Mülteci politikası tartışıldı

Diyarbakır’da bir araya gelen kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Türkiye’de ilk kez mülteci ve sığınmacı topluluklar için mesleki anket çalışması düzenledi. Olası bir İdlib göçü öncesi hazırlanan proje ile 5 yıllık strateji eylem planı ortaya konulacak.

Haberler 16.09.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakrda bir araya gelen kamu ve sivil toplum kuruluu temsilcileri, Türkiyede ilk kez mülteci ve snmac topluluklar için mesleki anket çalmas düzenledi. Olas bir dlib göçü öncesi hazrlanan proje ile 5 yllk strateji eylem plan ortaya konulacak.

Diyarbakrda kamu ve sivil toplum kuruluu temsilcileri bir araya gelerek, mülteci ve snmaclar konusunda önemli bir proje balatt. Mülteci ve snmaclar için daha önce yaam standartlar ve sosyal durumlar hakknda yaplan çalmalara ilk kez mesleki durum çalmas eklendi.

Diyarbakrda mülteci göçü politikalar tartld

stanbul, Ankara ve Diyarbakrda yaplacak anket çalmas ile 5 yllk eylem plan hazrlanp hayata geçirilecek.

Yaplan çalma ile ilgili bilgi veren proje yürütücüsü MEKSA Vakf Diyarbakr ube Bakan Sertaç Ik, u anda mülteci ve snmac topluluklar için kamu ve sivil toplum ibirlii a kapsamnda bir çalma yürüttüklerini söyledi. Ik, Bu çalmada özellikle kamu kurumlar ile sivil toplum kurulular, üniversiteler ve aktivistleri bir araya getirip ortak bir takm çözümler üretmek, politikalar üretmek için toplandk. u anda Diyarbakr, stanbul ve Ankarada bir anket çalmas yapmay planlyoruz. Bunun sonucunda da özellikle mülteci ve snmac topluluklar için nasl politikalar üretilebilir, istihdama yönelik nasl çalmalar yaplabilir, mesleki eitim stratejisini nasl belirlememiz gerekir gibi konulara açklk getirmeye çalyoruz dedi.

Mültecilerle ilgili 5 yllk strateji plan oluturacaz

Bugüne kadar yaplm çalmalarn arlkl olarak yaam standartlar ve sosyal anketler olduuna deinen Ik, öyle devam etti:

Mülteci ve snmaclar için ilk kez bir mesleki anket yaplacak. Bu anket bize sonrasnda strateji plan oluturma imkan salayacak. Biz en azndan kendi bölgelerimiz için 5 yllk mültecilerle ilgili strateji planlar oluturmay düünüyoruz. Ülkemizde 3,5 milyonun üzerinde toplamda bir mülteci saymz var. Ülkenin aslnda stratejisi u anda mülteci saysn belirli bir seviyede tutmak, koullarn iyilemesi ile birlikte de dönü yapan insanlar için kolaylatrc olmak ama kalmak isteyen insanlarn da adaptasyonunu salamak yönünde. Önümüzde bir dlib süreci var. Bu süreçten sonra eer Türkiyeye büyük bir mülteci akn yaanrsa, bu bir takm öngöremediimiz ciddi sorunlara da yol açacaktr. Bunun içinde stratejik olarak ülkenin de belirledii stratejilerle elimizden geldiince mülteci aknn engellememiz gerekir. Burada bir sava çözüm olmayacaktr. Bu çalma, mesleki eitim yönünde yaplan bir çalma olduu için ve istihdam olanaklarn, meslekleri kapsaml bir ekilde ortaya koyaca için Türkiyede bir ilk. Diyarbakrda da yaklak 30 binin üzerinde mülteci says var. Bu mültecilerle ilgili devletin çalmas dnda sivil toplum kurulularnca bir çalma yaplmad. Bizde burada hem kamuyu hem de sivil toplumu birletirerek ortak bir çalma yapp, herkesin üzerine düen görevi gerçekletirmesini istiyoruz.

Ana Sayfaya Git