Müslim yakalandı şimdi ne olacak?

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin eski eş başkanı Müslim'in, Emniyet Genel Müdürlüğü İnterpol Daire Başkanlığınca, Prag'da bir toplantıya katılacağına yönelik medyadaki haberler üzerine Çekya makamlarından yakalanmasının talep edildiği, bunun üzerine gözaltına alındığı öğrenildi

Haberler 26.02.2018 - 09:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

PKKnn Suriyedeki kolu PYDnin eski e bakan Salih Müslimin, Emniyet Genel Müdürlüü (EGM) nterpol Daire Bakanlnca, Pragda bir toplantya katlacana yönelik medyadaki haberler üzerine çekya makamlarndan yakalanmasnn talep edildii, bunun üzerine gözaltna alnd örenildi.

PRAGDA KONFERANS

AA muhabirinin Emniyet Genel Müdürlüü yetkililerinden ald bilgiye göre, PYD/PKKnn eski e bakan Müslimin Brükselde bir toplantya katld, Pragda da benzer bir etkinlie katlacana yönelik medyadaki haberler üzerine çek yetkililerden yakalanmas talep edildi.

Harekete geçen çek güvenlik güçleri, Müslimi 02.35te gözaltna alarak durumu EGM yetkililerine iletti. Adalet Bakanl ile irtibata geçen EGM nterpol Daire Bakanl yetkilileri, Müslimin Türkiyeye iadesi amacyla gerekli evrakn hazrlanmas ve iletilmesi için sürecin balatldn, bildirildi.

BÜYÜKELç AçIKLAMASI

Buarada, Türkiyenin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigal, Müslimin Türkiyeye iade talebini çekya Dileri Bakan Yardmcsna ilettiini açklad. Bigal, çekya Dileri Bakan Yardmcsyla telefon görümesi gerçekletirerek Müslimin Türkiyeye iadesini talep ettiklerini, çekya Dileri Bakan Yardmcsnn Türkiyenin iade talebini Adalet Bakan Birinci Yardmcsna ileteceini söylediini ifade etti.

Bigal, iade talebinin çek makamlarna ulamasyla hukuki sürecin balayacan, çekyann i birlii içinde hareket ettiini vurgulad. PYD/PKKnn eski e bakan Salih Müslimin ismi, çileri Bakanlnn Terörden Arananlar Listesinde 4 milyon liralk ödülle krmz kategoride yer alyor.

PYD/PKKnn eski e bakan Müslim, Ankara 4. Ar Ceza Mahkemesinin kararna istinaden, devletin birliini ve ülke bütünlüünü bozma, nitelikli kasten öldürme, kasten öldürmeye teebbüs, kamu malna zarar verme, mala zarar verme ve tehlikeli maddeleri nakletme suçlarndan aranyordu.

BAKANLIK çALIMASI

Adalet Bakanlndan, PYD/PKKnn eski e bakan Salih Müslümün çekyadan iadesine ilikin çalma balatld bildirildi. Açklamada, çekyann da taraf olduu Suçlularn adesine Dair Avrupa Sözlemesi hükümleri uyarnca geçici tutuklama kararnn ardndan Müslüm hakknda bu ülkeye iade talepnamesi gönderilecei ifade edildi.

ADE TALEB KISA SÜREDE LETLECEK

Diplomatik kaynaklar, Salih Müslimin Türkiyenin talebi üzerine yakalandn ve iade talebinin ksa süre içerisinde ileteceini ifade ediyor.

MD NE OLACAK? UZMANLAR DEERLENDRD

Emekli Büyükelçi Uluç Özülker ve uluslararas ilikiler uzman Prof. Dr. Mesut Hakk Can, Müslimin yakalanmasna ilikin deerlendirmelerde bulundu:

çEKYANIN ADE NOKTASINA GELEBLMES

Emekli büyükelçi Uluç Özülker, Krmz bültenle arandna göre, bulunduu yerde yakalanmas AB Konseyi üyeleri için ön planda geliyor. Interpol ile krmz bülten çkarmak mümkün. Burada dikkat edilmesi gereken husus suçlularn iadesi anlamas olmad takdirde ne yaplabilecei. Bu karlkl iki ülkenin iyi niyetine kalm durumda. Burada iyi niyetin varolduunu düünmek gerekiyor. ade noktasna gelebilmesi de çekyann kuvvetle muhtemeldir. Müzakereler de çok yakn bir süreçte balayacaktr. deerlendirmesinde bulundu.

ABNN DE DEVREYE GRECEN DÜÜNÜYORUM

Prof. Dr. Mesut Hakk Can, Dorudan doruya iki devlet arasnda suçlularn iadesi anlamas olmadna göre, iki ülke arasnda ibirlii Interpol üzerinden mi yaplacak? çekya ABnin üyesi. Ben ABnin de devreye gireceini düünüyorum. Uzun bir müzakere olacan düünüyorum. çok da kolay bir iade süreci olacan düünmüyorum deerlendirmesinde bulundu.

SURYEDEK KÜRTLERN ÖRGÜTLENMES

PYDnin kurulma süreci, 1998 ylnda Abdullah Öcalann Suriyede hükümete kar mücadele edecek bir Kürt oluuma gidilmesi kararyla balad.

Bu oluum ilk yllarnda, Suriye istihbarat örgütleri ve güvenlik güçlerinin ar basksyla karlat ve iki yl gibi bir süre içerisinde ilevsiz hale heldi. Ancak PKK çizgisinin güçlü bir zemine sahip olduu bölgelerde devam eden örgütlenme, 2003 ylnda PYDnin kurulmasyla sonuçland.

PYDnin silahl kanad Halk Savunma Birlikleri (YPG) ile sadece kadnlardan oluan Kadn Savunma Birlikleri (YPJ), Temmuz 2012de Suriyedeki hükümet kart barçl gösterilerin iç savaa evrilmesiyle birlikte kuruldu.

SAHNEYE çIKAN DEA-D

2015 ylnda da ABD ve önderliini yapt Irak am slam Devleti (ID) ile mücadele koalisyonu, sahada bu örgüte kar mücadele etmesi için YPG ve YPJnin çatsn oluturduu Suriye Demokratik Güçlerini (SDG) kurdu.

Türkiye, YPG ve PYDyi PKKnn bir uzants ve terör örgütü olarak görüyor. ABD ise YPG ve PYDyi Suriyede IDle mücadele konusunda sahadaki en önemli müttefiki olarak nitelendiriyor.

SURYEDEK KÜRTELLE LK

Eylül 2017de yaplan Kongrede PYD ebakanln brakan Müslim, 2013 ile 2015 yllar arasnda çeitli vesilelerle Türkiyeyi ziyaret etti. Bu ziyaretlerde Müslimin baz devlet yetkilileri ile de görümeler yapt bildirildi. O dönem Yeni afak gazetesinin köe yazar olan Abdülkadir Selvi, 7 Temmuz 2014te yazd köe yazsnda, bir devlet yetkilisinin PYD ile uzlamak mümkün. ID ile PYD arasnda çok büyük fark var. PYDnin rasyonel ve muhatap alnabilecek bir aktör olduunu düünüyoruz. Rasyonel davranrsa uzlama mümkün dediini belirtmiti.

Müslimin Türkiye temaslar ayn zamanda Öcalann da dahil olduu bar sürecinin devam ettii bir döneme denk geliyor.

Ancak 2015 ylnn ikinci yarsnda bar sürecinin durmas ve Suriyede Kürt gruplarn ABDnin de desteiyle Türkiye ile snrn önemli bir ksmn ele geçirmesi Ankarann yaklamnda da deiime yol açt. Türkiye, 20 Ocakta PYDnin yönetimi altnda bulunan Afrine yönelik Zeytin Dal Harekatn balatt

Ana Sayfaya Git