeye çağrıldığını duyurdu. Bildiride imzası bulunan emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek Ankara, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç ve Türker Ertürk İstanbul, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal Kocaeli'de gözaltına alındı. Emekli amiraller Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu, Mustafa Özbey ve Atilla Kıyat İstanbul'da ifadeye çağrıldı.

Haberler 06.04.2021 - 00:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazl açklamada, 4 Nisan 2021 tarihinde baz internet sitelerinde ve sosyal medya mecralarnda 104 emekli amiral tarafndan yaymland belirtilen Montrö bildirisi hakknda Ankara Cumhuriyet Basavclnca 5237 Sayl Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesinde yer alan Devletin Güvenliine ve Anayasal Düzene Kar Suç lemek için Anlama suçundan resen soruturma balatld hatrlatld.

10 ÜPHELYE GÖZALTI

4 Nisan 2021 tarih ve 2021/74463 soruturma sayl dosya üzerinden Ankara l Emniyet Müdürlüüne yazlan talimata istinaden, bildiriyi hazrlayan ve yaymlanma sürecinde aktif olarak faaliyet göstererek imza listesinde yer alan dier kiiler tarafndan imzalanmasn salayan kiilerin açk kimlik ve adres bilgilerinin tespit edilerek bildirildii kaydedildi. Bunun üzerine 10 üphelinin, üzerlerine atl suçun nitelii ile delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa baka üphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini salamak amacyla gecikmesinde saknca bulunmas nedeniyle, 05 Nisan 2021 tarihinde e zamanl olarak gözaltna alnmalarna, gözaltna alnmalarna yönelik talimat yazlmasna, arama, el koyma ilemi yaplmasna, 4 üphelinin ise belirlenen adreslerindeki arama, el koyma ilemlerinin icrasndan sonra ya durumlar göz önüne alnarak gözaltna alnmakszn 3 gün içerisinde Ankara l Emniyet Müdürlüüne müracaat etmelerinin kendilerine tebliine karar verildii bildirildi.

Gözaltna alnmasna karar verilen üphelilerin tamam yakalanarak gözaltna alnd, tüm üphelilere ilikin arama ve el koyma ilemlerinin usulünce icra edildii kaydedildi. Soruturmaya, elde edilen deliller nda çok yönlü devam edildii bildirildi.

GÖZALTINA ALINANLAR

Basavcln gözalt karar ardndan bildiride imzas bulunan emekli amiraller Ergun Mengi, Atilla Kezek Ankara, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydn, Bülent Olcay, Kadir Sadç ve Türker Ertürk stanbul, Turgay Erda ve Ali Sadi Ünsal Kocaelide gözaltna alnd. Emekli amiraller Engin Baykal, Cemil ükrü Bozolu, Mustafa Özbey ve Atilla Kyat stanbulda ifadeye çarld.

GÖLCÜKTE SABAH SAATLERNDE OPERASYON

Kocaelinin Gölcük ilçesinde, emekli amirallerin hazrlad bildiriyle ilgili haklarnda soruturma balatlan emekli amiraller Ali Sadi Ünsal ile Turgay Erda polis tarafndan yaplan operasyonla gözaltna alnd.

104 emekli amiral tarafndan yaynlanan bildiri hakknda Ankara Cumhuriyet Basavcl tarafndan Devletin Güvenliine ve Anayasal Düzene Kar Suç lemek için Anlama suçundan resen soruturma balatld. Yürütülen soruturma kapsamnda haklarnda yakalama karar bulunan iki emekli amiralin Kocaelinin Gölcük ilçesinde olduu tespit edildi. Emekli amiraller Ali Sadi Ünsal ile Turgay Erda, üzerlerine atlan suçun nitelii ve delillerin yok edilmesinin önüne geçmek ve varsa baka üphelilerin de ivedilikle tespit edilmesini salamak amacyla Kocaelinin Gölcük ilçesindeki evlerinde sabah saatlerinde polis tarafndan gözaltna alnd. Gözaltna alnan iki emekli amiralin Kocaelide tamamlanan ilemlerinin ardndan Ankaraya götürülecei belirtildi.

YARGITAY: MLLET RADESN HEDEF ALAN HçBR GÜç VE OLUUM KABUL EDLEMEZ

Yargtay Bakanlndan yaplan açklamada, Anayasal ve yasal bir yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluum kabul edilemez denildi.

Yargtay Bakanlnca yaplan yazl açklamada, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokratik, laik ve sosyal hukuk devleti olduu, bütün erklerin yetki ve güçlerini Anayasa ve yasalardan ald vurguland. Demokratik hukuk düzeninin korunmasnn, yarg kurumlarnn en temel görevi olduu belirtilen açklamada, Anayasal ve yasal bir yetkiye dayanmayan ve milletin iradesini hedef alan hiçbir güç ve oluum kabul edilemez. Geçmite yaanlanlar göstermitir ki; darbe, muhtra ve vesayet hevesi olanlar, milletimizin engin feraseti ve esiz kahramanl ile bertaraf edilmitir. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliine, anayasal ve demokratik düzen ile bireysel hak ve özgürlüklere yönelik her türlü müdahaleye kar yarg yetkisini Türk Milleti adna bamsz ve tarafsz ekilde kullanan yarg kurumlar, yasalar çerçevesinde gereini takdir ve ifa edecektir denildi.

DANITAYDAN BLDR AçIKLAMASI

Dantay Bakanlnn web sayfas üzerinden yaplan yazl açklamada, Montrö bildirisi için Hukuk ve demokrasiye aykr giriimleri çartran ifade ve üslup ile, devlet organlarnn egemenlik yetkisine müdahale edilmesi, demokrasiye ve hukuk devletine zarar vermektedir denildi.

Dantay Bakanlnn açklamas öyle:

Anayasamzda ve kanunlarmzda devlet organlar ile bunlarn görev ve yetkilerinin neler olduu gösterilmitir. Egemenlik kaytsz ve artsz millete ait olup, Türk Milleti bu egemenliini yetkili organlar eliyle kullanr. Hukuk ve demokrasiye aykr giriimleri çartran ifade ve üslup ile, devlet organlarnn egemenlik yetkisine müdahale edilmesi, demokrasiye ve hukuk devletine zarar vermektedir.

Yakn geçmite hukuka ve demokrasiye darbe vurmak isteyenler, bugün yarg mercileri önünde hukuka uygun ekilde yarglanmaktadr.

Türkiye Cumhuriyetinin anayasal kurum ve deerlerine, temel hak ve özgürlüklere yönelik bu tür giriimlere kar, yarg kurumlar hukukun üstünlüünün ve demokratik deerlerin korunmas yönünde üzerine düeni, yarg yetkisini kulland millet adna yasalara uygun olarak yerine getirmeye devam edecektir.

SORUTURMANIN DETAYLARI ORTAYA çIKTI

Ankara Cumhuriyet Basavclnca yürütülen Montrö Boazlar Sözlemesine ilikin hazrlanan bildiri soruturmasnda yeni bilgiler ortaya çkt. Ankara Cumhuriyet Basavc Vekili Veysel Kaçmazn yürüttüü soruturma kapsamnda yaplan incelemede ilk etapta bildiride imzas bulunan 104 emekli amiralden Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydn, Bülent Olcay, Kadir Sadç, Türker Ertürk, Turgay Erda, Ali Sadi Ünsal, Engin Baykal, Cemil ükrü Bozolu, Mustafa Özbey ve Atilla Kyatn bildiri organizasyonunda yer ald tespit edildi. Bunun üzerine 10 emekli amiral hakknda gözalt karar verildi, yalar 70in üzerinde olan 4 emekli amiral ise ifadeye çarld. 10 kiiden 2si Ankarada, 6s stanbulda, 2si de Gölcükte gözaltna alnd. Gözaltna alnanlarn ifade ilemleri Ankarada yürütülecek.

ÖNCEK MUHTIRALARLA BENZERLK

Basavclk kaynaklarndan alnan bilgiye göre, bildirinin bal, yaynlan biçimi, vurgulanan hususlar ve yaynlanma saatinin bundan önceki muhtralarla benzerlik gösterdii, bu nedenle 5237 Sayl Türk Ceza Kanununun 316/1 maddesinde yer alan Devletin Güvenliine ve Anayasal Düzene Kar Suç lemek için Anlama suçunu oluturduu belirtildi. Yaplan ilk tespitlerde 14 kiinin bildirinin yaymlanmasnda aktif görev ald ancak kimin kaleme ald, fikrin kimden çkt gibi sorularn yantnn soruturma sonrasnda ortaya çkaca örenildi.

YEN GÖZALTILAR OLABLR

Gözalt ilemlerinin ardndan, emekli amirallere ait ikametlerde aramalar yapld, bu aramalarda ele geçirilen dijital materyallerin soruturma açsndan önemli olduu vurguland. Dijital incelemelerin ardndan, bildirinin imzas olanlar dnda kimlere gönderildii, gönderilenler arasnda muvazzaf subay olup olmad, Deniz Kuvvetleri Komutanl dnda dier komutanlklarla da irtibat kurulup kurulmad, imza için bask yaplp yaplmad hususlarnn tespitinin yaplaca aktarld. Ayrca soruturmann gidiatna göre elde edilecek yeni deliller nda yeni gözaltlar olabilecei de vurguland.

BALANTILARI ARATIRILACAK

Basavc Vekil Veysel Kaçmaz tarafndan emniyet birimlerine gönderilen talimatla, gözalt karar verilen 10 kii ile ifadeye çarlan 4 kii hakknda daha önce herhangi bir soruturma yaplp yaplmad, haklarnda yürütülen soruturmalarla ilgili ifade bulunup bulunmad, yurt içi ve yurt dnda kimlerle balantl olduklar yönünde aratrma yaplmasnn istenildii de örenildi.

Ana Sayfaya Git