Neçirvan Barzani: Referandum 26 Eylül'de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına gelmiyor

IRAK'taki Bölgesel Kürt Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, bugün yapılan bağımsızlık referamunu değerlendirirken, "Süreç, Irak Kürdistanı çerçevesindedir. Komşu ülkelerle ilgili olduğu şeklinde anlaşılmasını istemiyoruz. Bağdat'tan ümidimizi kestiğimiz için bu yola girdik. Kürdistan'da yaptığımız, asla Türkiye için tehdit değildir. Türkiye'nin bizi anlamasını bekliyoruz. Referandum, asla 26 Eylül'de Kürdistan devletini ilan edeceğimiz anlamına geliyor" dedi.

Haberler 26.09.2017 - 09:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Erbile bal Pirman ilçesinde ailesi ile oyunu kullanan Babakan Neçirvan Barzani, daha sonra gazetecilerin sorularn yantlad. Barzani, bugün IKBY bölgesinde görülen durumun sonraki gün bamszlk ilan edecei anlamna gelmediini anlatrken, Referandum; snrlar belirlemek için deildir. Komu ülkelere, bölge için istikrar unsuru olduumuzu gösterdik. Badata mesajm Bütün konular diyalogla çözmek isteimizdir. Kürdistanda bugün tarihi bir gün. Kürdistan halk ve Kürdistanda yaayan aznlklar geleceini belirliyor diye konutu.

TÜRKYE EN ZOR ZAMANLARDA HEP YARDIM ETT BZE

Babakan Neçirvan Barzani, Türkiye ile ilikilerinin çok iyi olduunu, en zor dönemlerinde kendilerine hep yardm ettiini ifade ederek, öyle konutu: Müteekkiriz. Bugünkü süreç, Irak Kürdistan çerçevesindedir. Komu ülkelerle ilgili olduu eklinde anlalmasn istemiyoruz. Badattan ümidimizi kestiimiz için bu yola girdik. Kürdistanda yaptmz, asla Türkiye için tehdit deildir. Türkiyenin bizi anlamasn bekliyoruz. Referandum, asla 26 Eylülde Kürdistan devletini ilan edeceimiz anlamna geliyor. Sayn Cumhurbakan ve tüm Türkiye ile ilikilerimiz çok iyi. Türkiye zor günlerde hep yanmzda oldu. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmedi. Asla ne Türkiye ne de baka bir ülke için tehdit deiliz. Türkiyenin Irakla yaadmz sorunlar anlamalarn istiyoruz. Türkiye bunu kendisi için tehdit olarak görmemeli. Asla ne Türkiye ne de baka bir ülke için tehdit deiliz.

Babakan Barzani, son 2 ay içerisinde Türkiyeyi ziyaret edip, bu sürecin Ankara için tehdit olmadn anlatmaya çaltn anlatrken, öyle konutu: Ama maalesef bu imkan vermediler. Türkiye yetkilileriyle telefon görümelerimiz sürüyor. Türkiyenin bölgede Kürtler ve Kürdistan Bölgesinden daha iyi bir dostu yok. Hiçbir eyin, bu ilikimizi bozmasna yol açmasn istemiyoruz. Ne Türkiyeyi tehdit ederiz, ne de içilerine karrz. Her alanda ilikilerimizin her gün daha iyiye gitmesini istiyoruz. Türkiyeyle snrlar kapanm deil. Hakkn isteyen bir millet, karsna sorunlarn çkabileceini de düünür. Ama bir tehdit unsuru deilken, bu ülkelerin böyle düünmesini anlamyoruz. Halk demokratik bir ekilde kararn vermek istiyor. Bunun nesi tehdit? Kürdistan Bölgesi Irakla ciddi bir diyalog istiyor. Yarn da Irak bayran burada göreceksiniz. Kaldrmayacaz. Bizler çok zor 3 yl geçirdik. Dünyann en büyük ve tehlikeli terör örgütü olan DEAa kar uzun bir cephede savatk. 1600 ehit verdik. Kürdistan Bölgesi 1.8 milyon göçzede için snak oldu. D ülkelerin tavr, Kürtlere, Kürtlerin dalardan baka dostu yok sözünü düündürüyor.

IBKY Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Bakan Neçirvan Barzani, Iraktaki tartmal bölgeler ile ilgili sorular üzerine ise, öyle konutu:

Irak Kürdistan Bölgesi idaresi dndaki bölgeleri diyalogla çözmek istiyoruz. rademizi kimseye dayatmayz. Ne Araplara ne Türkmenlere. Kerkük birlikte yaam ehri olarak kalacak. Kerkük Kürt, Türkmen, Arap kentidir. Burada yaayanlar kaderini tayin edecek. Pemerge Kerkükü igal etmedi. IDden korudu. Pemerge olmasayd Kerkük Musuldan beter olurdu. Pemerge Türkmenleri, Araplar bütün kesimleri korudu. Pemerge bu kardelerimizi korumak için kentte kalmaya devam edecektir.

KMSE TEHDT DL LE KONUMAK ZORUNDA DEL

Barzani, referandumda oyunu kullandktan sonra düzenledii basn toplantsnda gazetecilerin sorularn yantlarken, Irak hükümeti, 2014 ylndan bu yana Kürdistann bütçesini kesti. Kimse tehdit diliyle konumak zorunda deildir. Oturarak bu süreci birlikte deerlendirelim. Tehdite gerek yok. Biz bu tehditleri doru bulmuyoruz. Kürt milletinin iradesi meselesi tehditle sona erdirilmez. Hiçbir dünya milleti ambargoya gündeme getirerek o iradeyi kramaz. Havaliman, snrlar kapatmak bu iradeyi krmaz. Kürtler, Irak üzerinde bir tehdit deil. Irak yöneten bu kafa Irak üzerinde tehdittir. Referandum süreci bugün Kürdistan bölgesinde sona varacaktr. Baskan Barzani yarn bir mesaj yaynlayacak ve tekrar Kürdistan bölgesinin iradesini teyit edecektir dedi.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ile hiçbir zaman dorudan bir temaslar olmadn belirten Barzani, 2 aydr Ankaraya gitmek ve Sayn Cumhurbakan ile görümek istiyordum. Ama, imdiye kadar vakit olmad. Biz bunu doru bir ekilde Türkiyeye anlatmak istiyoruz. Kürtler Irak ile birlii daha kuvvetlendirmek için elinden geleni yapt. Talabani Irakn birlii ve demokrasisi için çok mücadele etti. Bizim dünyadaki hiçbir etnik unsur ve dinle sorunumuz yoktur. Uluslararas camia bu süreçte yanmzda olsun. Bize ve Irak hükümetine yapacaklar en büyük iyilik budur. kinci admmz sava veya herhangi bir ülkeyle sorun yaamak istemiyoruz. Ne zaman hazr olurlarsa oturup dorudan konuabiliriz. Badat bizimle diyaloga gelsin. Biz tehdit admlarn atlattk. Artk yeni bir süreç balad. Tehdite gerek yok. Uzla süreci balad diye konutu.

Ana Sayfaya Git