Mum ışığında mı oturalım?

Elektriğe art arda zam yapılmasına tepki gösteren Diyarbakırlı vatandaşlar, "artık hiç elektrik kullanmayalım, mum ışığında mı oturalım?" diye sordu.

Haberler 02.10.2019 - 09:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yeni Ekonomik Programn açlmasnn hemen ardndan elektrie yüzde 14,90 orannda zam yaplmasna Diyarbakrl vatandalardan tepki geldi.

Yeni Ekonomik Programdan zam çkt. Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayrak tarafndan önceki gün açklaman Yeni Ekonomik Programn duyurulmasnn hemen ardndan akam saatlerinde elektrie yaklak yüzde 15 orannda zam yapld.

Söz Haber ekibi duman üstünde yeni elektrik zammn ve Bakan Albayrak tarafndan açklanan Yeni Ekonomik Program hakknda vatandan nabzn tuttu. Yeni zamla birlikte hayatn biraz daha zorlatn ifade eden Diyarbakrllar, ayrca DEDAa veryansn ettiler. DEDAn kestii cezalara ve yeni elektrik zammna tepki gösteren vatandalar, öyle konutu;

YERNN IIKLARINI BLE AçAMIYORUM

Erdinç Dinçer, Zam üstüne zam geliyor bu durumda esnafa da kolaylk salamalar gerek. çaltm i yerinin klarn bile açamyorum korkuyorum çünkü faturaya yansyor. Yaplan son zamdan önce 400 lira ödüyordum imdi ki zamdan sonrada artk 500 liradan aa gelmez. Yaplan zammn yansmasn ürünlere de ekleyemiyoruz, zaten halkta para yok halk madur. Özelikle bizim bölge insan çok madur.

DEDA 18 BN LRA CEZA YAZDI

Turan Oruç, Bir ay boyunca elektrik faturasn ödemeyip toplu bir greve girersek merak ediyorum ne yaparlar. Zaten kriz var esnafn vatandan hali ortada birde zam üstüne zam. Giderlerimiz çok gelirimiz yok. Toplu bir grev olmas lazm. DEDA özellemeyecekti, özelletii için uan kuruma kar hiçbir itirazmz onaylanmyor. çaltm taksi dura küçük bir yer sadece buzdolab ve ocak var buna ramen aylk 400 liradan aa fatura gelmiyor. Biz kaçak kullanmadmz halde 18 bin lira kaçak cezas geldi. Defalarca DEDAa gitmemize ramen sonuçsuz kalyor. Delil yok kafadan 18 bin lira ceza yazdlar. Bunun bir çaresi olmal inallah duyarlar sesimizi ve bu durum çözülür. Bir Türkiye vatanda olarak zamlarn önüne geçecek bir formül bulmalarn istiyoruz, madur olmak istemiyoruz.

10 AYDA HER EYE ZAM ÜSTÜNE ZAM GELD

Adnan Oruç, lle Suriyeli mi olalm, rk m deitirelim haklardan yararlanmak için. Kimse fatura ödemezse bu durumu protesto ederse düzelir bence. Önce vatandan durumunun düzelmesi gerekiyor. On ayda her eye zam üstüne zam geldi. Bence enflasyon düzelmez bu durumda.

ARABAMIZIN VERGSN BLE ÖDEYEMYORUZ

eyhmus Koçar, imdi arabama binip gitsem krmz kta durduracaklar beni cezay yazacaklar, bende dört gün uraacam ki o cezay ödeyebilmek için. Ama adamlar snr kapsndan kaçak geliyorlar onlara maa balyorlar. Arabamzn vergisini bile ödeyemiyoruz mazot fiyatlar uçmu. Kimse taksiye binmek istemiyor çünkü vatandan cebinde para yok dolaysyla dolmua biniyor ailecek. Dolmuta da zaten yer yok yani vatanda boulmu durumda artk. Resmen üvey vatanda gibiyiz.

DEDA BAKASININ BORCUNU DA BZE ÖDETMEYE KALKIYOR

Mehmet Oruç, DEDA bakasnn borcunu da bize ödetmeye kalkyor. DEDA bana diyor ki 200 lira ödeyin faturay siz üstünüze aln. Hlbuki ben on yldr ödüyorum sadece annemin adna kaytl. Bugün de gelip bana gelip almasanz ceza yazacaz size diyorlar. Annemle zaten ayn evde yayoruz, ben niye kendi adma kaydedeyim ki. Bu vurgunculuktur baka bir ey deil. Bu durumun biran önce düzelmesi için her eyi yaparz.

BZ PARAYI KOLAY KAZANMIYORUZ, TRAZ STES OLUTURALIM

Ferhat Demir, Bana sabit bir ekilde her ay 465 lira kayp kaçak bedeli olarak fatura çkyor. Bize kaçak kullandmza dair bir belge gönderdiler bizde bu belgenin ne olduunu örenmek istiyoruz herhangi bir bilgi sunmuyorlar. Arkadalarmz tespit etmiler 18 bin lira cezaym ama biz o kadar paray ödeyemeyiz. Yakt parasna m çalalm vergiye mi çalalm bilemiyorum. Sizin kanaln araclyla sesleniyorum toplumsal bir alg oluturalm bu duruma kar itiraz sitesi oluturalm, artk bir eyler yapalm. çünkü biz bu paray kolay kazanmyoruz.

MUM IIINDA MI KALALIM

Sadece elektrie deil, suya, doalgaza ve birçok ihtiyaca zam geldiini belirten Mehmet Klnç da çok uzun bir zamandr isiz olduunu ve elektrik faturalarn da ödeyemediini belirterek, unlar söyledi: sizlik ban alm gidiyor. Ben u an isizim. Elektrik ve suya zammn gelmemesi lazm. Asgari ücret 2 bin TL ve kira fiyatlar ortada. Asgari ücretle çalan biri elektrik ve su faturasn m ödesin ev kirasn m ödesin? Yeter artk zam gelmesin. nsanlar artk bunalyor. Elektrie yine yüzde 15 zam gelmi. Hiç elektrik kullanmayalm, mum nda m oturalm. Bana 90 TL elektrik faturas geldi. Biz iki kiiyiz, ne kadar elektrik kullanyoruz ki bu kadar fatura geliyor? Akam olunca eime klar, televizyonu kapat diyorum. Buzdolabndaki malzemeler bilsem zarar görmeyecek buzdolabn bile çaltrmayacam. Ama buna ramen elektrik faturas yüksek geliyor. Sadece elektrik faturas 90 TL geliyor, 30-40 TLde su faturas gelse ben bittim. Zaten çalmyorum, ne yapacam?

FATURAMI DAH ÖDEYEMEZ HALDEYM

Hasan Akkaya da Elektrik faturalar ve zamlar belimizi büktü. Yetkililerimiz bu durumla ilgilenmiyor. Sürekli zam geliyor. Ne yapacamz bilemiyoruz. yok, büyük bir skntdayz. Sürekli bu ekilde zam gelmesi yanltr. Millet kirasn m ödesin, ailesinin geçimini mi salasn, elektrik faturasn m ödesin? Ayn ekilde su faturalar da yüksek geliyor. Elektrik faturalarm ödeyemiyorum u an 4 tane faturam birikmi. Sürekli zam m yaplr? 150 TLden aa fatura gelmiyor. Bu zamlarn önüne geçilmesi lazm, yazk günahtr. Zaten i güç yok. Elektrik faturlarn ödeyemiyoruz, avukatlk oluyoruz ve elektriimizi kesiyorlar. eklinde konutu.

Ana Sayfaya Git