Musa Anter cinayeti davası

Yazar Anter'in 1992'de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu'nun yaralanmasına ilişkin bazı eylemlerden sorumlu tutulan "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım'ın da dahil olduğu 18 sanık hakkındaki davanın görülmesine devam edildi. Duruşmada eski OHAL Valisi Ünal Erkan, tanık olarak dinlendi.

Haberler 26.09.2019 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yazar Musa Anterin 1992de öldürülmesi ve AK Parti Mardin Milletvekili Orhan Mirolunun yaralanmasna ilikin baz eylemlerden sorumlu tutulan Yeil kod adl Mahmut Yldrm da dahil olmak üzere 18 sank hakkndaki davann durumasna devam edildi.

Ankara 6nc Ar Ceza Mahkemesindeki durumaya sank ve müteki avukatlar ile 1992de Tuncelide kaçrlarak öldürülen salk görevlisi Ayten Hasan Öztürkün babas katld. Gelen evraklarn okunmasndan sonra taraflara söz verildi. Müteki Öztürk, kznn öldürülmesinden sonra yllardr mahkeme kaplarnda eiyle adalet aradn söyledi.

Durumada, Sesli ve Görüntülü Biliim Sistemi (SEGBS) araclyla tank olarak dinlenen gazeteci Nedret Ersanel, Musa Anter cinayetinin ardndan Diyarbakra giderek olaya ilikin aratrma yaptn, Ankaraya dönüte dönemin OHAL Valisi Ünal Erkan ile uçakta karlatn söyledi. Bunun üzerine röportaj yapt Erkann kendisine, Bu olay kimin yaptn biliyoruz. dediini aktaran Ersanel, bu röportajn yer ald haberlerin kupürlerini sundu. Ersanelin ardndan dönemin OHAL Valisi Erkan durumaya katlarak tank olarak dinlendi.

- Ersaneli tanmyorum

Yeil kod adl sank Mahmut Yldrm ve PKK itirafçs sank Abdulkadir Aygan tanmadn ifade eden Erkan, Ersanelin aktard diyalogu hatrlayamadn iddia etti. Ersaneli tanmadn vurgulayan Erkan, Tanyorsam gavur olaym. Böyle bir ey de asla söylemem. Zaten bilsem, bölge valisi olarak katili yakalayn derim. dedi.

Anter cinayetinin nasl ilediine ilikin de bilgi veren Erkan, Musa Anter ve Orhan Mirolu, bir otelde iki gün kalmlar. Yanlarnda üçüncü bir kii daha var. Bu kii, onlar taksiye bindirmi. Daha sonra taksinin önü çkmaz bir sokakta kesilmi ve onlar vurmular, bu cinayet çözülecekse o üçüncü kii bulunmal. Bu kiiyi, o iki kiiye sorun. eklinde beyanda bulundu. Ünal Erkan, ifadesinin ardndan sank ve müteki avukatlarnn sorularn yantlad.

Bir avukatn Sizin döneminizde birçok faili meçhul cinayet oldu. Milletvekili Mehmet Sincar öldürüldü. Hiç merak etmediniz mi? sorusuna Erkan, Bunlar niye merak etmemeyim? Benden önce de vard sonra da oldu. Bölge valisi olarak ne yaplmas gerekiyorsa yaptm. cevabn verdi. Erkan, Buraya gelen herkes üç maymunu oynuyor. Siz en yetkili kiisiniz, bunlar bilmeniz gerekmez mi? sorusuna da, Saklyorsam Allah beni kahretsin. diyerek tepki gösterdi. Erkan, avukatlarn JTEM hakkndaki sorularna ise, JTEM ile ilgili bilgi alacanz kii ben deilim. karln verdi.

- Toroslardan bazlar suça karm olabilir

Musa Anterin olu Dicle Anter de babas ve o dönem öldürülen baz kiilerin cinayetinde beyaz renkli Toros marka araçlarn kullanldn, bunlarla ilgili aratrma yapp yapmadklarn sordu. Bunun üzerine Erkan, Devlet her yl bölge valiliine bütçe yapar. Bu sene alnacak otolara ihtiyac olan kurulular bildirin der. Bütün birimlere sorar. Ben de bütçede alabileceim kadarn aldrrm. O sene beyaz Toros verdiler. Baka renk vermediler. Bunlardan bazlar suça karm olabilir. Bunu aratracak ben deilim. Her ilden sorumlu asayi birimleri var. Bize olaylarla ilgili bunlardan gelen bilgiler olur. ifadelerini kulland.

- Ayten Öztürk ikenceden öldü

Daha sonra Ayten Öztürkün öldürülmesine ilikin emekli astsubay Hüseyin Ouz tank olarak dinlendi. Öztürkün Elazdaki JTEM biriminde gördüü ikence nedeniyle öldüünü öne süren Ouz, Bununla ilgili görgüm yoktur ancak ben sradan bir istihbaratç deilim. Bize o dönemde birçok istihbarat gelirdi. Ayten Öztürkün öldürülmesi olayn sanklardan Abdulkadir Aygan bana bizzat anlatt. Aygan, PKK itirafçs olduu için kendini ispatlamak için bu eylemi yaptklarn söyledi. Aygann yannda Mesut Mehmetolunun da olduunu biliyorum. Yeil kod adl Mahmut Yldrm var myd bilmiyorum. Yldrmn, Mehmetolu ile çok sk ilikileri olduunu bilmeyen yok. beyannda bulundu.

Ouz, avukatlarnn sorular üzerine, JTEMde PKK ile mücadele edenlerin yan sra illegal eylemleriyle devleti zor durumda brakanlarn da olduuna dikkati çekerek, Bu tür olaylarn aydnlatlmas isteniliyorsa, olayn meydana geldii bölgenin jandarma karakolunun bandaki kiinin ifadesini alnmas yeterli. Bu, bu kadar basit. dedi. Tanklarn beyanlarnn ardndan sank ve müteki avukatlarnn taleplerini alan mahkeme, durumay 25 Aralka erteledi.

Ana Sayfaya Git