Nefes almam bile suçmuş?

DİYARBAKIR'da, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında 'Yurtta Sulh Konseyi' tarafından hazırlanan listede adı 'Diyarbakır Sıkıyönetim Komutanı' olarak geçen 7'nci Kolordu eski Komutanı Korgeneral İbrahim Yılmaz'ın yargılanmasına devam edildi.

Haberler 16.12.2017 - 08:46 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Diyarbakr 4üncü Ar Ceza Mahkemesinde görülen durumaya, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olma iddialaryla, hakknda 3 kez arlatrlm ömür boyu ve 15 yla kadar hapis cezas istenen 7nci Kolordu eski Komutan Korgeneral brahim Ylmaz, Adana F tipi Cezaevinden Ses ve Görüntü Biliim Sistemi (SEGBS) ile katld. Dosyaya gelen evraklar okuyan mahkeme bakan, brahim Ylmazda ele geçirilen 1 sim kartn dijital incelemesinde herhangi bir örgütsel verinin bulunmadn söyledi.

AIRLATIRILMI ÖMÜR BOYU HAPS STEM

Durumada esas hakknda görüünü açklayan savc, sank Ylmaz hakknda Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs, TBMMyi ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldrmaya veya görevini yapmasn engellemeye teebbüs ve Silahl terör örgütüne üye olma suçlarndan iddianame hazrlandn belirterek, ayn hukuki deerleri koruyan Anayasay ihlal suçunun tüm unsurlaryla gerçekletii olayda, sann dier suçlardan cezalandrlmas imkan bulunmadn kaydetti. Ylmazn, Anayasal düzeni ortadan kaldrmaya teebbüs suçundan arlatrlm ömür boyu hapisle cezalandrlmasn isteyen savc, tutukluluk halinin devamna karar verilmesini istedi. Ylmazn evinde ele geçirilen dövizlerin içinde 2 adet B ve L serisi 1 dolar bulunduunu belirten savc, Kolordu Komutan olan sann 16 Temmuz günü Diyarbakr Cumhuriyet Basavcsnn talebiyle adliye binasna geldiini söylediini kaydetti.

GÜVENLK KAMERASI KAYITLARI

Savc, güvenlik kameras kaytlarna göre; sann adliyeye çok sayda askeri araçla geldii, tam teçhizatl ve ellerinde uzun namlulu silahlar bulunan korumalarla adliye binasna girdii, darda kalan özel kuvvetler personelinin adliye çevresine daldn bildirdi. Ayrca dardan bakldnda askerin adliyeyi igale gelmi izlenimi olutuu, askerlerin adliyenin etrafn sarmasnn halkta infiale sebep olabilecei ve askerin adliyeyi ele geçirdii izlenimini douraca vurguland.

Sann hakknda gözalt ilemi yaplma olasl da gözetilerek önlem ald kanaati olutuunu belirten savc, Ylmazn savunmasnn hayatn olaan akna aykr olduunu kaydetti. Ylmazn, darbeci Semih Terzi ile Diyarbakr 8inci Ana Jet Üssünde olduu srada telefonla görütüünü belirten savc, görümeye ilikin tank Albay Altan Borann ifadesinin, sann savunmas ile çelitiini vurgulad. Savc Ylmazn 8inci Ana Jet Üssünde kalan özel kuvvetler birliinin kolorduya gelmesine izin vermedii ifade ederken öyle dedi:

GÖZALTI LEMLER YAPILIRKEN

Sank, Jet Üssünde gözalt ilemleri yapld srada özel kuvvetlere ait birliin burada olduu bilgisini savcla bildirmemi ve savcln bilgisi dnda bu personeli Ana Jet Üssünden tahliye etmitir. Sank, 2nci Orduya vekaleten atandktan ksa bir süre sonra bu atamas kaldrlmtr. Sank, darbeye kar mesaj geç yaymlam, sahte skyönetim mesajna kar annda tavr almam ve emrindeki birliklere yazl olarak bu mesaja uymamalar konusunda emir yaynlamamamtr. Sann müdahale yetkisi olmasna ramen darbeci Semih Terzinin Ankaraya gitmesini engellemedii, skyönetim direktifinden haberi olduu halde Semih Terziye darbecilerle birlikte olup olmadn sormad, darbenin seyrine göre tavr taknd, beklemede kalarak darbecilere destek olduu, bu nedenle darbe giriimine müterek fail olarak sorumlu olduunun kabulü gerekmektedir.

NEFES ALMAM BLE SUç SAYILMI

Savclk görüüne kar ifadesi alnan sank brahim Ylmaz ise savunmasn mahkemeye gelerek yapmak istediini belirterek, unlar kaydetti:

Cezaevinde görü kstlamas var. Avukatmla haftada bir gün, 1 saat görüebiliyorum. Avukatmn hukuki yardmndan faydalanamyorum. Bu konuda kolaylk salanmasn istiyorum. Mütalaada, amirim olan 2nci Ordu Komutan ile görümem suç olarak gösterilmi. Hiç kimse ile konumayp evime mi kapanmam gerekiyordu? Lehime olan delillerin hiçbiri yazlmam. Mütalaann kendi içinde çeliki var. Diyarbakr Cumhuriyet Basavcs kuvvet talep ederek beni adliyeye çard. Bu bile suç olarak yazlm. Gerçekten inanamyorum. O gece 14 kez Vali ile görütüm.Suçluysam cezama razym. Türkiyede darbe gecesi 7nci Kolordu Komutan gibi hareket eden bir kii bile varsa cezama razym. Emir sözlü de yazl da verilir. O gece Basavc bana yazl emir vermedi. Yazl emir vermedii için adliyeye gitmese miydim? Benim gidip adliyeyi bastm yazlm. 42 yldr askerim. Nefes almam bile suç saylm. 20 tank dinlediniz. 20 tann bir tanesi bile suç ilediimi söylemedi. Bunlarn hiçbiri mütalaaya yazlmam. Bu mütalaa benimse, Ankaradaki alçak darbecilerin mütalaasna ne yazldn merak ediyorum. Darbe teebbüsü gecesi Diyarbakrda bir suç olmad. Gerçekten üzülüyorum. Semih Terzi ile görüme olayn defalarca açkladm. Birçok kiinin haberi bile varken, ben Semih Terzinin orada olduunu bile bilmiyordum. Semih Terziyi ben aramadm. Ben Altan Boray aradm, telefonu Semih Terziye verdi. Ana Jet Üssü Komutan hava sahas kapalyken, pistin kapal olduunu bildii halde Semih Terzinin helikopterini indirip, uçan kaldryor, bundan ben suçlanyorum. Ben hakikaten ne yapaym? Türkiyede hiçbir kolorduda benim kadar erken birliine sahip çkan olmad. Türkiyede Genelkurmay da dahil, darbeye kar ilk emri ben yaymladm.

BASAVCI TANIK OLARAK DNLENSN

Daha sonra savunma yapan sann kz avukat Nazl Ylmaz, 1.5 yldr tutuklu olan müvekkilinin aleyhine dosyaya tek bir delil girmediini belirterek, Müvekkilim yapt görümelerin çounu Basavc ile yapm. Basavcnn tank olarak dinlenmesini talep ediyoruz dedi.

Ara kararlarn açklayan mahkeme, brahim Ylmazn tutukluluk halinin devamna karar vererek, sann son savunmasn mahkeme huzurunda yapma istemini bulunduu cezaeviyle mahkeme arasndaki uzaklk ve güvenlik sorunlar nedeniyle reddetti. Sank avukatnn yarglamann geniletilmesi istemini reddeden mahkeme, durumay erteledi.

Ana Sayfaya Git