Müslümanların asırlardır süren hüznü: Kerbela

Hicri takvime göre 1382 yıl önce "Kerbela olayı"nda şehit edilen Hazreti Muhammed'in torunu Hazreti Hüseyin ve ehlibeytten 72 masum insan yarın yad edilecek

Haberler 18.08.2021 - 10:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Son Peygamber Hazreti Muhammedin (S.A.V)torunu Hazreti Hüseyin ve ehlibeytten 72 kiinin ehit dütüü Kerbela olay, slam dünyasnda asrlardr, Müslümanlarn süren hüznü olarak yer tutuyor.

Irakn Kufe kenti yaknlarndaki Kerbela çölünde hicri takvime göre 10 Muharrem 61de (10 Ekim 680) Emevi Devletinin ilk halifesi Muaviye bin Ebu Süfyann ölümünden sonra yerine geçen olu, Emevilerin 2nci Halifesi Yezid bin Muaviyenin, Hazreti Hüseyinin kendisine biat etmesini istemesi nedeniyle yaanan üzücü hadiseler, Hazreti Muhammedi ve onun ehlibeytini seven müminleri derinden yaralad.

Yezid tarafndan Hazreti Hüseyin ve ehlibeytin 1382 yl önce ehit edilmesi, siyasi hrs ve zulümlerin asrlarca dinmeyecek sonuçlar vereceini gösteren ac bir örnek oldu.

Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin, muharrem aynn 10uncu günü olan Aure Gününde ehit edilmeleri nedeniyle bugün, matem günü olarak görülüyor. Kerbela ehitleri, yarn yad edilecek.

HAZRET HÜSEYN, SLAM HLAFETNN SALTANATA DÖNÜMESNN KARISINDAYDI

Diyanet leri Bakanl Din leri Yüksek Kurulu Uzman Mehmet Kapukaya , Kerbela olaynn Sünni ve Aleviler bata olmak üzere herkesi etkileyen bir hadise olduunu söyledi.

Kerbelada ehit edilen Hazreti Hüseyinin hakszln karsnda, doruluun tarafnda olduunu belirten Kapukaya, Hazreti Hüseyin, slam hilafetinin saltanata dönümesinin karsndayd. Gerek Peygamber Efendimizden gerekse babas Hazreti Aliden ald eitim ve sahip olduu kültür bu tür hakszlklara kar çkmasn gerektirmitir. Bu yüzden Yezidin halifeliine kar çkt. dedi.

Kerbelada büyük bir acnn yaandn belirten Kapukaya, Ehlibeyte kar sevgi, Peygamber Efendimizin bize tavsiyesidir. Ayn zamanda Kuran- Kerimde ehlibeyte iaret edilmitir. Hazreti Hasan ve Hazreti Hüseyin, Peygamber Efendimizin çiçekleridir. Maalesef dünyevi hrslar ve saltanat bunlarn önüne geçti. diye konutu.

slamda her iin ehil olana verilmesi prensibinin olduunu vurgulayan Kapukaya, ehliyet ve adalet prensibine riayet edilmedii zaman Kerbela gibi ac olaylarla karlaldn dile getirdi.

Muharrem aynn 10uncu gününde ehit edilen Hazreti Hüseyin ve 72 arkadan rahmetle yad ettiini ifade eden Kapukaya, Müslümanlarn Kerbela olayndan ders almalar gerektiini kaydetti.

KERBELA OLAYINDA YAANANLAR

Uzun süren siyasi mücadeleler sonucu miladi takvime göre 661de halifelik makamn ele geçiren Muaviye, Hazreti Hasann ehadetinden sonra halifelik makamnn saltanata dönütürülmesi adna olu Yezid için halktan biat almaya balad. Fakat Hazreti Hüseyin bu durumu kabullenmedi.

Muaviyenin 680de ölümünden sonra yerine geçen olu Yezid, ilk i olarak Hazreti Hüseyinin biatn almak istedi. Hazreti Hüseyin biat ettirilmesine yönelik basklar artnca durumun kötüye gideceini anlayarak, aile fertleriyle mays 680de Mekkeye doru hareket etti.

Mekkeye gelen Kufeliler ise Hazreti Hüseyini ehirlerine davet ederek, Emevilere kar birlik oluturmay teklif etti.

KUFELLERN SAMMYETN ANLAMAK STED

Hazreti Hüseyin daha önce hem babas Hazreti Aliye hem de aabeyi Hazreti Hasana kar ihanetlerine ahit olduu Kufelilerin samimiyetlerini anlamak için amcasnn olu Müslim bin Akili Kufeye gönderdi.

Kufede 18 bin kii, Müslimin önünde Hazreti Hüseyine biat etti. Ancak daha sonra Kufeliler ihanet ederek, Emevilerin Müslimi öldürmesine göz yumdu.

Son gelimelerden haberdar olamayan Hazreti Hüseyin, aile fertleriyle Kufeye doru yola çkt. Hazreti Hüseyin yolda Müslimin bana gelenleri haber ald. Fakat Müslimin oullarnn, babalarnn intikamn almak istediklerini söylemesi üzerine yoluna devam etti.

SUSUZ BIRAKILMASI çN TEDBR ALINDI

Kufe Valisi Ubeydullah bin Ziyadn bin askerle gönderdii Hürr bin Yezid, kafilenin yola devam etmesine izin vermeyerek, Hazreti Hüseyine validen yeni emir gelinceye kadar Kufe ile Medine arasnda bir yol takip etmesini söyledi.

Bunun üzerine Frat Nehri kenarndaki Kerbela çölüne önce Hazreti Hüseyin, sonra Ömer bin Sad ulat. Kufe Valisi Ubeydullah, Ömere, Hazreti Hüseyinden Yezid adna biat almasn, aksi halde suyla balantsnn kesilmesini emretti.

Biat teklifini kabul etmeyen Hazreti Hüseyin ve yanndakiler, zulme boyun ememek için Allah yolunda ölme karar ald.

Hazreti Hüseyin ile beraberindeki 32 atl ve 40 piyade, bölgede kurulan çadrda sava hazrlklarn tamamlad.

Daha sonra Hazreti Hüseyin ve beraberindekiler ile Yezid taraftarlar, Kerbelada kar karya geldi. Ordusunun isyanndan çekinen Ömer bin Sad, bizzat ilk oku atnca sava balad. Sava meydannda Hazreti Hüseyin tarafndan çok kii öldü, geriye ehlibeytten baka kimse kalmad.

Babas Hazreti Hüseyinden izin alarak çadrndan sava alanna çkan 19 yandaki Ali el-Ekber, Kufeliler tarafndan mzrak ve klç darbeleriyle ehit edildi. Kufeliler, Hazreti Hüseyinin dier çocuklar Cafer ve Abdullah da ehit etti.

KUFELLER TEKE TEK MÜCADELE EDEMED

Kahramanca savaan ve karsna çkan herkesi malup eden Hazreti Hüseyin ile teke tek mücadele etme cesaretine sahip olmayan Kufeliler, hep birlikte onun üzerine saldrd.

Ald ok ve mzrak darbeleriyle atndan yere düen Hazreti Hüseyinin ba kesilerek, bedeni atlarn ayaklar altnda ezildi. Hazreti Hüseyin ve beraberindekilerin kesik balar Yezide gönderildi, cenazeleri ise Beni Esed mensubu El-Gadiriye köylülerince Hair denilen yerde topraa verildi.

Ana Sayfaya Git