Naylon poşette "ücret" dönemi

Naylon poşetlerin 1 Ocak 2019'dan itibaren marketlerde ücretli verilmesini öngören düzenlemeye destek veren perakendeci ve plastik üreticileri, tüketicilerin bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

Haberler 28.12.2017 - 11:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Naylon poetlerin 1 Ocak 2019dan itibaren marketlerde ücretli verilmesini öngören düzenlemeye destek veren perakendeci ve plastik üreticileri, tüketicilerin bilinçlendirilmesinin önemine dikkati çekti.

çevre ve ehircilik Bakanl tarafndan Avrupa Birlii (AB) mevzuatna uyum çalmalar kapsamnda hazrlanan Ambalaj Atklarnn Kontrolü Yönetmelii, Resmi Gazetede yaymland. Buna göre, plastik torbalar, 1 Ocak 2019dan itibaren mesafeli sözlemelerle yaplan satlar da dahil olmak üzere sat noktalarnda tüketiciye ücretsiz temin edilemeyecek ve ücretsiz teminine imkan verecek herhangi bir promosyona veya kampanyaya dahil edilemeyecek.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Bakan Mustafa Altunbilek, uygulamann hem ekonomiye hem de çevreye olumlu katks olacan söyledi.

Plastik torbalarn ham maddesinin petrol olduuna dikkati çeken Altunbilek, Türkiyenin ithal ettii petrol miktarnn söz konusu düzenlemeyle ksmen de olsa azalacan ifade etti.

Bakanln kendilerinden daha önce görü istediini anlatan Altunbilek, unlar kaydetti:

Orta boy ve büyük boy olmak üzere iki boy poet var. Bunlar, her yerde müterinin tercihine göre 5-10 kuru karlnda verilebilir. Ancak hiçbir zaman promosyon olarak kullanlmamal. Bizim amacmz para ya da kar deil, bilinçli müteri oluturmak. Bu poetleri 20 kurua mal ediyoruz, perakendeciler olarak fedakarlk edeceiz. Daha az poet kullanlmasn, çevrenin daha az kirletilmesini salayacak bu düzenlemeyi destekliyoruz.

Tüketicilerin uygulamaya almasn salamak için federasyonun yapaca projelere de deinen Altunbilek, Bez torbalar bedelsiz vermek, file torba datmak gibi eyler yapacaz. Geri dönüümlü ürünleri tespit edip tüketiciyle buluturacaz. diye konutu

- Atklar kaynanda ayrtrlmal

Plastik Sanayicileri Dernei (PAGDER) Yönetim Kurulu Bakan Reha Gür ise Avrupada eitime paralel geri dönüüm sistemlerinin daha organize olduuna dikkati çekerek, tüketicilerin bilinçlendirilmesinin daha önemli olduunu söyledi.

Plastik torbalarn ücretli olmas talebinin büyük zincir maazalarndan geldiini ileri süren Gür, Bugün büyük ölçekli bir süpermarket 8-10 bin lira market poetlerinin üretimi için bedel ödemektedir. Bu bedel sat yaplan ürünlerin fiyatlar içerisine yanstlmakta olup bugün ortalama 4-5 kurua mal edilen plastik poetlerden elde edilecek gelirin kimlere fayda salayaca iyi sorgulanmaldr. dedi.

Gür, çevresel kayglar gözetiliyorsa plastik dahil tüm ambalaj atklarnn kaynanda ayrtrlmas ve geri dönüümün öneminin herkes tarafndan anlalmas gerektiini vurgulayarak, Plastik poetlerin amaçlar dnda ve ar tüketimi bata çevre olmak üzere plastik ham maddede ithalat bamls olan ülkemizde ekonomik kayplara da yol açmaktadr. deerlendirmesinde bulundu.

- Poet piyasas

PAGDER verilerine göre, Türkiyede ylda yaklak 200 bin tonluk alveri poeti üretiliyor. Endüstriyel, kilitli ve maaza torbalaryla kargo ve elbise poetleri gibi geni bir ürün yelpazesi de eklendiinde bu miktar 510 bin tonu buluyor.

Türkiyede market ve pazar poetleri piyasasnn büyüklüü yaklak 1,5 milyar dolarken, tama torbalarnn da içerisinde yer ald fleksibl (esnek) ambalaj sektörünün büyüklüü ise yllk 5 milyar dolar buluyor.

Plastik tama torbas alannda net ihracatç pozisyonunda olan Türkiyede, 2016da 6 bin tonluk plastik poet ithalat ederken ülkenin bu kalemdeki ihracat 82 bin ton olarak gerçekleti. Türkiyenin bu dönemde söz konusu ürünlerin ithalat için ödedii tutar 17 milyon dolar olurken, bu ürünlerin ihracatndan elde ettii gelir 226 milyon dolar buldu.

Plastik poetlerde yasak ve snrlamalar Avrupann belli ülkelerinde uygulanrken, Türkiyede ise baz zincir marketler düzenleme yürürlüe girmeden müterilerine plastik poetleri ücretli vermeye balamt.

Ana Sayfaya Git